Митрополит Ігор: «Хай Господь допомагає нам бути людьми прозорого серця та прозорого духа!»

-
Post font size
+

У Патріаршому дому у Львові 16 листопада вручили дипломи випускникам Освітньої програми для медичних капеланів УГКЦ, за Міжнародною освітньою програмою «Душпастирська клінічна освіта» (Clinical Pastoral Education).

Архиєрейську Літургію звершив Архиєпископ і Митрополит Львівський Ігор у співслужінні з з Екзархом Луцьким Йосафатом, єпископом-помічником Сокальсько-Жовківської єпархії Петром, єпископом-помічником Київської архиєпархії Андрієм, єпископом-помічником Івано-Франківської архиєпархії Миколою.

У своїй проповіді владика Ігор зазначив:

— Між знавцями святих Писань точилася дискусія, коли прийде Господній день, останній день, розуміється, життя на землі. Погоджувалися на тому, що він не знаний, деякі вгадували, що близько, а інші дискутували: чи праведні можуть приблизити день останнього суду. Святий Павло уважав, що це закрито перед людьми. Учні Ісуса просили, щоб він їм відкрив день останнього суду і почули таку відповідь: «Про той же день і годину ніхто не знає: ані небесні ангели, ані Син, тільки один Батько» (Мт 24,36). Ісус вказав на свого Небесного Батька, що це лиш йому відомо. Чомусь для певних людей так цікаво знати про кінець світу, а святий апостол тим не переймався. Він радше вказував, що цей день прийде несподівано й порівнював із приходом злодія вночі.

Святий апостол наголошував радніше на те, щоб бути духовно готові до приходу останнього дня. Посідати чисте серце, сумління вільне від гріху та жити у примиренні з Богом. Тих, хто був з ним, хто слухав його науки, Павло називав людьми світла та особами дня! Він перестерігав та заохочував до чуйності, щоб не заснути, мав на увазі сон, який віддаляє від Бога, гріхи темряви. Він згадував про віру, любов та надію, як необхідні чесноти для кожної віруючої людини, що вказують на прикмети спасіння.

У стародавньому юдаїзмі підтверджували, що Ізраїль знищив багато пророків, більше, ніж про це згадує Старий Завіт. В Ізраїлі споруджували пам’ятні надгробки для пророків та знаних добрих людей. Ісус засвідчував, що батькам та прадідам їхні потомки споруджують пам’ятні знаки, тим самим свідчать про вбивства та розправи над праведними людьми. Спаситель пригадував, що Господь передбачав, що негідні люди будуть позбавлятися праведників, яких присилатиме їм Небесний Батько, бо вони тривожили сумління невірного люду. Ісус вказував, що Господь домагатиметься справедливості щодо пролитої крові від Авеля і до останнього пророка Захарії, якого вбили поміж вівтарем та храмом. Це одне із святих місць, де було вчинено вбивство. За таке, та подібні вбивства, прийдеться відповідати не лише тим, хто їх довершував, але й цю відповідальність розділить увесь народ.

Книжники, фарисеї та законовчителі знали й вивчали цю історію, але вони продовжували своє вчення та ставали перешкодою людям, щоб входити спасеними у вічність. Ісус картав їх за показове життя, а насправді, вони були побіленими гробами, що зверху виглядали гарними, а всередині повні кісток, тобто різного роду гріхів. Незадоволені наукою Христа, стали нападати на нього, але не могли його зловити на слові. Господь звертався до своїх прихильників, щоб стереглися фарисейського лицемірства. Усім необхідно зробити висновок, щоб не вдавати праведників, лиш глибоко вдивлятися у своє серце та екзаменувати своє сумління відносно життя згідно Божих Заповідей! Хай Господь допомагає нам бути людьми прозорого серця та прозорого духа! Свята Богородице, заступайся за нами перед своїм сином, нашим Богом.

Більше фото — на нашій сторінці у фейсбуці.

Останні новини

З материнського лона Церкви сьогодні народжується священик. Ми стаємо свідками і учасниками священичого рукоположення нашого співбрата Романа. Він...
Світлий понеділок Ді 1,12-17,21-26; Ів 1,18-28 (о. д-р Турконяк Р.) Винники 06.05.2024. Уривок із книги апостольських Діянь описує...
Що є важливим у моєму християнстві? Щоб ми розуміли у цю Великодню ніч, що Бог завжди робить крок...
Дорогі в Христі браття і сестри! У цей світлий день перемоги життя над смертю, добра над злом, правди...
Преосвященним і боголюбивим владикам, всесвітлим та всечесним отцям, високопреподобним і преподобним отцям, ченцям та черницям, дорогим та достойним...