У храмі Вознесіння Господнього на Знесінні відреставрували унікальні розписи, які десятиліттями були заховані під примітивними малюнками

-
Post font size
+

Нещодавно у Львові презентували відреставровані розписи храму Вознесіння Господнього, що на вулиці Старознесенській, 23. Про те, як відбувався реставраційний процес і як святиню ремонтуватимуть надалі розповів адміністратор храму отець Михайло Городиський.

― Нещодавно відбулася презентація відреставрованого склепіння храму. Роботи тривали два роки. Та насправді ця історія розпочалася ще 80 років тому, коли в час Другої світової війни це склепіння було понищене кулями. Через отвори в храм затікав дощ і руйнував розписи. З часом вони почали осипатися. Проаналізувавши ситуацію, ми вирішили проводити реставрацію. На наше здивування, реставратори під тими малюнками виявили давні розписи візантійського стилю. Тож, прагнучи зберегти те що було, ми виявили ще цінніші розписи. Вони були зафарбовані двома шарами масляних фарб, а зверху нанесені досить примітивні малюнки. На жаль, авторства віднайдених розписів поки не встановили. Та ми й надалі продовжуватимемо реставрацію, тож, сподіваємося, що все таки вдасться віднайти якісь підписи, ― пояснив отець Михайло.

Адміністратор храму звернувся до тодішньої начальниці управління охорони історичного середовища Львівської міськради Лілії Онищенко (тепер ― позаштатна радниця міського голови з питань збереження культурної спадщини), а також до Львівської національної академії мистецтв за фаховими консультаціями.

― Тоді до нас приїжджали кілька груп фахівців. Ми обрали проєкт команди під керівництвом Василя Карпіва. Це 10 реставраторів, які працювали в нашому храмі майже два роки. Коли ми оголосили про початок реставраційних робіт, нашим парафіянам важко було повірити, що ці розписи врятують, адже це ― дуже затратно. Та завдяки пожертвам меценатів і парафіян вдалося реалізувати заплановане, додав священник.

Серйозним викликом став початок повномасштабної війни. Риштування для реставраційних робіт встановили на початку лютого 2022 року.

― Та, дякувати Богу, нам все вдалося. Важливо, що в такий непростий час ми знайшли підтримку і розуміння. Прикладом цього, зокрема, є те, що фірма, яка дала риштування, в час, коли були перебої з електрикою, не брала з нас оплати, ― підкреслив отець Михайло.

Після презентації відновлених розписів зацікавлення до святині зросла ще більше. Досить багато екскурсійних груп приходять до храму, щоб побачити його унікальність.

― Я збираю архівні матеріали, які стосуються храму, того місця, в якому він зведений. А згодом хочу написати книгу. Вдалося відшукати дуже багато цінних фактів. Зокрема є версії, що львів’яни поселилися вперше саме на Знесінні і там був перший храм. Нашу церкву побудували в 1902 році за проєктом архітектора Владислава Галицького. Оскільки це час приходу на єпископський престіл Андрея Шептицького, є ймовірність, що саме він її освятив. Також знаємо, що над оздобленням цієї святині працювали найкращі майстри. Зокрема збереглося багато різьбленого декору Андрія Коверка. В храмі є ікони роботи монастирських іконописців з Унівської Лаври. Особливою цінністю є образ Богородиці, який зберігся ще зі старої дерев’яної церкви, яка простояла на тому місці 400 років, ― додав на останок отець Михайло Городиський.

Довідка:

Храм Вознесіння Господнього збудували протягом 1897-1901 рр. Автор проєкту ― Владислав Галицький.

Храм будували на місці старої дерев’яної церкви (зведена ще у 1602 році): її обклали цеглою, потім розібрали, а після того новий храм обклали брусками грубого пісковику, який нині виконує основну декоративну функцію.

Саме стара церква дала назву району, де нині розташовано новий храм ― Знесіння (Вознесіння).

Наталія Павлишин

Світлини: KARP Restorer

Останні новини

У перший понеділок місяця, 6 травня 2024 року, в Архикатедральному соборі святого Юра відбувся молитовний вечір для медиків...
8 травня 2024 року єпископ-помічник Львівської Архиєпархії владика Володимир очолив екуменічну панахиду біля пам'ятного хреста на місці колишнього...
3 травня упокоївся у Бозі отець Микола Балух. Хай Господь прийме отця Миколу у батьківські обійми та дарує...
Світлий вівторок Ді 2,14-21; Лк 24,12-35 (о. д-р Турконяк Р.) Храм Воскресіння Христового, Львів 07.05.2024. Ісус помер, а...
У день світлого празника Воскресіння Христового владика Володимир, єпископ-помічник Львівської архиєпархії УГКЦ, у співслужінні військових капеланів Львівської архиєпархії...