«Віра зцілює»: як брошура з порадами владики Володимира підтримує хворих на ковід у лікарнях Львова та Львівщини?

-
Post font size
+

Нещодавно на офіційному інформаційному ресурсі Української Греко-Католицької Церкви вийшло інтерв’ю «У ковідному відділені я усвідомив: руками медиків Бог дотикає людського болю», – владика Володимир Груца, в якому єпископ-помічник Львівської Архиєпархії владика Володимир розповідає про свій досвід лікування від ковіду в одній з лікарень Львова, а також ділиться своїми рекомендаціями з точки зору пацієнта.

Це інтерв’ю не залишило байдужими львівських медиків, які звернулися з ініціативою упорядкувати важливі думки та поради єпископа-помічника Львівської Архиєпархії та роздати їх у вигляді брошури у лікарнях Львова та Львівщини.

Про те, наскільки вдалося реалізувати ідею з брошурами у медичних закладах, а також про те, як це виглядало на практиці, нам розповіла засновниця медичного центру «Іванна» п. Іванна Михайлишин, яка й виступила ініціаторкою розповсюдження буклетів.

«Ідея надрукувати брошури виникла в процесі читання інтерв’ю владики Володимира про його особистий досвід хвороби. Адже минулого року, коли мій чоловік перебував на лікуванні в одному з ковідних відділень, де телефони в силу важкості пацієнтів і специфіки відділення були заборонені, я писала йому молитву на аркуші паперу.

Важливо розуміти, що пацієнти з наслідками гіпоксії мають погану пам’ять і в процесі її відновлення потрібно цьому сприяти. Молитва і правильне налаштування у такому форматі, на мою думку, є саме цим способом. І коли пацієнт окрім епікризу матиме ще пам’ятку про перебування в стаціонарі у вигляді буклета з практичними порадами для християнина – це буде як доказ, що терпіння в хворобі з Божою допомогою є корисним для душі», – розповіла пані Іванна Михайлишин.

На аркуші брошури владика Володимир зібрав мінімум добрих порад і молитов, які є необхідними пацієнту саме з ліжковим чи палатним режимом перебування в стаціонарі.

«Вони розраховані на те, щоб хвора людина в силу своїх можливостей змогла прочитати, пороздумувати, «приміряти» на себе ту чи іншу думку і знати, що вона не одна переживає це захворювання. І я дуже дякую Ірині Шевчук, президенту Асоціації медичних сестер Львівської області, що зайнялася логістикою процесу надходження флаєра до ліжка пацієнта», – зазначила засновниця медичного центру «Іванна».

А також п. Іванна поділилася своїми думками про користь і плоди, які, на її думку, подарував цей буклет пацієнтам: «Читання буклета відволікає від негативних думок, що часто спостерігаємо під час захворювання на коронавірусну хворобу та в постковідному періоді. Пацієнт може уникнути участі у неприємних розмовах з іншими пацієнтами, що жодним чином не покращують психоемоційний стан. Також це дає шанс започаткувати систематичну молитву, якщо досі цього не було. І якщо хоча б одна особа вивчила Ісусову молитву чи укріпилася у вірі – я щаслива. Потреба у «думках Владики Володимира» очевидна: із лікарень надходили прохання, щоб надати ще буклети. Якщо перша партія в більшості була передана в лікарні області, то друга – в лікарні міста Львова».

«Не піддаватися страху і паніці…»

«Не піддаватися страху і паніці», – ця думка важлива повсякчас і в кожній справі. Дякую владиці Володимиру за гарний приклад участі у житті стаціонарного пацієнта та думки, які оздоровлюють душу і тим самим – тіло. Бажаю всім міцного здоров’я і непохитної віри!», – додала на завершення Іванна Михайлишин.

Яка географія поширення буклетів?

Як розповіли медики, брошури з думками Архиєрея були передані у лікарні Львова та Львівської області, зокрема у Рудківську районну лікарню, Стебницьку міську лікарню, Львівську обласну клінічну лікарню, Львівську обласну інфекційну клінічну лікарню, Міську клінічну лікарню №5, Кам’янко-Бузьку центральну районну лікарню, Стрийську центральну міську лікарню, Клінічну лікарню швидкої медичної допомоги м. Львова, Сокальську центральну районну лікарню, Львівську першу міську клінічну лікарню ім. Князя Лева, Жовківську центральну районну лікарню та у Львівський центр легеневого здоров’я.

Про що йдеться у самій брошурі?

У буклеті «Віра зцілює»: Сім думок владики Володимира (Груци) для хворих на ковід. Погляд очима пацієнта» владика Володимир важливу увагу звертає на цінність та користь Ісусової молитви під час хвороби. Єпископ пояснює, що ця молитва призначена для безперервної вимови, нормалізує серцебиття і вкладається в один подих людини, що, за його словами, є дуже важливим для стабілізації ритму дихання. Також Архиєрей звертає увагу на потребу приймати Святі Таїнства, які разом із молитвою є найсильнішою підтримкою під час хвороби. Також подає хворим текст покаянної молитви та молитви недужої особи, а в процесі лікування заохочує єднатися у молитві онлайн через доступні трансляції на ютуб-каналі Архикатедрального Собору св. Юра чи інших храмів.

Підготувала Христина Потерейко

Останні новини

У Страсну п'ятницю в Архикатедральному Соборі святого Юрія Архиєпископ і Митрополит Львівський Ігор у співслужінні з Єпископом-помічником Володимиром...
Церква ввійшла в так зване «Пасхальне Тридення», яке у богослужбовій літургійній традиції починається у Великий Четвер і закінчується...
У Велику середу, 1 травня 2024 року, у відпустовому центрі Львівської архиєпархії – «Страдч», за участі єпископа-помічника Львівської...
Час перебування на землі Ісуса Христа в людському тілі зближався до кінця. Спаситель мав довершити ще кілька справ,...
Декрет Архиєпископа і Митрополита Ігоря о. Михайлу Киричу(редемптористу) вручив єпископ-помічник Львівської Архиєпархії владика Володимир, у вівторок, 30 квітня...