Митрополит Ігор зустрівся із американськими партнерами, що допомагають зі спеціальною місією служіння

-
Post font size
+

У сотий день протистояння та боротьби з російським агресором, 3 червня 2022 року, відбулася офіційна зустріч Архиєпископа і Митрополита Львівського Ігоря з американськими друзями, які допомогають українському народові зі спеціальною місією служіння: Метью Баретом (офіцер-інструктор поліції, штат Техас), Челсі Волш (керівник медичної місії “США для України, яка в особливий спосіб опікується Києвом та Харковом), Келлі Кауфманом (керівник гуманітарної місії США в Україні), Назаром Єременком (амбасадор руху «Щаслива Християнська сім’я»), Сергієм Степанюкои (християнський блогер, журналіст та сім’янин).

Під час зустрічі обговорили важливість військового капеланства, яке сприяє великому моральному духу наших українських військовослужбовців, роль та місію Церкви в умовах сьогоднішніх реалій життя, активність українських парафій, священників та парафіяльних шкіл у вихованні свідомо-зрілої та духовно-патріотичної молоді й дітей, відчуття, переживання, які відчуває кожен українець щодня в умовах війни.

Митрополит Ігор зазначив: «Наша Церква багато допомагала і допомагає східним теренам: військовим, людям, переселенцям та нашим парафіям на сході України, де тривають активні бойові дії зі захисту свободи, суверенітету та незалежності України. Приємно, що наші священники активно працюють та служать переселенцям, які мешкають у Львові. Багато з них пізнають Бога та духовне життя вперше. Хочуть не просто ходити до храму, а знати більше про Бога, та стати практикуючими християнами. Це не може не тішити. Ми всі разом радіємо цьому».

Метью Барет зазначив: «Американські офіцери прдивляють високий моральний дух української армії та військовослужбовців, які, не маючи практично зброї чи маючи старі її зразки, радянського типу, майже “голими руками” захищають свою землю, свою Батьківщину, свої родини і роблять це дуже ефективно, перемагаючи на всіх ділянках фронту, будучи навіть в меншості. Я як чоловік, батько, полісмен, офіцер, громадянин США, де в моїй країні Правда та Свобода на першому місці, одразу вирішив бути тут, з вами, з вашим народом, допомагати чим можу. Тому я тут. Моя місія триває вже два місяці. Ми бачимо. Ми віримо. Ми знаємо, що перемога буде за Україною. Україна вже перемогла».

Челсі Волш: «Коли я поїхала в Україну, мої рідні до кінця не вірили, що я це зроблю і буду тут, з вами та вашим народом. Україна сьогодні є центром Європи, майданчиком боротьби добра та зла. Майданчиком, де вирішується, хто переможе – диктатура чи цивілізація справжньої демократії. Спочатку я приїхала простим волонтером. Одноосібно. Побачивши всі наслідки, про які знає і бачив кожен з нас, та весь світ, я відчула велику потребу робити щось більше. Тому моя і наша місія полягає в тому, щоб допомогти якомога більшій кількості українців, які постраждали від війни морально, фізично, матеріально, психологічно».

Келлі Кауфман окреслив своє поле діяльності: «Останні чотири роки я мешкав в Іспанії. Я до кінця не вірив, що росія піде війною на Україну, навіть після постійних попереджень та заяв нашого президента Байдена. Я тут, тому що як можна бути спокійним, навіть живучи в моїй країні, ходити в кіно, на футбол, чи подорожувати світом, коли в центрі Європи триває війна, яку можна побачити мало не щосекунди онлайн в прямому ефірі. Тому я полишив все і допомагаю вашому народові. Бо це перше, найважливіше зараз. Я приємно захоплений вашою країною, її красою, традиціями, дружністю українців, їх об’єднанням. Я закохався в Україну. Думаю опісля перемоги України над тим, щоб залишитися жити в Україні на довший час. Ви мужній, хоробрий, стійкий народ, яким має пишатися стара Європа та брати приклад».

Келлі Кауфман запитав Високопреосвященного Ігоря: «Ні для кого не секрет, що храми в Європі та США пусті на Богослужіннях. В Україні переповнені. Чи так було до війни? Чи це наслідки переживанням людьми військового стану? Який рецепт успіху?» Митрополит зауважив, що так на Заході Україні було і є завжди, починаючи з 1991 року, коли Україна здобула незалежність. «За часів радянського союзу наша Греко-Католицька Церква була у підпіллі, була переслідувана, катакомбна Церква. На наших теренах був зажди дух боротьби за правду. Тому храми завжди переповнені на молитву. В часи ковіду кількість людей зменшилася, бо маємо онлайн трансляції богослужінь. Зараз знову відновилися. Люди моляться про мир, завершення війни та за Україну» – зазначив владика Ігор.

Спілкування із гостями тривало на різні теми – гуманітарні, локальні, медичні, дипломатичні, загально-суспільні, церковні, медичні, ситуацію на фронті, міграційні процеси всередині країни та за її межами. Зустріч завершили молитвою та Архиєрейським благословенням на добру дорогу, місію та завершення війни.


Останні новини

У Велику середу, 1 травня 2024 року, у відпустовому центрі Львівської архиєпархії – «Страдч», за участі єпископа-помічника Львівської...
Час перебування на землі Ісуса Христа в людському тілі зближався до кінця. Спаситель мав довершити ще кілька справ,...
Декрет Архиєпископа і Митрополита Ігоря о. Михайлу Киричу(редемптористу) вручив єпископ-помічник Львівської Архиєпархії владика Володимир, у вівторок, 30 квітня...
У суботу, 27 квітня 2024 року, завершились квітневі передподружні навчання при Референтурі Родини Львівської Архиєпархії. 21 пара наречених...
Минув другий день Страсного тижня, який веде нас до найбільшого християнського свята ― Воскресіння Господнього. Доктор богослов’я, отець...