«Борітеся – поборете..»: у Краківці відбувся молитовно-просвітницький вечір пам’яті новітнього Героя України Степана Чолача

-
Post font size
+

У неділю 24 вересня 2023 року за участі єпископа-помічника Львівської Архиєпархії владики Володимира відбувся вечір пам’яті новітнього Героя України Степана Чолача у смт. Краківець, який загинув під час російсько-української війни.

Владика Володимир разом з адміністратором парафії св. Миколая у Краківці о. Ярославом Заричанським та духовенством звершив Молебень до Пресвятої Богородиці.

Під час моління архиєрей звернувся з духовним словом до родини загиблого Героя та мешканців смт. Краківець.

«Коли ми пригадуємо страсну п’ятницю 2022 року в Краківці, то пам’ятаємо, що тут були змішані відчуття, адже ми супроводжували до вічності нашого героя Степана Чолача. Ми стереотипно свідомо чи менш свідомо привикли говорити, що герої не вмирають. Але ми були свідками, що герої вмирають. Але вмираючи вони також воскресають. Краковецька страсна п’ятниця згодом перейшла у воскресіння. Цим воскресінням ще тодішньої страсної п’ятниці є сьогоднішній день, який є святом життя», — зазначив єпископ-помічник Львівської архиєпархії.

«Степан Чолач сьогодні воскресає у нашій пам’яті, уяві і молитві. Думаю, що найперше він є перед очима пані Оксани, дітей, родини. Також нас всіх тут, які його знали. Можливо не завжди з ним поділяли свою думку чи він з іншими людьми, бо людина має право мати свою думку. Кінцево він віддав найдорожче — своє життя за нас, наше майбутнє», — додав архиєрей.

Читайте також: «Він просить, щоб серце жодної людини не було “закритим на колодку”»: владика Володимир звершив чин похорону Героя України Степана Чолача у Краківці

Також владика Володимир пригадав, що думка про перейменування площі іменем новітнього Героя виникла ще у день похорону, стала мрією, яка цього дня здійснюється.

«Маємо ще другу мрію, щоб пані Оксана нас зібрала на родинну коляду», – пригадав владика Володимир.

Тут у Краківці, – каже архиєрей, – домінує Воскресіння. Тут живуть люди, свідомі християни. Тут живуть ті, які вміють берегти памäять, стараються бути оптимістичними, добрими людьми. Які також заангажовані соціально у нашу спільну перемогу, які знають і розуміють чим є наша рідна Церква. Бо Церква – це також наша рідна Мати.

«Тому сьогодні також маємо продовження наших молінь чим увінчаємо пам’ять про нашого новітнього місцевого Героя Степана Чолача. Він не є з далекої історії, він є один з нас. Ми коли будемо переходити цю площу, будемо його особисто дотикати», – сказав владика Володимир.

Відтак архиєрей освятив пам’ятний знак на площі імені новітнього героя та пам’ятник на місці поховання.

Завершився вечір «Борітеся – поборете…» рефлексіями дружини загиблого героя п. Оксани Чолач під музично-молитовний супровід у народному домі, частуванням та спілкуванням.

Більше фото – у фотоальбомі

Довідка: Степан Чолач родом із Краківця. Пішов у військо добровольцем. Трагічно загинув у бою з російськими окупантами. У чоловіка залишились дружина, четверо синів і четверо онуків. Посмертно нагороджений орденами «За мужність», «Хрест Героя».

Останні новини

У Велику середу, 1 травня 2024 року, у відпустовому центрі Львівської архиєпархії – «Страдч», за участі єпископа-помічника Львівської...
Час перебування на землі Ісуса Христа в людському тілі зближався до кінця. Спаситель мав довершити ще кілька справ,...
Декрет Архиєпископа і Митрополита Ігоря о. Михайлу Киричу(редемптористу) вручив єпископ-помічник Львівської Архиєпархії владика Володимир, у вівторок, 30 квітня...
У суботу, 27 квітня 2024 року, завершились квітневі передподружні навчання при Референтурі Родини Львівської Архиєпархії. 21 пара наречених...
Минув другий день Страсного тижня, який веде нас до найбільшого християнського свята ― Воскресіння Господнього. Доктор богослов’я, отець...