Владика Володимир під час загальноміської Хресної Дороги: «Хрестопоклінна Неділя показує нам надію та перспективу, бо літургійно дивимося на хрест у світлі великоднього ранку»

-
Post font size
+

Сьогодні ми єднаємося у молитві з Архикатедрального Собору святого Юра. Звідси ми йшли нині подумки не лише вулицями Львова, а також стежками цілої нашої Львівської Архиєпархії, завітали до кожної оселі, де нас бачать і чують. Про це сказав Протосинкел Львівської Архиєпархії Преосвященний Володимир під час загальноміської Хресної Дороги, яка цього року через суворі карантинні обмеження відбулася в Архикатедральному соборі св. Юра.

«Традиційно кожного року, у Хрестопоклінну неділю ми йшли вулицями Львова, роздумуючи над Хресною Дорогою нашого Спасителя. Сьогоднішня пандемія змусила нас змінити формат і місце», – зазначив Архиєрей.

За його словами, Ісус Христос воскрес раз і назажди. Ніхто ніколи вже не зможе цього змінити. Жоден вірус чи пандемія не зможе Ісуса повернути назад до гробу, ізолювати Його від перебігу історії та опіки над нами. Камінь від гробу залишається назавжди відкочений.
«Ми є в дорозі. В час нашої мандрівки до свята Воскресіння, посеред Великого Посту, духовно зміцнюємося Силою Чесного і Животворящого Хреста», – підкреслив Преосвященний Володимир.

Гріх, як і смерть, – зазначає він, – не є останнім словом Бога. В Бога є життя, яке випливає саме з Воскресіння. А хто обминає хрест, той не може осягнути Воскресіння, бо це єдина пасхальна таємниця. Це пережили наші предки, а ми приймаємо естафету.

Владика Володимир звернув увагу, що під час Хресної Дороги ми в черговий раз пригадали події псевдособору, який відбувся 75 років тому у Соборі святого Юра.

«Цього року дякуємо Богу за 20-ліття візиту до України і Львова святого папи Івана Павла ІІ. Великим скарбом є наші мученики, яких ми повинні щораз більше пізнавати», – додав єпископ-помічник Львівської Архиєпархії.

«Зі святоюрської гори, з дому праведного Андрея лине слово вдячності також на адресу людей. Велика вдячність всій організаційній групі, яка довший час готувалася до цього дня. Скільки разів змінювалися плани через сучасні обставини і погодні умови. Не завжди легко є прийняти Божу волю. Євангельське слово Хрестопоклінної неділі вчить нас відречення, зокрема і своїх планів, стратегій, прагнень. Якщо людина не готова вийти з зони комфорту чи змінювати власні стратегії, то вона може втратити все, що має, а кінцево погубить і себе, бо робить кривду своїй душі і спасінню», – зауважив Протосинкел Львівської Архиєпархії.

Преосвященний Володимир висловив слова подяки всім, хто єднався в молитві завдяки трансляції порталу «Твоє місто» чи ютуб-каналу собору. Відтак побажав на завершення: «Хрестопоклінна Неділя показує нам надію та перспективу, бо літургійно дивимося на хрест у світлі великоднього ранку. Нехай Пресвята Богородиця буде для нас прикладом пасхальної віри!»

Останні новини

Новий переклад Божественної Літургії — це не про комфорт, це про істинність та правильність, це про повагу до...
"ГОСПОДЬ БЛИЗЬКО. У цей непростий час, який переживаємо, Він ні на мить не покидає нас, перебуваючи поряд серед...
У п’ятницю, 12 квітня відповідальний за екологічне служіння у Львівській архієпархії о. Сергій Довба завітав на парафію свв....
З 18 по 21 квітня 2024 року у Львові, у галереї артцентру «Дзиґа», у межах міжнародного проєкту «SAFEGUARDING....
14 квітня 2024 року у Новояворівську відбулася міська хресна дорога. Очолив молитовну ходу єпископ-помічник Львівської архиєпархії владика Володимир....