Презентація книги отця Юрія Щурка «Lectio Divina над Євангелієм»

Український католицький університет запрошує на презентацію книги о. Юрія Щурка «Lectio Divina над Євангелієм: духовна подорож сторінками Святого Письма у літургійному ритмі Церкви». Автор книги – доктор біблійного богослов’я, декан Філософсько-богословського факультету Українського католицького університету.

Презентація відбудеться 24 жовтня о 17:00, у Центрі Шептицького УКУ (002 ауд). Модеруватиме подію проректорка УКУ Софія Опацька.

Вхід вільний, за умови попередньої реєстрації.

У книзі представлено роздуми над текстами Євангелія, які читають на Літургії в церквах візантійської традиції впродовж року. Основна мета практики молитовного читання (Lectio Divina) – навчитися слухати Боже Слово, чути Божий голос у Писанні та сприймати світ і події навколо у світлі цього Слова.

Книга вийшла у видавництві «Свічадо». Метод Lectio Divina поглиблює та увиразнює молитовне життя, яке перетворюється в живе спілкування з Богом. Запропоновані розважання – це запрошення будувати особисті стосунки з Богом через Його Слово.

Автор видання отець Юрій Щурко каже, що тексти, представлені у книзі, виникли як відповідь на щоденне читання Божого Слова впродовж літургійного року: «Тривале читання Євангелія дозволяє зрозуміти, ким Бог є для нас, позбутися Його фальшивих образів, які можуть виникати через прикрі досвіди. Читаючи Святе Письмо, ми очищуємо в собі розуміння Бога, і також починаємо сприймати самих себе як улюблених Божих дітей. Тоді ми по-іншому дивимося на ближніх, бачимо їх як дорогих нам людей, з якими маємо спільного Отця. Євангеліє змінює наш погляд на світ».

Отець Юрій додає, що в часі війни практика читання Святого Письма актуальна, як ніколи: «Біль і напруга мають бути переосмислені, перемолені. Слово Боже відсікає непотрібне і дає надію, спонукає до дії. Воно звільняє нас від зайвої напруги і дає силу робити добро, дарує нам мудрість і допомагає зосереджуватися на найважливішому».

Президент Українського католицького університету, митрополит Філадельфійської архиєпархії УГКЦ у США владика Борис Ґудзяк у передмові до видання зазначає: «Україна та український читач уже протягом другого покоління долають важку спадщину тоталітарного століття, сповненого смертельних небезпек, геноцидних хвиль і заборон християнського церковно-духовного життя. Уже десятий рік до травм минулого додаються рани і смерті, спричинені сучасною російською агресією. У цих обставинах ми всі ще більше потребуємо Слова Життя. Святе Письмо – це живе Слово, звернене до кожної людини. Хто спробував його систематично читати, той знає, наскільки воно життєдайне, вітальне, динамічне й особисте. Біблійна пожива – це чи не найкраща відповідь на глибокі екзистенційні запитання, яку шукає кожна людина, живучи в нашій складній, фрагментованій, гіперстимульованій постмодерній добі. Ми всі потребуємо супроводу в читанні Божого Слова. Ця книга – саме такий посібник і провідник».

Книгу, а згодом і чотиритомник видають на запит Біблійного апостоляту УГКЦ. Назар Дуда, доктор богослов’я, заступник голови Патріаршої катехитичної комісії УГКЦ, директор Катехитично-педагогічного інституту УКУ каже: «Це перше видання українською мовою Lectio Divina – молитовного читання Святого Письма на щодень. Попередні видання містили лише певні коментарі. Lectio Divina – найпрактичніший спосіб духовно пережити, осмислити Євангеліє в ритмі читань нашої східнохристиянської літургійної традиції».

Придбати книгу можна в інтернет-магазині «Сіяч», також вона буде доступна для замовлення на сайті та в книгарні «Свічадо» та у крамниці УКУ.

Книга «Lectio Divina над євангельськими читаннями двох літургійних циклів – Пасхи та Пʼятдесятниці» є першою із серії чотиритомника. Наступні видання планують видати протягом року.

– «Lectio Divina над Євангелієм та Книгою Буття. Великий піст та свята літургійного року»

– «Lectio Divina над Діянням та Посланнями апостолів. Пасха та Пʼятдесятниця»

– «Lectio Divina над Посланнями апостолів та Книгою Приповідок. Великий піст та свята літургійного року».

Запрошуємо на презентацію книги 24 жовтня о 17:00.
Місце проведення: Центр Шептицького УКУ, 002 ауд.

Вхід вільний, за умови попередньої реєстрації.

Джерело: Патріарша катехитична комісія УГКЦ

Останні новини

У день світлого празника Воскресіння Христового владика Володимир, єпископ-помічник Львівської архиєпархії УГКЦ, у співслужінні військових капеланів Львівської архиєпархії...
З материнського лона Церкви сьогодні народжується священик. Ми стаємо свідками і учасниками священичого рукоположення нашого співбрата Романа. Він...
Світлий понеділок Ді 1,12-17,21-26; Ів 1,18-28 (о. д-р Турконяк Р.) Винники 06.05.2024. Уривок із книги апостольських Діянь описує...
Що є важливим у моєму християнстві? Щоб ми розуміли у цю Великодню ніч, що Бог завжди робить крок...
Дорогі в Христі браття і сестри! У цей світлий день перемоги життя над смертю, добра над злом, правди...