Владика Володимир з душпастирським візитом відвідав село Іваники на Яворівщині

На свято верховних апостолів Петра і Павла єпископ-помічник Львівської архиєпархії владика Володимир відвідав село Іваники з нагоди храмового празника.

Архиєрей очолив святкову урочисту Божественну Літургію у співслужінні адміністратора парафії о. Миколи Добруцького та священників яворівського деканату та з архиєпархії.

«Ми можемо собі поставити питання: А що б було, якби святі Петро і Павло жили сьогодні, в наш час. Чи вони користувалися б сучасною технікою, інтернетом? Чи всі б прийняли їхню науку? Якщо ми чуємо сьогодні в Євангелії слова Ісуса: «За кого мають люди Сина Чоловічого?», то це означає, що є різні погляди, різні відповіді на це питання. Також в наш час. І ми можемо багато чого навчитися від Верховних апостолів»,— зазначив проповідник.

«Петро і Павло жили нашим людським життям, тому можуть нам допомогти усвідомити, ким для нас є Ісус Христос. Це дуже особисте питання. Для мене Ісус є передусім приятелем, другом. Він сам запропонував цю дружбу, кажучи в Євангелії Івана 15,15: «Я називаю вас друзями, бо все вам об’явив». Він постійно знайомить мене з новими людьми, бо сам завжди мав справу з людьми, також з різними оригінальними постатями. Ісус цікавиться моїм життям. Коли спіткнуся, то подає руку допомоги. А найперше Ісус дарує мені себе самого. А це і є ознаки дружби. Так Ісус хоче бути приятелем кожної людини. Але дружба не може бути одностороння, вона вимагає взаємної відкритості»,— додав архиєрей.

«Сьогодні, в день великого свята, хочеться піднести серце до небес, промовляючи устами молитву: «Святі апостоли Петре і Павле, моліть Бога за нас!»,— підкреслив проповідник.

В урочистостях взяли участь представники місцевої влади.

Опісля Божественної Літургії владика Володимир освятив воду та окропив нею вірних.

Відтак на території храму всі присутні були запрошені на святкову трапезу.

Також єпископ-помічник відвідав місцевий цвинтар, де помолився на могилі Героя України — Петра Дубана, в день його іменин.

Опісля владика Володимир відвідав цвинтар в Калинівці, де похований о. Петро Зеленнюх, будівничий і довголітній парох храму в Іваниках.

Текст проповіді владики Володимира.

Останні новини

Церква ввійшла в так зване «Пасхальне Тридення», яке у богослужбовій літургійній традиції починається у Великий Четвер і закінчується...
У Велику середу, 1 травня 2024 року, у відпустовому центрі Львівської архиєпархії – «Страдч», за участі єпископа-помічника Львівської...
Час перебування на землі Ісуса Христа в людському тілі зближався до кінця. Спаситель мав довершити ще кілька справ,...
Декрет Архиєпископа і Митрополита Ігоря о. Михайлу Киричу(редемптористу) вручив єпископ-помічник Львівської Архиєпархії владика Володимир, у вівторок, 30 квітня...
У суботу, 27 квітня 2024 року, завершились квітневі передподружні навчання при Референтурі Родини Львівської Архиєпархії. 21 пара наречених...