Пан Валерій Калинюк: «Через кожний наш захід ми демонструємо, що люди люблять, знають і почитають митрополита Андрея Шептицького»

-
Post font size
+

В рамкам проекту пресслужби Львівської архиєпархії «Дорогою до святості», який присвячений 78-й річниці з дня відходу до вічності праведного митрополита Андрея Шептицького, розмовляємо з представниками ГО «Святий Юр»: Головою – п. Валерієм Калинюком та п. Зеновієм Боровцем про велич і багатогранність особи митрополита Андрея, складність беатифікаційного процесу та про заходи, організовані громадською організацію задля прослави святоюрського праведника.

Отож, розпочинаємо з роздумів про те, у чому велич Митрополита Андрея?

Пан Валерій Калинюк переконаний, що праведний митрополит Андрей виходив за межі своєї Церкви, конфесії і функції Глави Церкви. Він гуртував мудрих людей, серед яких був Патріарх Йосиф Сліпий. Подарував Львову Національний музей і лише цього одного музею було достатньо, щоб його ім’я назавжди увійшло в історію України.

Ми мусимо розуміти, що митрополит Андрей Шептицький в умовах бездержавності став символом української держави. В умовах окупації західної України він підтримував українську ідентичність різними методами: наука, культура, віра, мова, освіта.
Митрополит Шептицький заснував перший український вищий навчальний заклад – Українську Богословську Академію в умовах окупації. В тих умовах він передбачав перетворити її в університет. Владика Андрей планував також заснувати юридичний факультет, бо сам мав юридичну освіту, а також медичний факультет у співпраці з лічницею, яку він також заснував для того, щоб наші українські медики мали практику. Крім того, щоб допомагати бідним людям, які не мали коштів на лікування, паралельно це мала бути основа для медичного факультету українського університету. Це була його мрія, бо він був членом палати панів ще за Австро-Угорщини і на кожному Сеймі про це говорив
.

Пан Зеновій Боровець підкреслює, що особа митрополита Андрея Шептицького настільки велична, що ми хоч вже 30 років після виходу Церкви з підпілля про нього говоримо, про те ще навіть не наблизилися до розкриття величі його постаті.

Здавалося у 20-ті роки хто думав про екологію? Наш Андрей викупляв землю, робив заповідники, піддослідні станції для збереження екології. Він говорив про те, що треба вивчати медичні хвороби,досліджувати рак. Непросто допомагати людям, а вивчати. Дипломатія, культура, політика, економіка – немає жодної галузі, для якої би не працював митрополит Шептицький.
Його велич визначалася тим, що він вмів підбирати второпних і діяльних осіб і ставити на конкретну ділянку праці. Він вмів слухати і управляти. Не маючи своєї держави українці за посередництвом Церкви жили повноцінним державним життям.
Так він запросив Олексу Новаківського до Львова і не помилився, бо школа Новаківського виховала до сотні художників світового рівня, які прославили Україну в Європі після Другої світової війни.

Він був величним чоловіком, який не мав жодних амбіцій. Найбільшою цінністю була старенька, пошарпана, полатана чернеча ряса і хрест, а також гасло — Бог і Україна.

Чому, на вашу думку, цей праведник ще досі не є святим?

Цього року виповнюється 64 роки, відколи у 1958-му році розпочався беатифікаційний процес митрополита Андрея Шептицького, який триває досі. Чим кожен з нас, кожний мирянин нашої Церкви може долучитися, щоб пришвидшити процес беатифікації?

Пан Зеновій Боровець розповідає:

Беатифікаційний процес складається з двох важливих речей: Перше – офіційний процес, який проводить Церква, досліджує життєпис і встановлює святість цієї особи. Стосовно митрополита Андрея це є велетенська трудність. Бо він є дуже багатогранною особистістю у дуже багатьох галузях: духовність, культура, мистецтва, музики, архітектури. Цей процес очевидно вимагає часу. Є також другий напрямок – це коли на місцях утворюється культ особи. В перші століття християнства люди приходили на гріб цієї особи, її почитали і прославляли. Вони брали з цієї особи приклад. Тому цей процес від народу також є дуже важливим. Коли кожен з нас особисто засвідчує, що для нього це є дійсно є праведник, який заслуговує беатифікації. Кожен мирянин також є Церквою, тому це наша така спільна праця і співдія, якою ми супроводжуємо митрополита Андрея на його дорозі до святості.

Його думку продовжує пан Валерій Калинюк:

Але завжди в таких процесах є свій «адвокат диявола», ми хочемо своєю громадською діяльністю перемогти його і показати, що ми любимо, пам’ятаємо і шануємо свого праведника. Через кожний наш захід ми демонструємо, що люди люблять, знають і почитають митрополита Андрея Шептицького. Ми демонструємо свою любов до Шептицького на різних рівнях.
Кожний мирянин УГКЦ на своєму рівні, щоб пришвидшити цей процес повинен пам’ятати, любити і знати хто такий Шептицький та розповідати іншим.
На початку нашої діяльності багато навіть священнослужителів мало знали про Шептицького, про його значимість і роль. Через наші заходи на сході України почали іменувати вулиці іменем Шептицького. Клуб Шептицького був до війни створений у Северодонецьку. В наших конкурсах брали участь навіть татарин, який писав про Шептицькогою. Були прекрасні виступи з Одеси, Прикарпаття. Долучалися протестанти . Навіть в Дубно, що є центром православ’я є вулиця Шептицького
.

Якщо хтось тільки починає цікавитися особою Шептицького. З чого рекомендуєте починати?

На думку моїх співбесідників, нам всім важливо почати з того, щоб кожен проявив цікавість щодо особи цього праведника. Проте наймогутнішою зброєю християнина є молитва. Тому кожен є запрошеним прийти в собор святого Юра, спуститися в крипту там, де є його гріб. Там скласти молитву за Україну, українську культуру за тих хлопців, які зараз воюють на фронті, за перемогу України, за свої родини. Прийти і просити митрополита Андрея молитися разом зі мною за ті проблеми, які є у моєму житті. Щоб Бог дарував вирішення.

Перший крок – прийти. А що далі? Як далі пізнавати Шептицького?

Сьогодні ми маємо дуже багато надрукованих книжок та статей в інтернеті. Варто відвідати музей Митрополита Андрея, Національний музей. Також важливо читати не лише про нього, а і його твори, пастирські повчання. Серед який особливою перлиною є послання: «Як будувати рідну хату»

«Те, що Шептицький говорив, завжди було підкріплене діями, як він жив і його брат Климентій. Скільки багатств він вклав у потреби Галичини? 15 млрд. доларів за даними п.Зеновія Свереди. Незважаючи на те, що триває такий складний процес беатифікації для людей він вже є святим. Вони про це пишуть у зошитах в крипті з проханням про його заступництво», – наголошує пан Валерій Калинюк.

Громадська Рада «Святий Юр» — це центр національного виховання ім. Андрея Шептицького

Згідно з Положенням про Громадську раду «Святий Юр», основними її завданнями є: реставрація, повернення споруд та територій Святоюрського комплексу до історичного містобудівного ансамблю;
розробка концепції розвитку Святоюрського комплексу; спостережні функції за комплексом як за об’єктом світової спадщини; організація і сприяння спорудження пам’ятника Митрополитові Андрею Шептицькому; організація, ініціювання та сприяння проведенню ювілейних святкувань, Мирополита Андрея Шептицького та інших урочистостей; робота зі ЗМІ, створення власних ЗМІ, організація та ведення власного веб-сайту, сприяння та організація трансляції Святих Літургій та релігійно-духовних передач на радіо, телебаченні та в мережі Інтернет; перетворення Святоюрського комплексу в паломницько-туристичний центр, його включення до міжнародних паломницьких маршрутів як відпустового місця; робота щодо повернення діючим Храмам УГКЦ сакральних цінностей, свого часу націоналізованих радянською державою; – організація фінансової підтримки виконання проектів, програм та діяльності Громадської ради
.

Далі продовжує розповідь Голова ГО «Святий Юр».

Громадська рада виникла під час проблеми довкола будівництва пам’ятника митрополиту Андрею Шептицькому. Тоді був створений ініціативний комітет, який хотів відстояти право збудувати у Львові пам’ятник митрополиту Андрею. Цікаво, що рішення про будівництво пам’ятника було ще у період, коли існував радянський союз. Від часу ухвали рішення до моменту самого будівництва минуло 25 років. Виявилося в процесі підготовки деяка активна молодь міста, яка за цей час виросла, виходила на протести проти цього.

Чому так сталося?

“Ми побачили велику проблематику – молодь не знає хто такий праведний митрополит Андрей Шептицький. Ми організувалися в громадську організацію і попросили благословення у Митрополита, щоб працювати над кількома речима: перше – ми хотіли допомогти поширити ім’я Шептицького серед будь-якого населення в тому числі і серед молоді.
Друге – допомога у реновації святоюрського комплексу, який ще потребує до сих пір. Третє – налагодити комунікацію між Церквою, яка вийшла з підпілля, незважаючи, що минуло понад 30 років з різними. Ми є там проміжна ланка, яка може налагодити такі комунікації”

“Під час нашої діяльності з’являлися нові завдання. Одним з них була допомога у відновлені Свято-іванівської Лаври в її історичному контексті. Тоді ми запропонували перейменувати Музей народної архітектури та побуту ім’ям Климентія Шептицького.

Згодом ми до дня народження праведного митрополита Андрея Шептицького організовували фестивалі перед пам’ятником на площі Юра. На ці заходи ми почали запрошувати дітей зі Львова і з околиць Львівщини та інших областей. Приїжджали з Чернівецької, Закарпатської, Київської, Рівненської Житомирської областей.
У свій час Блаженніший Святослав зазначив, що завдяки будівництву пам’ятника і діяльності ГО «Святий ЮР» Україна пізнає хто такий Шептицький”, – продовжує пан Калинюк.

ГО «Святий Юр» збирає людей дії

На думку пана Боровця, ГО «Святий Юр» збирає людей дії. Люди збираються тут задля роботи. Після відкриття пам’ятника ми поставили собі за ціль працювати з шкільною, учнівською та студентською молоддю. Через організацію науково-практичних конференцій, які були присвячені митрополиту Андрею і особам, які зростали під його патронатом. Таким чином молодь вивчала у своїх регіонах історії видатних людей, які здобули успіху за допомогою митрополита Андрея. Другий напрямок – це меморіалізація осіб у пам’ятних меморіальних таблицях. Станом на сьогодні таких таблиць є чимало.

Загалом заходи ГО «Святий Юр» від 2014 року до сьогодні можна поділити на 5 категорій: інформативно-теоретичні, культурно-мистецькі, спортивні, монументальні та організаційні.

Серед інформативно-теоретичних: Міська науково-дослідницька конференція старшокласників, зустрічі зі старшокласниками, районні науково-дослідницькі конференції, міжшкільні науково-дослідницькі конференції, зустрічі з мешканцями сіл, Духовний та культурно-просвітницький тур Петра Шкраб’юка на Східну Україну.

Виступи і лекції: Дніпро – обласний Інститут післядипломної педагогічної освіти (семінар-тренінг для вчителів історії та української мови);
Бахмут – лекція для освітян міста, розмова із старшокласниками ліцею, виступ у Краєзнавчому музеї;
Костянтинівка – виступ в Першій українській опорній школі; Свято Української молоді «Срібний камертон о. Маркіяна Шашкевича»;

Презентація книги «Повернення: Андрей Шептицький – це Україна: будівничий, князь, лідер» (упор. Ігор Калинець); Презентація книги О. Доманської «Від а до я»; Науково-практична конференція: «Велетні українського духу: Андрей Шептицький, Ярослав Пастернак, Дем’ян Гладилович»; Науково-практична конференція «Велети укр. духу: А. Шептицький, К. Шептицький, О. Ковч – будівничі, лідери»

Серед культурно-мистецьких: Концерт камерного оркестру «Віртуози Львова» та Капели бандуристів «Заспів» НУ «Львівська політехніка»; Концерт хору «Марійська дружина» та народного хору «Просвіта»; Концерт учнівської художньої самодіяльности; Виступ учнівської художньої самодіяльности; Концерт студентської художньої самодіяльности; Концерт художньої самодіяльности; Концерт «Віртуози Львова»; Концерт учнівської художньої самодіяльности; Концерт учнівської художньої самодіяльности; Концерт учнівської художньої самодіяльности; Всеукраїнське «Свято Української молоді з митрополитом Андреєм Шептицьким»: – фестиваль української пісні; – конкурс дитячих малюнків;- виставки та екскурсії.- Урочиста академія у Львівській опері.- Концерт для львів’ян та гостей перед оперою.- Виготовлення DVD-диску академії.- Фестиваль укр. пісні;- виставка творчости учнівської молоді,

у Ходорові

У смт. Івано-Франкове

– вистава учнівської театральної групи. – Фестиваль української пісні «Голос Руси-України».- Виставка творчих робіт дітей та молоді. Виставка робіт Львів-ської дитячої школи народних мистецтв; Виставка робіт Львів-ської дитячої школи народних мистецтв; Освячення хоругов для «козацької» церкви на Хортиці; Виступ художньої самодіяльности; – Фестиваль української пісні (ЗОШ № 7); – виставка творчих ро-біт учнів (ЗОШ № 14);- вистава «Андрей» на-родного аматорського колективу «Ротонда» та інші фестивалі…

Спортивні заходи ГО «Святий Юр»: Турнір з міні-футболу (14 команд);

Міжнародний гросмейстерський шахматний турнір; Всеукраїнський турнір з водного поло, Змагання з волейболу ІІ турнір з мініфутболу на кубок митр. Андрея (8 команд); – Турнір з міні-футболу на кубок митр. Андрея (ЗОШ № 7); турнір з баскетболу на кубок митр. Андрея (ЧНВК № 13); Спортивний фестиваль з міні-футболу (ЗОШ); – показові виступи з карате (ЗОШ);Шашковий турнір; Турнір з міні-футболу на кубок митр. Андрея (8 команд); Турнір з міні-футболу на кубок митр. Андрея; – Шаховий турнір кубок митр. Андрея (НУ «Львівська політехніка»); турнір з міні-футболу на кубок митр. Андрея (ЗОШ № 34Турнір з міні-футболу на кубок митр. Андрея.

Монументальні: Освячення пам’ятника митрополиту Андрею, Освячення барельєфу митр. Андрея;

меморіальної таблиці о. Маркіяна Шашкевича

Освячення меморіальної таблиці митр. Андрею Освячення фіґури Ісуса Христа у ЧНВК № 13; Освячення меморіальної таблиці митр. Андрею на школі мистецтв та різноманітні організаційні з представниками влади, депутатським корпусом, адміністраціями музеїв та інші.

Пригадуємо, що впродовж листопада триває проект ЛА “Дорогою до святості. Як ми повідомляли Стартує проєкт ЛА УГКЦ із нагоди вшанування пам’яті Митрополита Андрея Шептицького «Дорогою до святості»

Читайте також розмову в межах проекту Отець Роман Тереховський: «Для беатифікації зроблено практично все. Чекаємо на підтвердження чуда»

Усі матеріали пректу можна переглянути у соціальних мережах: фейсбук та інстаграм за допомогою хеш-тегу: #ДорогоюДоСвятості

Підготувала Христина Потерейко

Останні новини

Церква ввійшла в так зване «Пасхальне Тридення», яке у богослужбовій літургійній традиції починається у Великий Четвер і закінчується...
У Велику середу, 1 травня 2024 року, у відпустовому центрі Львівської архиєпархії – «Страдч», за участі єпископа-помічника Львівської...
Час перебування на землі Ісуса Христа в людському тілі зближався до кінця. Спаситель мав довершити ще кілька справ,...
Декрет Архиєпископа і Митрополита Ігоря о. Михайлу Киричу(редемптористу) вручив єпископ-помічник Львівської Архиєпархії владика Володимир, у вівторок, 30 квітня...
У суботу, 27 квітня 2024 року, завершились квітневі передподружні навчання при Референтурі Родини Львівської Архиєпархії. 21 пара наречених...