«Він просить, щоб серце жодної людини не було “закритим на колодку”»: владика Володимир звершив чин похорону Героя України Степана Чолача у Краківці

-
Post font size
+

Одним з пунктів його «заповіту» до всіх нас є прохання, щоб серце жодної людини тут у Краківці не було “закритим на колодку”. Він цього не буде толерувати. Степан прагнув єдності, пішов боронити наш край для того, щоб ми були єдиними. На цьому наголосив владика Володимир у своєму слові під час похоронних Богослужінь за Героєм України Степаном Чолачем у Страсну п’ятницю в с. Краківець Яворівського району.

«Слуга Божий Степан боронив землю доки міг, але зараз він відійшов на небеса, щоб вже звідти закривати над нами небо. Зараз так багато говориться про те, хто має закрити над Україною небо, щоб воно було мирним. Це передусім наші герої, наші захисники», – зазначив єпископ-помічник.

«Чи він хотів жити? Без сумніву, що так. Ми в час війни собі ставимо питання де є Бог і чому Він це все допускає. Чи Він нас покинув? Під час війни Бог є по-особливому близько з нами. Він в наших людях помирає, Його брутально кидають до гробу, але також і тут Він воскресає», – продовжив свою думку архиєрей.

Сьогодні Страсна п’ятниця, каже він, у храмі буде викладена плащаниця, а краківецька земля в своє лоно приймає Героя для того, щоб саме тут було відчутне Воскресіння.
На його переконання, ми маємо великий борг перед нашими героями – відбудувати нашу землю, бо по-іншому не було би сенсу віддавати життя. Також маємо завдання, щоб одна з вулиць чи площ нашого Краківця була названа його іменем. Думаю, що це найближчим часом станеться.

Архиєрей також запросив усіх присутніх до останнього цілування і пояснив, це не є прощання, а можливість промовити: «До швидкої зустрічі». Роки дуже швидко біжать.
Він також підкреслив, що новопреставленому Степану дуже залежить на єдності церковної громади у Краківці, позаяк мав загострене відчуття справедливості.

«Сьогодні він просить своїх синів шанувати маму, щоб вона ніколи не почувала себе самотньою. Час полікує рани. Знову прийде Різдво, зберемося у нашій Краківецькій Просвіті, буде коляда і пані Оксана має обов’язок коляду попровадити. А Степан буде всіма силами допомагати і захищати наше мирне небо і землю», – сказав владика Володимир.

Під час співу «Вічная пам’ять», каже архиєрей, люди часто плачуть, жаль пробирає. Ми може до кінця не розуміємо що це означає. Покоління відійдуть, але про нього точно пам’ятатиме Бог. Сам Бог є вічним, тому і пам’ять Його є вічною. Ми нічого поганого не бажаємо, лише, щоб зберіг його у своїй вічній пам’яті. Кращого скарбу бути не може.

«Дякуємо Тобі, Герою, за те, що ти для нас зробив. Кажемо: «до зустрічі» і сьогодні тебе проголошуємо одним з покровителів нашої краковецької землі», – додав на завершення єпископ-помічник Львівської архиєпархії.

Довідка: Степан Чолач родом із Краківця. Пішов у військо добровольцем. Трагічно загинув у бою з російськими окупантами. У чоловіка залишились дружина, четверо синів і четверо онуків.

Фотоальбом – тут

Останні новини

У неділю, 24 березня, в музеї Митрополита Андрея Шептицького, що в с. Прилбичах, відкрили виставку-продаж «Україно, Любове моя»...
26 березня 2024 року, у день святкування 10-літнього ювілею Національної Гвардії України, на Львівщині, владика Володимир разом з...
У вівторок, 26 березня 2024 р., у межах діяльності Інституту постійної формації духовенства Львівської Архиєпархії УГКЦ, відбувся навчальний...
Свято Благовіщення дарує велику науку людям, особливо молоді, щоб не боялися казати «Так» Богові. Не завжди є легко...
На свято Благовіщення Пресвятої Богородиці на парафії в селі Старе Рудно Архиєпископ і Митрополит Львівський Ігор звершив Архиєрейську...