Про гідність дитини мовою мистецтва — підсумки проєкту «SAFEGUARDING. Безпека дитини в середовищі церкви»

-
Post font size
+

У Львові Центр гідності дитини Українського католицького університету 18-21 квітня презентував проєкт «SAFEGUARDING. Безпека дитини в середовищі церкви», у межах якого відбулася мистецька інсталяція «Розпізнати. Реагувати» у галереї артцентру «Дзиґа». Кожен охочий міг оглянути експозицію і залишити власну рефлексію на тему дитячої безпеки.

«SAFEGUARDING. Безпека дитини в середовищі церкви» — міжнародний проєкт, у серці якого навчальний курс про безпеку дитини. Команда Центру гідності дитини УКУ працювала над ініціативою близько року спільно з колегами з 5 країн — Хорватії, Чехії, Польщі, Словаччини та Угорщини. Результатом спільної роботи став освітній курс для духовенства, богопосвячених осіб та мирян — дорослих, які мають дбати про безпеку дитини у церкві, а також мистецька інсталяція.

Христина Шабат, керівниця Центру гідності дитини УКУ розповідає, що тема насилля над дітьми, є доволі табуйованою у суспільстві: «Ми шукали формат, як говорити про важку тему насильства без повчань, але в такий спосіб, щоб люди задумалися над цією проблемою, звернули на неї увагу».


Христина Шабат, керівниця Центру гідності дитини УКУ

Безпека дітей є спільною проблемою, тому кожна країна-партнерка проєкту зробила свій внесок у його реалізацію, ділиться Христина Шабат і додає: «Ми хотіли, щоб проєкт звучав універсально і був зрозумілий для всіх, тому обрали мову мистецтва — мову, яка не має кордонів і яку сприймає кожен».


Мистецька інсталяція «Розпізнати. Реагувати»

У межах презентації команда проєкту провела зустріч з Тарасом Добком, із ректором Українського католицького університету; отцем Богданом Прахом, віцепрезидентом УКУ; отцем Юрієм Щурком, деканом Філософсько-богословського факультету; отцем Ігорем Бойком, ректором Львівської духовної семінарії, делегатом Синоду УГКЦ у справах опіки малолітніх та вразливих осіб; експертами з Польщі — отцем Пьотрем Студніцкі, керівником бюро делегата Конференції єпископів Польщі щодо захисту неповнолітніх та вразливих осіб та Мартою Титанєц, президенткою Фундації святого Йосифа Конференції єпископів Польщі.

Ректор УКУ Тарас Добко звернувся до гостей зі словами вдячності за підтримку та співпрацю: «Ми в Україні переживаємо лихоліття війни і це дуже непростий час — війна руйнує життя. Звичайно, страждають всі люди, але найвразливіші — діти. Важливо, щоб були осередки, які є простором віри, надії і безпеки. Одним із таких є церква. Вона може бути лідером у відновленні гідності людини, через політики, які створюють середовище безпеки в церкві».

Згодом у артцентрі «Дзиґа» відбулася презентація міжнародного проєкту «SAFEGUARDING. Безпека дитини в середовищі церкви». За участі партнерів із Польщі, до яких приєдналася онлайн Марина Шіякович, богослов, експертка захисту неповнолітніх та вразливих осіб від насилля, екссекретарка Комісії єпископської конференції Хорватії з питань захисту неповнолітніх та вразливих осіб; членкиня Ради мирян Єпископської конференції в Хорватії, одна зі співавторок курсу. А також Христина Шабат, очільниця Центру гідності дитини УКУ та Іванка Рудакевич, керівниця проєктів і програм Центру. Учасники презентації розповіли про досвід роботи над проєктом, про виклики у створенні та подальші плани реалізації.

Марта Титанєц, президентка Фундації святого Йосифа Конференції єпископів Польщі підкреслила важливість співпраці з Центром гідності дитини Українського католицького університету: «Для нас це важлива співпраця, особливо в час війни, коли насилля довкола більше, ніж в мирні часи, від нього потерпають найбільш вразливі, зокрема діти. Тож ми працювали над цим курсом, щоб показати, що безпека дітей — це спільна відповідальність, поза кордонами і ми маємо спільний для розуміння східноєвропейський контекст».


Марта Титанєц, президентка Фундації святого Йосифа Конференції єпископів Польщі

Отець Пьотр Студніцкі, керівник бюро делегата Конференції єпископів Польщі зазначив: «Діти — це один із найбільших скарбів на землі і ми мусимо зробити все від нас залежне, щоб вберегти їх від зла, створивши середовище безпеки. Цьому повинні сприяти і церква, і батьки, й усі дорослі довкола».


Отець Пьотр Студніцкі, керівник бюро делегата Конференції єпископів Польщі

«Цінність проєкту в тому, що ми об’єдналися із фахівцями зі Східної Європи і маємо спільний голос і схожий контекст у вирішенні проблеми насилля над дітьми. А використання мистецтва для візуального відображення складних тем дозволило не лише якісно передати матеріал, а й створити своєрідний терапевтичний ефект через символіку та малюнок», — розповідає Іванка Рудакевич, керівниця проєктів і програм Центру гідності дитини УКУ, співавторка курсу.

Уляна Креховець, мисткиня, іконописиця, керівниця проєктів і програм мистецького напрямку відділу розвитку УКУ, авторка візуальної складової проєкту розповідає, що весь курс творила в техніці начерку: швидких ліній і плям без подальшого виправлення. Вона використала два кольори — зелений — колір життя і помаранчевий — безпеки.

«Питання, які підіймає курс, показані в символах, щоб підсилити текст курсу, або навпаки, щоб текст пояснив наївний малюнок. Наприклад, серце — це любов, турбота, повнота душі, а коли воно перекреслене і оточене глибокими тінями, то любові, щирості і довіри немає, тоді з’являється небезпека», — зазначила художниця.


Уляна Креховець

21 квітня в галереї артцентру «Дзиґа» Уляна Креховець провела кураторську екскурсію виставкою «Розпізнати. Реагувати». Розповіла відвідувачам детальніше про роботу над проєктом, концепцію, сенси і втілення.

У найближчому майбутньому організатори планують презентувати проєкт у кожній із країн-учасниць.

Курс «SAFEGUARDING. Безпека дитини в середовищі церкви» можна пройти на платформі УКУ-онлайн.

Автор фото Віталій Грабар

Проєкт створено за сприяння Центру гідності дитини Українського католицького університету:
cdc@ucu.edu.ua
+38 098 730 1926

Довідка:

Центр гідності дитини УКУ працює над творенням культури, де гідність дитини є безумовною цінністю та сприяє формуванню безпечного середовища для дитини у сферах освіти, медицини і церкви.

Свою роботу Центр розпочав у січні 2021 року при Українському католицькому університеті як відповідь на запит Синоду Єпископів УГКЦ та Блаженнішого Святослава (Шевчука) про створення осередку для навчання релігійних організацій та світських установ у питаннях захисту неповнолітніх та вразливих осіб.

Уляна Креховець, художниця, іконописиця, дизайнерка, атрменеджерка, керівниця проєктів і програм мистецького напрямку відділу розвитку Українського католицького університету, авторка цифрового проєкту «Війна. Начерки. Сакральність Щоденності».

Джерело: УКУ

Останні новини

Преосвященним і боголюбивим владикам, всесвітлим та всечесним отцям, високопреподобним і преподобним отцям, ченцям та черницям, дорогим та достойним...
У Страсну п'ятницю в Архикатедральному Соборі святого Юрія Архиєпископ і Митрополит Львівський Ігор у співслужінні з Єпископом-помічником Володимиром...
Церква ввійшла в так зване «Пасхальне Тридення», яке у богослужбовій літургійній традиції починається у Великий Четвер і закінчується...
У Велику середу, 1 травня 2024 року, у відпустовому центрі Львівської архиєпархії – «Страдч», за участі єпископа-помічника Львівської...
Час перебування на землі Ісуса Христа в людському тілі зближався до кінця. Спаситель мав довершити ще кілька справ,...