«Пресвята Богородиця хоче бачити нас у вічній славі та радості»,— владика Володимир на Успення

-
Post font size
+

Успіння Пресвятої Богородиці. 28 серпня. + Володимир Груца

Святкуючи празник Успіння Пресвятої Богородиці маємо чергову можливість задумувалися, чому саме так називається це свято і що ця назва означає? У розумінні людини християнського Сходу згрішити – означає померти. Йдеться звичайно про духовну смерть, смерть для Бога. Марія, як Божа Мати, в праведності провела і завершила земний шлях, була захоронена від гріха, тому не підлягала законам смерті. Успіння є немов би логічним завершенням життя. На стихирах вечірні празника молимося: «Мати життя до гробу покладається і гріб стає драбиною до неба». Отже, успіння – це перехід до неба.

На перший погляд може бути дещо дивно святкувати відхід до вічності певної особи. На похороні матері діти плачуть, сумують, оплакують втрату, а ми святкуємо перехід Матері Божої до неба.
Розуміємо чому святкуємо день смерті праведної особи, бо праведна людина в момент біологічної смерті засинає, народжується для неба. А яким буде моє народження при кінці земного життя? Це буде залежати від щоденних дій та способу їх втілення.

Марія була вибрана. Вона це вибрання почула і прийняла, дала згоду у момент Благовіщення стати матір’ю Божого Сина.

Ми дуже рідко зустрічаємо постать Богородиці на сторінках Євангелії, вона є нерозривно пов’язана з післаництвом Сина. Марія покірна, немов би перебуває у тіні. Свого часу віднесла Ісуса до храму, щоб посвятити Його Небесному Отцеві. Вона разом з Йосифом шукала дванадцятирічного Ісуса в храмі. Нам відома присутність Марії на весіллі в Кані Галилейській, де родина опиняється у незручній ситуації через брак вина, а Ісус здійснює своє перше чудо; вона є на Хресній Дорозі, де є багато страждань. Вона є там, де є терпіння, бо ж вона мати. Життєвий шлях Марії молитовно підсумовує стихира утрені: З усіх країн зійшлись найкращі з апостолів, щоб, за Божим велінням, поховати тебе. Побачивши ж тебе, взяту з землі до неба, вітали радісними словами Гавриїла: Радуйся, що Бога носила! Радуйся єдина, що землю з небом з’єднала народженням своїм!

Богородиця не померла, а заснула, а це означає, що жива. Про це свідчать відпустові місця, а також численні храми.
Сьогодні велике свято у нашій свято-успенській церкві в Лапаївці-Холодновідці. Тут є храмовий празник, але також 30-ти ліття заснування парафії. Цей ювілей називається перлинним. Дуже символічно, що кожна особа є перлиною цієї парафії.
Як важливо були живою Церквою, щоб приймати Святе Причастя, яке є запорукою життя.

Дякуймо Богові за цей великий дар материнства у нашій християнській родині. Пам’ятаймо, що Пресвята Богородиця хоче бачити нас у вічній славі та радості. Як важливо не розминутися з нею. А це залежить від напрямку та кожного кроку мого життя на землі!

28.08.2023 р. Б. с. Лапаївка-Холодновідка

Останні новини

Що є важливим у моєму християнстві? Щоб ми розуміли у цю Великодню ніч, що Бог завжди робить крок...
Дорогі в Христі браття і сестри! У цей світлий день перемоги життя над смертю, добра над злом, правди...
Преосвященним і боголюбивим владикам, всесвітлим та всечесним отцям, високопреподобним і преподобним отцям, ченцям та черницям, дорогим та достойним...
У Страсну п'ятницю в Архикатедральному Соборі святого Юрія Архиєпископ і Митрополит Львівський Ігор у співслужінні з Єпископом-помічником Володимиром...
Церква ввійшла в так зване «Пасхальне Тридення», яке у богослужбовій літургійній традиції починається у Великий Четвер і закінчується...