Владика Володимир у Підлиссі: «Вміймо поділитися тим, що Бог робить для нас»

-
Post font size
+

Ми зустрічаємо Бога у храмі, в молитві, на горі, на лоні живої природи. Вміймо показати цю дорогу також іншим, вміймо поділитися тим, що Бог робить для нас. Так вчить нас робити Маркіян.
Про це сказав єпископ-помічник Львівської Архиєпархії владика Володимир під час проповіді до вірних у восьму неділю після Зіслання Святого Духа під час традиційної щорічної прощі на Білу гору у селі Підлисся, Золочівського району Львівської області, родинному селі о. Маркіяна Шашкевича.
Архиєрею співслужили священники Львівської Архиєпархії.

«В першу неділю серпня наші життєві стежини вже традиційно ведуть на Золочівщину, до Підлисся, на Білу Гору. Нашим орієнтиром є тут хрест, який видніє здалека. Потрібно зусиль, щоб піднятися на цю гору. Це є також своєрідна жертва. Ісус Христос йде на гору та хрест не задля якогось рейтингу чи кар’єри, а для порятунку людини», — зазначив на початку проповіді владика Володимир.

«Тут серед чудових краєвидів відпочиває душа. На природі серед Божого Творіння душа розмовляє з Творцем. Тут на перший погляд не хочеться нікого бачити чи чути, бо так зачаровує природа», — ділиться спостереження Архиєрей.
«А як відпочивав Ісус?» — запитує проповідник і відповідає: «Він цього без сумніву потребував. Водночас це був для Нього час особливої зустрічі з Богом Отцем. Євангеліє розповідає, що він відплив човном на самотнє і пустинне місце, щоб побути на самоті. Але якимсь чином народ про це довідався, віднайшли Його люди. Щось їх заставило шукати Вчителя з Назарету, Він багатьох уздоровлював. Але настане пізня година і народ зголодніє, це цілком природне явище»

За словами проповідника, почуття голоду переживають люди на цілій землі в різний спосіб. Мільйони людей дійсно голодують, не мають що їсти, бо стали жертвами несправедливості або недбайливості, хоча на землі мало б вистарчити їжі для всіх. Не думаю, каже владика Володимир, що Бог Творець в момент створення світу в чомусь помилився. Він подарував нам землю як великий скарб. Скільки урожаю знищено на нашій землі внаслідок сучасної війни. В цій війні зерно стає зброєю, предметом торгів.
Також проповідник зауважив, що крім фізичного голоду є ще духовний голод: брак довіри, самотність, прагнення миру, справедливості… Прийшов Христос на землю, щоб заспокоїти голод людини. Бо Він сам сказав про себе: «Я дорога, правда і життя».
Відтак владика Володимир запрошує повернутися на сторінки сьогоднішнього Євангелія, де бачимо безпорадність учнів. Вони кажуть: Пустинне, порожнє це місце, треба народ відпустити, щоб собі щось купили їсти. Ісус знає, що відпустити людей не розв’яже їхніх проблем. Люди тоді б купили хліба, з’їли і що далі? Щось більше заставило людей шукати Ісуса, за ним йти, переривати Йому відпочинок.

«Люди не лише перебували в пустинному місці, в їхніх серцях була порожнеча. Знову ж таки, розмноживши хліб, Ісус міг людям просто роздати цей хліб і відпустити їх, щоб надалі мати спокій. Але порожнеча була глибша. Не було сенсу відсилати людей туди, звідки вони прийшли з порожнім серцем. Тому цей великий Педагог робить інакше, каже людям сісти і разом їсти. Це був ціль зібрати людей, разом побути, поговорити, бо цього завжди бракує»,— розповідає проповідник.
«Після пандемії люди відчувають велику потребу зустрічі, тим більше разом легше лікувати страх та рани війни. Ісус Христос віддає себе в Євхаристії, щоб ми жили. Ми сьогодні на цій горі ламаємо євхаристійний хліб, який не можна купити, а лише з вдячністю прийняти»,— підкреслив проповідник
«Християнство – це не приватна річ. Це релігія спільноти, бо з Ісусом завжди було багато народу, особливо коли ставалися чуда. Але потрібно завжди вірних слуг, які проповідують благовість, стають інструментами Бога у творенні чудес»,— сказав владика Володимир.

«Одним з таких був і є Маркіян Шашкевич. Сьогодні ми з велико вдячністю вступаємо на його рідну землю, ходимо стежками його дитинства, молодості. Протягом свого короткого життя йому вдалося зробити багато добра. Це показує, що ми як люди 21 століття також можемо праведно жити, робити добрі справи. Для цього не треба бути при владі, щоб робити добро, послужити. Хоча для цього крім добрих намірів необхідно мати потрібні ресурси»,— додав архиєрей
«Ми зустрічаємо Бога у храмі, в молитві, на горі, на лоні живої природи. Вміймо показати цю дорогу також іншим, вміймо поділитися тим, що Бог робить для нас. Так вчить нас робити Маркіян. Це не завжди легко, бо кожна людина вільна у своєму виборі, але Бог нікого не перестає любити. Нехай приклад нашого життя буде світлом для тих людей, які ще Бога не впізнали або від Нього відійшли. Нехай наше життя буде таким, що якщо хтось піде за нами, щоб він дійшов до вічної радості»,— побажав єпископ-помічник Львівської Архиєпархії.

Після завершення Божественної Літургії спільно помолилися панахиду за о. Маркіяна Шашкевича та загиблих Героїв України.

Відтак відбувся мистецький вечір «Світло Маркіяна»

Останні новини

У Страсну п'ятницю в Архикатедральному Соборі святого Юрія Архиєпископ і Митрополит Львівський Ігор у співслужінні з Єпископом-помічником Володимиром...
Церква ввійшла в так зване «Пасхальне Тридення», яке у богослужбовій літургійній традиції починається у Великий Четвер і закінчується...
У Велику середу, 1 травня 2024 року, у відпустовому центрі Львівської архиєпархії – «Страдч», за участі єпископа-помічника Львівської...
Час перебування на землі Ісуса Христа в людському тілі зближався до кінця. Спаситель мав довершити ще кілька справ,...
Декрет Архиєпископа і Митрополита Ігоря о. Михайлу Киричу(редемптористу) вручив єпископ-помічник Львівської Архиєпархії владика Володимир, у вівторок, 30 квітня...