Владика Володимир на Богоявлення: «Пресвята Трійця вказує нам на єдність, бо сама є досконалою єдністю»

-
Post font size
+

Сучасна війна об’єднала українське суспільство, а також більшість світової спільноти. В цьому і криється таємниця, що Україна «стоїть». Як важливо зберегти цю єдність на довгу дистанцію. Про це сказав єпископ-помічник Львівської Архиєпархії владика Володимир під час проповіді на нічній Божественній Літургії на свято Богоявлення в Архикатедральному соборі святого Юра.

«На святоюрській горі витає йордансько-богоявленська ніч. Великі свята мають в народі здебільшого більше назв. Так, наприклад, свято Преображення Господнє називаємо «Спас», Зіслання Святого Духа – «Зелені свята», свято Введення Богородиці до храму називають «перша коляда», бо вже від тоді починають репетиції з колядок, вертепів», – зазначив проповідник.
Відтак підкреслив, що сьогоднішнє свято має теж не одну назву.

«Ми кажемо «Йордан», бо йдеться про місце, де відбулася подія, яку сьогодні звершуємо. Друга назва свята «Хрещення», йдеться про подію, яка сталася цього дня, а саме хрещення Ісуса Христа в ріці Йордані. Наступна назва «Богоявлення» вказує на об’явлення Пресвятої Тройці, що є суттю сьогоднішнього свята. Є ще одна назва – «Просвічення». Це означає, що народ був просвічений, бо об’явився Бог у Пресвятій Трійці. Ці всі назви пояснюють нам сьогоднішнє свято, показують його різні аспекти», – пояснив архиєрей.

За його словами, святе Євангеліє празника наближує нам саму подію: «Коли Ісус Христос виходить з вод Йордану, на Нього сходить голуб, який символізує Святого Духа. Також чути голос: Це Син мій улюблений, якого я вподобав. Отже, маємо три особи Пресвятої Трійці: Небесний Отець, Воплочений Син Ісус Христос і Святий Дух у вигляді голуба. Для нас це велика таємниця, як три особи можуть бути одним Богом».

Владика Володимир зауважив, що багато людей впродовж історії християнства собі ламали голову над цією таємницею.
«Дехто каже, що ми цього ніколи не зрозуміємо, навіть коли будемо в небі. Чи не Блаженнішому Любомиру Гузару належать ці слова», – припустив проповідник і наголосив: «Пресвята Трійця вказує нам на єдність, бо сама є досконалою єдністю».

Проповідник наголосив на великій потребі у єдності в наших родинах, в народі, в християнстві, зауваживши, що цього дуже нелегко цього досягнути.

«У понятті «єдність» лежить той факт, що люди повинні одне одного поважати, підтримувати, захищати, а найперше бути разом», – зазначив він.

«Погляньмо на будь-яку сім’ю. Члени сім’ї мають здебільшого однакове прізвище, але різні імена, характери, зацікавлення. Вони є різні, але живуть в одному домі, є співвідповідальні за цей дім, повинні собі взаємно допомагати. Коли не буде розуміння, що таке єдність, коли не буде почуття відповідальності, то така родина не зможе існувати як родина. Коли людина має лише власне уподобання, амбіції і її нічого більше не цікавить, то вона собі знайде якусь власну окрему дорогу. Їй не підходить це, що пропонує єдність. Такі ж загрози поділів є в народі, державі, суспільстві, в Церкві… Церква є свята Церква грішних людей. Християнин є тим, хто названий в ім’я Христа. Тому повинен Його наслідувати», – сказав архиєрей.

«Важливо, щоб ми були віруючими людьми, тобто були закорінені в Бозі як життєдайному джерелі. Молімося, щоб Господь Бог нас просвічував, давав нам усвідомлення, що маємо бути близько одне одного, розуміти одне одного, допомагати і захищати одне одного. Якщо це відразу за важко, то завжди можемо молитися одні за одних. Будьмо вірними, слухняними дітьми у великій Божій родині», – закликав владика Володимир.

Опісля Божественної Літургії архиєрей звершив Чин Великого освячення води Святих Богоявлень та окропив вірних свяченою водою.

Фотоальбом – тут

Останні новини

26 березня 2024 року, у день святкування 10-літнього ювілею Національної Гвардії України, на Львівщині, владика Володимир разом з...
У вівторок, 26 березня 2024 р., у межах діяльності Інституту постійної формації духовенства Львівської Архиєпархії УГКЦ, відбувся навчальний...
Свято Благовіщення дарує велику науку людям, особливо молоді, щоб не боялися казати «Так» Богові. Не завжди є легко...
На свято Благовіщення Пресвятої Богородиці на парафії в селі Старе Рудно Архиєпископ і Митрополит Львівський Ігор звершив Архиєрейську...
Духовенство, монашество та вірні Львівської Архиєпархії щиро вітають Преосвященного владику Володимира, єпископа-помічника та Протосинкела Львівської Архиєпархії, із восьмою...