«Слова митрополита Андрея були скелею і твердинею, а молитва – яскравим світлом»: відбулася щорічна архиєпархіяльна проща до Прилбич

-
Post font size
+

29 липня 2023 року, у 158-му річницю від дня народження праведного митрополита Андрея, під проводом Архиєпископа і Митрополита Львівського владики Ігора відбулася традиційна щорічна архиєпархіяльна проща до родинного села праведного митрополита Андрея – Прилбичі.

Під час Архиєрейської Божественної Літургії Львівському митрополиту співслужили: Архиєпископ і Митрополит Івано-Франківський владика Володимир Війтишин, єпарх Сокальсько-Жовківський владика Михайло Колтун, єпарх Стемфордський владика Павло Хомницький, куріяльний єпископ Києво-Галицького Верховного архиєпископа владика Степан Сус, єпископ-помічник Львівської Архиєпархії владика Володимир Груца та духовенство.

Під час спільної молитви з проповіддю до вірних звернувся владика Павло Хомницький.

“Сьогодні ми віддаємо славу, подяку Богові за дар життя праведного митрополита для української Церкви та цілого українського народу. Ми б не мали сьогодні ні української Церкви, ані нації, якби не святість і далекоглядність Андрея Шептицького!” – наголосив владика Павло Хомницький.

Проповідник з нагоди річниці народження Андрея Шептицького пригадав про дари і таланти, якими послужив Церкві праведний митрополит. Звернув особливу увагу на значення діяльності митрополита Андрея для мільйонів українців у діаспорі. Зокрема розповів про діяльність василіянського монастиря Петра і Павла у провінції Альберти, на заході Канади.

“Митрополит Андрей виявляв любов і турботу до своєї пастви всюди де би він не був. Митрополит Андрей й надалі підбадьорює нас, підтримує і молиться за нас сьогодні в Україні, особливо в цей важкий час, коли на нашу Батьківщину нападає нещадний агресор, а над нашими містами літають ракети”, – сказав архиєрей.

“Пам’ятаймо, що він був провідником нашої Церкви під час двох світових війн. В той час його слова були скелею і твердинею для нас, а його молитва нашим яскравим світлом у ці страшні роки. Молімся до нього. Ми, Твої діти, звертаємося до Тебе, великий наш митрополите Андрею, бери свій український народ і свою українську Церкву і нас, твоїх дітей, тут на нашій рідній землі Моли Бога, щоб Він захистив нас від усього злого, від усіх небезпек, від усіх ворогів видимих і невидимих і щоб Господь Бог подав нам свій мир і своє воскресіння”, – закликав єпарх Стемфордський.
Відтак Митрополит Ігор подякував владикам та священникам за присутність на спільній молитві у свято народження праведного Андрея. Й пригадав про піст, який у Львівській архиєпархії триває щовівторка в наміренні за перемогу України та ЗСУ, до якого закликав приєднюватися усіх вірних Львівської Архиєпархії.

По завершенню Літургії владики і отці звершили чин освячення води, окропили свяченою водою прочан і гостей.

Відтак Митрополит Ігор освятив мистецький простір ім. Митрополита Андрея, в якому хор “Етерія” виконували автентичні пісні.

Більше фото – у фотоальбомі

Останні новини

Декрет Архиєпископа і Митрополита Ігоря о. Михайлу Киричу(редемптористу) вручив єпископ-помічник Львівської Архиєпархії владика Володимир, у вівторок, 30 квітня...
У суботу, 27 квітня 2024 року, завершились квітневі передподружні навчання при Референтурі Родини Львівської Архиєпархії. 21 пара наречених...
Минув другий день Страсного тижня, який веде нас до найбільшого християнського свята ― Воскресіння Господнього. Доктор богослов’я, отець...
У неділю, 28 квітня 2024 року, у Гарнізонному храмі святих апостолів Петра і Павла, за участі єпископа-помічника Львівської...
Сьогоднішня неділя вчить нас і заохочує плекати надію та довіру до Бога. Тоді можемо впевнено йти в майбутнє,...