«Докладімо всіх зусиль, щоб бути в діалозі з Богом»,– Владика Володимир у храмі Благовіщення

-
Post font size
+

Свято Благовіщення дарує велику науку людям, особливо молоді, щоб не боялися казати «Так» Богові. Не завжди є легко сказати Богові «Так», бо це не звільняє людину від випробувань, терпінь. Але набагато гірше сказати Богові «Ні» на його пропозицію чи запрошення. Звичайно що Бог шанує вибір людини. Але куди поведе така дорога? Сумнів не повинен ліквідувати діалог з Богом. Про це сказав єпископ-помічник Львівської архиєпархії владика Володимир на свято Благовіщення Пресвятої Богородиці в однойменному храмі на Пасічній у м. Львові, з нагоди храмового празника.

«Щиро вітаю всіх вас з нагоди свята життя. Бо якраз нинішній празник Благовіщення показує цінність людського життя вже від моменту зачаття. Для цього, щоб дитина себе відчувала впевненою, захищеною, для неї є важливим відчуття дому та присутність мами», – зазначив архиєрей.

Владика Володимир зауважив, що цього дня Богородиця збирає нас у своєму благовіщенському храмі, тим самим запрошуючи до свого дому.
«Храм не є однією з адміністративних будівель, де надають різні послуги. Хтось може собі часом думати – замовлю собі Святу Літургію, домовлюся про похорон, хрещення чи якусь іншу послугу. Цього замало. Храм – це школа життя. Тому, в цій школі варто бути, щоб згодом не треба було багато чого наздоганяти. У цій школі легко жити, бо тут годують. Адже тут присутня Євхаристія», – ствердив він.
«Що нас вчить сьогоднішнє свято? Благовіщення Пресвятої Діви Марії – це подія, де Боже «ТАК» зустрічається та поєднується з людським «ТАК», – підкреслив проповідник.

Владика Володимир у події Благовіщення звернув увагу на дві речі: комунікація (діалог) та сумнів.
За його словами, Марія веде комунікацію з ангелом Гавриїлом, перебуває в діалозі з Божим посланцем. Цей діалог має чіткі питання та відповіді. Завдяки цьому діалогу Марія пройде нелегкий шлях, вона все збереже в своєму серці. Якщо немає комунікації, то вмирають відносини. Євангеліє описує як Марія сприйняла вістку від Ангела Гавриїла про те, що стане матір’ю. У просторі її думання з’явився сумнів. Марія спочатку тривожилася, що є вибраною, особливою серед жінок. Вона не могла зрозуміти, як не знаючи мужа, можна зачати дитину. Не хотіла зробити кривду Йосифу, якого дуже любила, водночас боялася його втратити. Але Марія не втікає, не заходить у кризу чи депресію, а щиро ставить відповідне питання ангелу. Ангел її заспокоїв і вона сказала «Так».

«У випадку Марії сумнів не веде до зневіри, а спонукає до пошуку відповіді, утверджує у вірі, показує шлях. Важливі рішення не можна приймати раптово, в одну мить, за цим стоїть ціла життєва постава. Позитивне ставлення до Бога і життя допомагає особливо тоді, коли стається інакше, ніж людина собі планує. Ми бачимо як мегаважливо обрати правильну дорогу в житті, розпізнати своє покликання. Така людина є щасливою та робить інших щасливими навколо себе. Бо вона готова відповісти людським «ТАК» на Божу пропозицію, на Його запрошення», – зазначив проповідник.

«Бог говорить до кожної людини в різний спосіб, але дуже особисто. Докладімо всіх зусиль, щоб бути в діалозі з Богом, незважаючи на сумніви!» – закликав владика Володимир.

Опісля Святкової Божественної Літургії парох о. Петро Рак подякував архиєрею за святкову молитву, а також привітав владику Володимира з восьмою річницею архиєрейської хіротонії.

Єпископ-помічник Львівської архиєпархії від імені Митрополита Ігоря вручив подячні грамоти меценатам та парафіянам храму Благовіщення за їхній внесок у розвиток парафії.

Насамкінець звершили чин освячення води.

Останні новини

У п’ятницю шостого тижня Святої Чотиридесятниці ми завершуємо Великий Піст і крок за крок за кроком наближаємося до...
У п’ятницю, 26 квітня 2024 року, єпископ-помічник Львівської архиєпархії владика Володимир у співслужінні духовенства різних християнських конфесій звершив...
24 квітня 2024 року єпископ-помічник Львівської архиєпархії владика Володимир разом з капеланами освятив центр психо-соціальної реабілітації при спеціалізованому...
У рамках проведення Великопосної екосоціальної ініціативи «Екологічне навернення для порятунку створіння» відповідальний за екологічне служіння у Львівській архієпархії...
Упродовж трьох днів ― 26 квітня, 30 квітня та 1 травня ― прозвучить пасійний твір Йозефа Гайдна «Сім...