Великопосна ініціатива 2024: «Екологічне навернення для порятунку створіння».

18 квітня референт Бюро УГКЦ з питань екології у Львівській Архиєпархії о. Сергій Довба завітав до студентів і керівництва навчально-наукового інституту екологічної економіки і менеджменту Львівського Національного лісотехнічного університету України. Ця зустріч відбулася в рамках проведення Великопосної екологічної ініціативи «Екологічне навернення для порятунку створіння».

Упродовж 1,5 год. студентам першого і другого курсів, викладачам й працівникам закладу було роз’яснено цілі та завдання християнина в часі Великого посту. А саме: відновлення гармонійних відносин з Богом, ближніми та усім Божим створінням-природою, зокрема через усвідомлення своїх гріхів та «очищення» серця у святому Таїнстві Покаяння. Еко-референт роз’яснив поняття «екологічного гріха», який руйнує відповідні стосунки і поняття «інтегральна екологія», що проявляється у щоденному стилі життя людини, в основі якого присутні любов та гармонія у чотирьох вимірах, зазначених вище відносин.

Окрім цього,через перегляд відповідних тематичних анімацій, священник спільно із присутніми обговорив планетарні й катастрофічні наслідки конкретних побутових гріхів. У цій розмові закцентовано на глобальному поширенні заздрості, непоміркованості і пожадливості та їх руйнівних наслідків для навколишнього середовища.

Задля унаочнення енергоефективності й енергозбереження присутнім було продемонстровано вміст відповідної тематичної валізки та роз’яснено практичні способи вираження любові до Божого створіння через плекання екологічних чеснот та екологічно-відповідальної поведінки щодо Його дарів, в т.ч. повітря, води, енергоресурсів, їжі тощо.

З метою мінімізації пластикового забруднення світу обговорено необхідність використання у повсякденному житті альтернативних багаторазових речей, а також важливість сортування сміття.

На прикладі еко-гріха, пов’язаного із знущанням над тваринами, студентам було рекомендовано не відвідувати цирки, зоопарки та не утримувати в домашніх умовах диких тварин.

Наприкінці зустрічі студенти довідались про важливість для свого спасіння «чистої» мотивації в особистих морально-добрих екологічних рішеннях та вчинках. Для прикладу, запропоновано поглянути на живі Божі створіння (рослини і тварини) як на такі, що є цінними для свого Творця, якого вони щоденно прославляють власним життям. Крім цього наголошено, що для кожного християнина увесь сотворений Богом світ є першою й неписаною «Книгою» Божого Об’явлення, вдивляючись і «читаючи» яку, кожен покликаний пізнавати Творця й уподібнюватися до Нього (пор. Муд 13,5; Рим 1,20).

На згадку про захід архиєпархіальний еко-референт передав університетській бібліотеці тематичні роздаткові матеріали, а всім присутнім – тематичні закладки й «Екологічний декалог Патріарха Святослава».

Джерело:Бюро УГКЦ з питань екології Львівської Архиєпархії

Останні новини

У Страсну п'ятницю в Архикатедральному Соборі святого Юрія Архиєпископ і Митрополит Львівський Ігор у співслужінні з Єпископом-помічником Володимиром...
Церква ввійшла в так зване «Пасхальне Тридення», яке у богослужбовій літургійній традиції починається у Великий Четвер і закінчується...
У Велику середу, 1 травня 2024 року, у відпустовому центрі Львівської архиєпархії – «Страдч», за участі єпископа-помічника Львівської...
Час перебування на землі Ісуса Христа в людському тілі зближався до кінця. Спаситель мав довершити ще кілька справ,...
Декрет Архиєпископа і Митрополита Ігоря о. Михайлу Киричу(редемптористу) вручив єпископ-помічник Львівської Архиєпархії владика Володимир, у вівторок, 30 квітня...