Слово Митрополита Львівського до вірних у часі війни

-
Post font size
+

Дорогий достойний та миролюбний народе України! Дорогі захисники нашої Батьківщини!

Безмежно дякуємо усім Вам – усьому командуванню та військовослужбовцям Збройних Сил України, добровольцям, волонтерам, вірному нашому народові, кожній особі зокрема та усім людям доброї волі за героїчну оборону нашої Батьківщини у трагічний час війни!

З початком повномасштабного вторгнення Росії в України вдосвіта 24 лютого, не тільки наша держава, але й увесь світ здригнувся від болю, якого завдали тілу України смертоносні ракети Росії. Усі ми з цього моменту щоденно спостерігаємо за Каїном сучасності – керівництвом, військовим командуванням та всім військом, що жорстоко вбивають мирних громадян України. Агресори вбивають українців у пологових будинках, лікарнях й усюди, де можливо, кидають бомби на театри, морять голодом людей у заблокованих містах.

Незважаючи на нелюдський тероризм сусідньої країни, ми, український народ, показався сьогодні як той, хто має хребет, має вектор життя, має свою мету. Цим завдячуємо кожному, хто перед обличчям збройної агресії став на захист нашої свободи і незалежності.

Наші військові, волонтери, люди доброї волі мужньо і до смерті боронять батьків та матерів, дітей, сестер, братів, народ своєї землі, наражаючи своє життя на велику небезпеку його втратити!

Щодня досвідчуємо, що ми не одні на цій дорозі! Саме тому хочу висловити велику вдячність людям всього світу за підтримку. Дякую усім хто, незважаючи на походження, відчув себе частиною України і заносить щирі молитви до Господа Бога, благаючи миру!

Подиву гідна постава нашого Президента, який не покинув України в трудний час, а звучить могучим голосом нашого народу в світі! Всіх заохочуємо до усильної молитви про Божу мудрість для глави нашої держави та його команди.

Дякуємо нашим військовим капеланам за постійну опіку над нашими воїнами, а в час війни – усильну безупинну працю, служіння, яке звершують в зоні бойових дій та в тилу. Дякуємо, що пам’ятаєте Господні слова: «Ніхто більшої любові не має над ту, як хто свою душу поклав би за друзів своїх». (Ів. 15,13).

Ми вдячні мешканцям Львівщини та міста Львова, інших наших міст та сіл за те, що прийняли біженців та піклуються про них! Велика Вам подяка за діла милосердя, що звершуєте для потребуючих. Чимало біженців втратили рідних, житло, речі повсякденної необхідності, набуте майно тощо і забрали зі собою те, що могли вмістити в невелику валізку чи торбину. Багато з вас докладають своїх зусиль, коштів, турботи, щоб втихомирити потреби та журбу важко потерпілим.

Дякуємо нашим парафіям, які гостинно відкрили свої двері для біженців та створили волонтерські центри помочі військовим і переселенцям.

Дякуємо священникам, які попри небезпеки і загрози воєнного часу залишаються разом з вірними і підтримують через спільну молитву і звершення Святих Тайн. У нелегкий час воєнного лихоліття зібрана спільнота вірних досвідчує присутність Господа, який береже свій народ. На початку ХХ століття наш великий пастир Митрополит Андрей сказав слова, що нині їх звертаємо до вас: «Заховуйте супокій. В Божих руках наша доля; без Божої волі і волос з голови не спаде. В Бозі наша надія і сила. В огні сеї страшної війни виковуєся красша для нас доля» (З Відозви Митрополита Андрея до населення прикордонних сіл з приводу початку війни, 21 серпня 1914 р.)

Висловлюємо вдячність нашим закордонним партнерам, які зі щедрістю допомагають українському народові гуманітарними речами, медикаментами, а також постачають зброю нашим воїнам! Хай добрий Господь усіх Вас благословить!

Дякуємо нашому радіомовленню та телебаченню, які день і ніч інформують про ситуацію на фронті.

Окремо огортаємо молитвою наших військових та вірних Яворівщини на території Львівської Митрополії, зокрема, усіх потерпілих. Нехай Господь дарує зцілення усім пораненим, а тим, хто загинув – вічную пам’ять.

Від імені нашого народу звертаємося до уряду Росії та її військового командування, щоби припинили бомбардування наших міст та сіл, в яких проживає мирний народ. Багато невинних смертей уже принесли бомби, обстріли з ракет, «Градів», ручної зброї тощо. Гинуть діти, дорослі, люди похилого віку; ракети, бомби, кулі та осколки не розбирають, лиш усе нищать на своєму шляху. Багато смертей військового складу з обох боків приносить війна.

Закликаємо відповідальних та провідних осіб світового суспільства, лідерів країн світу, осіб доброї волі покласти кінець війні, яку розпочала армія Росії – стати по стороні справедливості та мирного співіснування.

Спасителю наш, Ти колись промовив: «Мир залишаю вам, мій мир даю вам; не так, як світ дає, даю вам його…» (Ів 14,27).

Господи, даруй мир нашому народові! Пресвята Богородице, рятуй нас!

Закликаємо й надалі тривати у ревній молитві та пості за перемогу України.

Благословення Господнє на Вас!

+ Ігор
Архиєпископ і Митрополит Львівський

Останні новини

26 березня 2024 року, у день святкування 10-літнього ювілею Національної Гвардії України, на Львівщині, владика Володимир разом з...
У вівторок, 26 березня 2024 р., у межах діяльності Інституту постійної формації духовенства Львівської Архиєпархії УГКЦ, відбувся навчальний...
Свято Благовіщення дарує велику науку людям, особливо молоді, щоб не боялися казати «Так» Богові. Не завжди є легко...
На свято Благовіщення Пресвятої Богородиці на парафії в селі Старе Рудно Архиєпископ і Митрополит Львівський Ігор звершив Архиєрейську...
Духовенство, монашество та вірні Львівської Архиєпархії щиро вітають Преосвященного владику Володимира, єпископа-помічника та Протосинкела Львівської Архиєпархії, із восьмою...