У храмі села Шпиколоси, що на Золочівщині, Митрополит Ігор освятив престіл

-
Post font size
+

Сьогодні, на свято Введення в храм Пресвятої Богородиці, для парафіян села Шпиколоси, що на Золочівщині, особливе свято ― Архиєпископ і Митрополит Ігор освятив новий престіл та оновлений храм.

Вся парафіяльна громада села Шпиколоси доклалася, щоб відремонтувати свою церкву. На парафіяльній сторінці у фейсбуці за кілька днів до події священник зазначив:

«Наше село, а зокрема парафія Введення в храм Пресвятої Богородиці, через переживатиме подію, що відбувається раз в століття. Чотири покоління тому наші передки спорудили величавий храм, а 116 років по тому їхні нащадки відновлять цю святиню. Користуючись нагодою, дякую усім, хто спричинився до цього клопіткого процесу ― відбудови церкви ― як фінансово, так і працею. Шановні парафіяни, доброчинці ― ви меценати. Люди, які в надскладний період нашого життя (Революція Гідності, початок вторгнення росії, Covid-19, повномасштабна війна 2022р.) знайшли можливості, аби не зупинитись на початому, а довершили благу справу до кінця. Хочеться також пригадати, що греко-католицька громада за цих не повних 10 років подбала не лише про будівлю храму, але й відновила закритий у радянський період костел, що вже тривалий період часу збирає на щоденні Літургії у свої стінах парафіян та парафіяльний будинок. За це усім честь та хвала…»

Митрополит Ігор під час Архиєрейської Літургії у своїй проповіді зазначив:

― Сьогодні ― гарний недільний день! І ми спільно зібралися у храмі, щоб прославляти Бога, віддати йому поклін, просити його прощення гріхів для нас і усього нашого народу. Прибули сюди, щоб виявляти Господу нашу любов, складати йому подяку за усі добродійства та виблагати у нього ласки завершення війни! Знаємо й святкуємо, сьогодні теж празник Введення у храм Пресвятої Богородиці, до якої прибігаємо з нашими молитвами, щоб вона рятувала нас і виблагала в Господа найшвидшого миру в нашій Україні.

Такий збіг обставин свят, а до всього ми посвятили новий престол, споруджений вашими стараннями, щоб слава Божа перебувала у цьому святому храмі! На цьому престолі звершується свята безкровна жертва, приношення хліба й вина, чого нас навчив сам Ісус Христос, коли перемінив ці дари на своє Тіло та Кров. І, коли звершуємо Службу Божу, Святий Дух на слова священика перемінює хліб та вино у Тіло та Кров Господню! Триваймо у постійній вдячності Господу за його великі добродійства, які він виявляє нам, а саме: життя, духовні дари, здоров’я, його любов та милосердя; за повітря та воду, за газ та дрова, за усе дякуймо доброму та ласкавому Богові.

Владика закликав усіх:

― Особливо будьмо вдячні йому за те, що він вчинив нас своїми дочками та синами, ми – діти Господні, а він приготував для нас Небесне Царство. Бог бажає бачити нас учасниками та мешканцями розкішного неба, як навчає святий апостол Павло: «… Чого око не бачило й вухо не чуло, і що до серця людини не приходило, – те приготував Бог тим, що його люблять!» (1Кр 2,9). Адже воля Бога така, щоб ми усі були спасенні та щасливі у Небесному Царстві! Борімося за вічне щастя!

На завершення Літургії Митрополит Ігор нагадав присутнім про важливість молитися і просити Всевишнього за швидке завершення війни.

― Господь знає, як це зробити найкраще, а ми ― молімося! Також пригадую, що наша Львівська Архиєпархія щовівторка має встановлений піст задля наших воїнів, щоб ми допомагали нашому війську. Наші воїни часто просять про молитву, тому просіть Бога за їхнє здоров’я і перемогу.

Також владика поділився своїм приємним здивуванням, що пароху храму отцеві Андрієві Марцинюку разом із парафіянами вдалося вчасно завершити всі ремонтні роботи:

― Я колись був тут, на початку ремонту… Ви мене приємно здивували, бо, правду кажучи, не сподівався, що встигнете все до цього свята. Радію, що все так гарно зробили. Нехай Господь усіх вас благословить силою духа, мудрістю розуму, витривалістю волі, добрим здоров’ям на многая літа.

Митрополит вручив священнику грамоту, яка засвідчує освячення престолу храму, а також висловив слова вдячності за сумлінне виконання покладених душпастирських обов’язків та надав право носити жовтий нагрудний хрест.

Подяку отримала також і парафіяльна громада села Шпиколоси за те, що дбає за красу і розвиток своєї парафії. У подячній грамоті Митрополит зазначив: «Нехай Всемилостивий Бог дарує всім парафіянам мир і винагородить благодаттю на благо Церкви та українського народу».

Отець Андрій подякував Митрополитові Ігореві за те, що відвідав парафію в такий важливий для всієї громади день.

― Нам дуже важливо відчувати Вашу підтримку, адже з Вашої молитви та благословення був освячений цей престіл. Дякую за мудрі поради, батьківську опіку, за те, що цікавилися, як відбувається оновлення нашого храму. Нехай Господь провадить Вас і дарує міцне здоров’я на многая літа, ― наголосив у своєму зверненні отець Андрій.

Окремо парох храму подякував священникам, які раніше служили на цій парафії і сформували дружню громаду, яка згуртувалася довкола ремонту церкви. А також висловив слова вдячності за те, що досі підтримують і допомагають.

З особливим трепетом священник звернувся до своїх парафіян і поділився захопленням, що до ремонту храму долучалися всі люди і молодь зокрема. Він наголосив, що за цей час вони стали справжньою командою, яка своєю наполегливою працею і стараннями зуміла досягти такого чудового результату.

Завершилася урочистість водосвяттям та окропленням усіх присутніх і самого храму.

Останні новини

Із благословення Архиєпископа і Митрополита Львівського Ігоря та на прохання Керівника Центру розвитку фізичної культури і спорту Львівської...
27 квітня за участі Архиєпископа і Митрополита Львівського Ігоря відбудеться IV Зʼїзд мирян у Львівській Архиєпархії під гаслом...
21 квітня Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав зустрівся зі спільнотою Подружніх зустрічей. Цьогоріч спільнота відзначає своє 25-річчя....
Сьогодні цілий наш народ йде хресною дорогою. Ми об’єдналися у молитві за справедливий мир та за перемогу над...
П’ята неділя Великого посту Євр 9,11-14; Мр 10,32-45 (о. д-р Турконяк Р.) Село Черкаси 21.04.2024. У листі до...