«Подаруймо йому нашу молитовну підтримку», – владика Володимир під час дияконського рукоположення Марка Гусака

-
Post font size
+

Сьогодні ми станемо свідками та учасниками дияконського рукоположення нашого співбрата Марка, який також має свій родинний контекст, історію життя та покликання. Він прагне надалі писати свою історію служіння. Подаруймо йому нашу молитовну підтримку! На цьому наголосив єпископ-помічник Львівської Архиєпархії Преосвященний Володимир під час проповіді до вірних під час Літургії в Архикатедральному Соборі святого Юра у понеділок, 29 листопада 2021 року. У цей день архиєрей звершив дияконське рукоположення Марка Гусака.

Сьогодні, – каже проповідник, – звершуємо пам’ять апостола Матея. Постать цього святого ламає такий стереотип, що Ісуса потребували лише бідні та нещасні люди.
Відтак владика Володимир пригадав біографію й історію покликання апостола: «Матей був родом з Капернауму в Галилеї, ще мав брата Якова. Він був слугою загарбницької римської влади, збирав з місцевих людей податки. Митарів дуже ненавиділи, бо вони поступали негуманно, просто обдирали людей. І ось одного з таких митарів кличе Ісус до свого апостольського грона. Тут показано, як Бог дивиться на людину. Що більше, як людина потребує Бога».
«Матей сам у своєму євангелії розповідає про власне покликання. Ісус, ідучи, побачив мимохідь чоловіка на ім’я Матей, що сидів на митниці і сказав до нього: Ходи за мною. Той встав і пішов слідом за ним. Ось і весь протокол, все запрошення. Як все дуже просто!», – продовжив свою думку архиєрей.
І додав: «Тоді Ісус перебуває в домі покликного апостола Матея за столом, щоб також зустрітися з його друзями. Спасительна місія Ісуса Христа скерована до грішників, щоб їх навернути. Для цього потрібно апостолів на кожному етапі історії Церкви».

За його словами, постать Матея вказує на таємницю покликання, а також незбагнений голос Того, хто кличе. Чому незбагненний? Бо в дуже простий, але чіткий спосіб, без жодної дипломатії. Митниця, сидить людина-митник. Ходи за мною, той лишає все і йде. А служіння Матея показує багатогранність апостольської місії. Кондак празника вказує наступне: митарства ярмо відкинувши, запряг ти себе в ярмо правди; прийнявши багатство – премудрість з висоти, проповідував ти слово істини.

Останні новини

У п’ятницю, 26 квітня 2024 року, єпископ-помічник Львівської архиєпархії владика Володимир у співслужінні духовенства різних християнських конфесій звершив...
24 квітня 2024 року єпископ-помічник Львівської архиєпархії владика Володимир разом з капеланами освятив центр психо-соціальної реабілітації при спеціалізованому...
У рамках проведення Великопосної екосоціальної ініціативи «Екологічне навернення для порятунку створіння» відповідальний за екологічне служіння у Львівській архієпархії...
Упродовж трьох днів ― 26 квітня, 30 квітня та 1 травня ― прозвучить пасійний твір Йозефа Гайдна «Сім...
У Львові Центр гідності дитини Українського католицького університету 18-21 квітня презентував проєкт «SAFEGUARDING. Безпека дитини в середовищі церкви»,...