«Люди потребували материнського голосу Церкви»: В укритті львівського університету відбулася презентація книги Глави УГКЦ

-
Post font size
+

5 вересня 2024 року в Національному університеті «Львівська політехніка», за участі єпископа-помічника Львівської архиєпархії Владики Володимира, відбулася презентація книги Блаженнішого Святослава «Україна стоїть! Україна бореться! Україна молиться!» — духовного щоденника війни, що містить щоденні звернення Глави УГКЦ протягом першого року повномасштабної війни росії проти України. У заході взяли участь студентські капелани архиєпархії, вокальний дует народних артисток України «Сестри Тельнюк», заслужений діяч мистецтв України Юрій Чеков, а також представники громадськості та академічного середовища Львова.

Подія відбулася в День жалоби за загиблими внаслідок ракетного обстрілу Львова, що стався 4 вересня.

Основна частина презентації була перенесена до укриття університету через оголошену повітряну тривогу та ракетну небезпеку в Львівській області. Як підкреслив Предстоятель УГКЦ, це стало символічним жестом, оскільки більшість текстів книги було написано саме в бомбосховищах, особливо в перші дні та тижні війни.

Презентацію модерувала п. Ірина Ключковська, директорка Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою НУ «Львівська політехніка».

Захід розпочався спільною молитвою за Україну.

Ректор університету Юрій Бобало привітав Главу УГКЦ та подякував йому за духовне лідерство та підтримку Церкви, яка завжди була і є з українським народом. Зокрема, ректор відзначив служіння капеланів, які у найважчі часи духовно підтримують воїнів.

«„Україна стоїть! Україна бореться! Україна молиться!“ — це сильні слова, що лягли в основу книги, яку ми презентуємо. Вони відображають незламний дух нашого народу, який вистояв, бореться і робить це з великою гідністю, що походить з нашої віри… Це важливі духовні послання, які вказують на наше майбутнє — перемогу України над ворогом, добра над злом», — зазначив ректор НУ «Львівська політехніка».

Книга, що стала серцем і душею українського народу

«Ми знаходимо силу у Вашій книжці, Ваших словах і пастирських посланнях. Це надихає нас. Тому я впевнена, що ця зустріч є історично важливою для нашої академічної спільноти як одна з найдуховніших та надихаючих. Ми хочемо, щоб в університеті, де вчиться 36 тисяч студентів, було духовне середовище, на якому будуть нанизуватися знання… Тому так важлива і розмова з Вами, і презентація унікальної книги», — зазначила п. Ірина Ключковська.

«Ця книга для всіх нас, не лише для християн. Вона — для всього українського народу: для тих, хто тут і тих, хто в окопах», — додала модераторка зустрічі, закликавши Блаженнішого Святослава поділитися процесом створення книги, яка стала «серцем і душею українського народу».

Патріарх підкреслив, що презентація відбувається в День жалоби і висловив солідарність і молитву всім львів’янам, постраждалим від ракетного обстрілу 4 вересня 2024 року. Він також поділився, що перед поїздкою до Львова молився за полтавчан, вбитих у навчальному закладі Полтави.

Слова про кричущий біль, намагання запитати Бога: чому і як далі?

Розповідаючи про книгу, Блаженніший Святослав пригадав події перших днів війни, які спонукали його розпочати щоденні відеозвернення.

«У перші дні тисячі людей з усього світу питали, чи я живий. У відповідь на ці питання з’явилися щоденні відеозвернення, що підтверджували, що Київ живий, стоїть, молиться і бореться», — розповів Глава УГКЦ.

«Наш Київ горів, а над головами літали гелікоптери. У бомбосховище Патріаршого собору збіглися сотні людей із сім’ями і навіть домашніми тваринками. Це давало відчуття відповідальності за порятунок людей, які зійшлися до собору. Найперше я говорив до світу від імені людей, за які Церква почала відчувати відповідальність», — зазначив Патріарх.

«Сказати на весь світ, що ми живі, молимося, боремося, а на кінець поблагословити Божий люд стало чимось більшим за людське слово. Через нас почав промовляти Бог. Згодом ми зрозуміли, що це мало важливе значення для світу і для наших вірних на окупованих територіях — так вони дізнавалися, що Київ стоїть», — ствердив Предстоятель УГКЦ.

Блаженніший Святослав також звернув увагу на символічне оформлення книжки у бордовому кольорі, що символізує літургійні книги Церкви, а червона закладка нагадує про кров.

«Тут слова про кричущий біль, намагання запитати Бога: чому і як далі? Чи Ти з нами? На ті питання намагався шукати відповідь. Тому ця книга — це переспів всієї християнської доктрини, всього, чого ми вчимо у Катехизмі… Ця книга про духовність у час війни. Я шукав відповідь на питання про те, як бути християнину в час війни», — поділився він.

Початок навчального року
Глава Церкви привітав студентів Львівської політехніки з початком навчального року: «Це дивне Боже провидіння, що ми говоримо у ваших бомбосховищах. Бажаю, щоб ваші лекції проходили у світлих аудиторіях. Цінуйте можливість бути разом. Коли ми разом, ми підсилюємо один одного, можемо стояти, боротися і молитися разом».

Насамкінець Глава УГКЦ подякував за запрошення організаторам, а також усім, хто спричинився до друку цієї книжки. Відтак уділив архиєрейське благословення, пояснивши, що передавання подиху воскреслого Ісуса Христа, який нас тримає і відновляє наші сили, надихає думати про майбутнє, усуває страх і розпач та дає нам стійкість.

Мистецький проєкт сестер Тельнюк як відгук на книгу
«Інтегральною частиною цієї презентації є київські митці, люди культури. Сестри Тельнюк перечитали книгу, і як реакція на прочитане, зродився мистецький проєкт», — зазначив Патріарх під час презентації.

«Я був би вдячний, якби ця книга знайшла відгук у серцях і умах українських патріотів, добрих християн та незламних борців за Україну тут, у княжому Львові», — додав Блаженніший Святослав.

Насамкінець, вже у актовій залі, відбулася презентація мистецького проєкту, в якому уривки з кожного місяця щоденних звернення Блаженнішого Святослава були оспівані духовними, авторськими та іншими мистецькими творами у виконанні сестер Тельнюк. Тексти зачитував заслужений діяч мистецтв України Юрій Чеков.

Джерело: Департамент інформації УГКЦ

Фото: Христини Потерейко для Департаменту інформації УГКЦ

Останні новини

В пятницю, 13 вересня, в катедрі Інсбрука відбувся молодіжний вечір в межах тижневого святкування 300-ліття Катедри св. Якова....
Сьогодні, у понеділок, 16 вересня 2024 року, в м. Орадя (Румунія) розпочинається традиційна зустріч єпископів Східної Європи, за...
У неділю, 15 вересня 2024 року, у Катедральному соборі св. Якова м. Інсбрук відбулися урочистості з нагоди святкування...
В суботу, 7 вересня 2024 року, у реколекційно-відпочинковому центрі "Світлиця"відбувся семінар-тренінг для християнських сімей. Про це повідомив о....
Сьогодні, в неділю по Воздвиженні Чесного Хреста дивимося на хрест великодніми очима. Ми в черговий раз приймаємо в...