В Архикатедральному Соборі святого Юрія відсвяткували Престольний празник

-
Post font size
+

У день святого великомученика, побідоносця і чудотворця Юрія в Архикатедральному Соборі святого Юрія відсвяткували Престольний празник. Із цієї нагоди Архиєпископ і Митрополит Львівський Ігор звершив Архиєрейську Літургію у співслужіння з єпископами-помічниками владикою Володимиром та владикою Миколою, який на запрошення завітав із Івано-Франківської Архієпархії, та духовенством Львівської Архиєпархії.

― Ісус Христос своєю смертю переміг смерть і став джерелом надії для всього людства. Великомученик Юрій також віддав своє життя за віру, за Божу правду. Серед духовенства ми знаємо багатьох осіб, які своїм життям перемогли зло, неправду і несправедливість. Називаємо їх мучениками. А скільки нині людей віддають свої життя задля миру, справедливості, добра! Скільки людей не шкодують своєї праці, фізичних і духовних сил, щоб послужити ближньому! Я глибоко переконаний, що кожен із нас, коли проаналізує, то побачить, що сьогодні чи вчора зробив добре діло, сказав комусь добре слово, за когось помолився… ― наголосив у своїй проповіді владика Микола.

Також звернув увагу вірян:

― У світі діється дуже багато добра, та про це засоби масової інформації не надто інформують, бо вони ― мало сенсаційні. Попри жахливу війну, попри різного роду злочинства і кривди, про які ми щоденно довідуємося, маємо пам’ятати, що на землі робиться багато добра, починаючи від перемоги Ісуса Христа над гріхом і смертю. Ми знаємо багато мучеників, які віддали свої життя за віру в Бога, за любов до своєї Церкви. Ми також у щоденному житті робимо чимало добра, поборюючи тим самим зло, ― додав єпископ-помічник.

Розвиваючи тему творення добра та служіння людям, владика Микола згадав постать Блаженнішого Любомира Гузара, якому мав честь служити як секретар.

― Користаючись нагодою, що в нашій Церкві 2023 рік проголошений роком Патріарха Любомира Гузара, поділюся кількома особистими спогадами, які засвідчують, як Блаженніший Любомир дбав про добро інших. Коли до Блаженнішого Любомира хтось просився на розмову, то перше, що чув ― «чим може послужити». До останніх днів він служив іншим. Дуже відповідально ставився до людей, які просили його про молитву. Часто перепитував ім’я людини і в яких наміреннях просила помолитися, ― підкреслив владика Микола.

Також наголосив, що для Блаженнішого Любомира жити ― означало працювати.

― Він любив вислів «праця єдина з недолі нас вирве». Завжди максимально використовував час на працю, та попри це надавав перевагу людині. Бажаю кожному із нас ставати великими. А це можливо через щоденне служіння. Завдяки цьому в світі ставатиме менше зла, ― додав єпископ-помічник.

На завершення владика Микола звернувся словами, які Блаженніший Любомир промовив до багатотисячного зібрання на Майдані Незалежності 1 грудня 2013 року: «Чиніть добро! При Божій помочі зможемо подолати зло».

Опісля Архиєрейської Літургії відбулося водосвяття на подвір’ї храму та окроплення вірян свяченою водою.

Завершилося святкування гаївками від львівського Ансамблю народної музики і танцю «Ґорґани».

Більше фото ― на нашій сторінці у фейсбуці

Останні новини

Новий переклад Божественної Літургії — це не про комфорт, це про істинність та правильність, це про повагу до...
"ГОСПОДЬ БЛИЗЬКО. У цей непростий час, який переживаємо, Він ні на мить не покидає нас, перебуваючи поряд серед...
У п’ятницю, 12 квітня відповідальний за екологічне служіння у Львівській архієпархії о. Сергій Довба завітав на парафію свв....
З 18 по 21 квітня 2024 року у Львові, у галереї артцентру «Дзиґа», у межах міжнародного проєкту «SAFEGUARDING....
14 квітня 2024 року у Новояворівську відбулася міська хресна дорога. Очолив молитовну ходу єпископ-помічник Львівської архиєпархії владика Володимир....