«Священик є служителем і свідком Божого милосердя в світі»,–Владика Володимир звершив священниче рукоположення Романа Цинкалюка

-
Post font size
+

Сьогодні стаємо учасниками священичого рукоположення нашого співбрата Романа. Є багато рис, які притаманні священику чи є для нього завданням. Священик є служителем і свідком Божого милосердя в світі. Він має владу прощати гріхи, а тоді світ стає кращим і нам в ньому легше жити. Священик проповідує взаємне прощення між людьми.

Про це сказав єпископ-помічник Львівської архиєпархії владика Володимир під час проповіді у храмі Всіх святих українського народу з нагоди священничих свячень Романа Цинкалюка, у 19 Неділю після Зіслання Святого Духа.

«Після обрання апостолів Ісус сходить з гори, навчає народ, проповідує блаженства, каже любити ворогів. Він промовляє для своєї школи і водночас для нас золоте правило поведінки: «Як бажаєте, щоб вам люди чинили, чиніть і ви їм так само». Це правило є актуальне назавжди. Ми хочемо, щоб нас поважали», — наголосив проповідник.

«Продавець може, наприклад, обдурити покупця, щоб лише товар продати. А як би він сам реагував на місці покупця? Якщо вчитель чи лікар невластиво поводиться, то як би він сам реагував на місці учня чи пацієнта? Тут можна наводити багато прикладів…», – додав він.

Ми можемо сказати,- припускає архиєрей,— що світ поганий і жорстокий. Але світ – це люди. Ну і ми також. Тоді що ми вносимо в цей світ? Все в житті йде по колу і вертається до нас. Ми стаємо спочатку людьми, а потім християнами. Ісус говорить спочатку про золоте правило поведінки, а потім про християнську досконалість.

Проповідник переконаний, що ми повинні залишитися людьми, бо ми свого часу були народжені як люди, були охрещені, стали християнами. Важливе це протягом життя достойно пронести.

«Якщо хтось шукає собі працівників для певної установи, то, згідно мого спостереження, звертається увагу найперше на людяність, відповідальність та мотивацію. Все інше людину можна навчити. Яка б людина фахова не була, без тих елементарних рис вона ніколи не буде успішною. Можна мати вищу освіту, але брак початкової», – зауважив він.

Владика Володимир ствердив, що надзвичайним викликом для нас є питання любові ворогів. Тим більше,— додав він,— в світі є різні думки щодо агресора та жертву в новітній війні. Як любити ворога, який вбиває, грабує, нищить?

Проповідник переконаний, що ненависть ослаблює нашу нервову систему.

«Сама ненависть чи злоба нас з’їсть. Щоб ворога перемогти, треба бути морально вищим від нього. Ми ведемо війну, в якій себе захищаємо, маючи на це моральне право. Дуже важливо перетворювати ненависть в мужність, хоробрість. Бо інакше не будемо мати сили себе захистити»,– підкреслив він.

«Сьогодні, 15 жовтня є також Всесвітній день обізнаності перинатальних втрат. Йдеться про діток, які покинули нас під час вагітності чи невдовзі після народження. В даному випадку також можна нарікати, когось звинувачувати. Але це не є дорога зцілення, а радше поглиблення ран»,— зазначив у проповіді єпископ.

Вкінці євангельського уривку, — звертає він увагу, –є дуже виразно наголошено: «будьте милосердні, як Отець ваш небесний є милосердний».

«В будь-якій людині ми рано чи пізно можемо розчаруватися, знайдемо якесь слабке місце. Зрештою, також святі мали свої немочі. Ну і ми також є немічні та грішні. Бог ніколи не втомлюється прощати. Важливо, щоб ми шукали чи приймали Його милосердя. А хто тоді ми, щоб не прощати… Якщо не прощаємо, тоді ставимо себе навіть не на рівні Бога, а вище від Бога. Зрештою, ми б не хотіли, щоб нам не прощали чи нас ненавиділи.
Ми хотіли б змінити світ та всіх, хто є на цьому світі, щоправда, не завжди знаємо, як це зробити. Чи що для цього робити?»— застерігає архиєрей.

«Не є найважливішим те, що ми маємо робити, а якими ми повинні бути. Якщо банка наповнена медом, то навіть коли вона розіб’ється – з неї виллється мед. Так само з нашим серцем – навіть коли його зранюють, то з нього вилиється те, чим воно наповнене. Якщо там є агресія, то вона вилиється. А ми скажемо, що світ поганий і нам важко в ньому жити. Дуже важливо пильнувати, чим наповнене моє серце?»—додає владика Володимир.

«Де є прощання і взаємна любов, там зустрічається небо з землею. Стараймося власним життям наближати небо до землі», – закликав єпископ-помічник Львівської архиєпархії.

Фото — бр. Роман Погоріло

Останні новини

17-18 травня у Камʼянці-Подільському відбувся IV Всеукраїнський зʼїзд мирян УГКЦ. На ньому були групи представників з усіх єпархій...
Відбудеться щорічна піша проща до святині Львівського передмістя - Годовицької чудотворної ікони Божої Матері Утішительки! Це — одноденна...
Люди десятиліття – NV назвав 100 українців, що з 2014-го визначають життя в країні та ведуть її вперед...
Новий настоятель братів Taize - Матей відвідав Україну, розпочавши свій душпастирський візит з молитви у храмі Святої Софії...
10-12 травня в Брюховичах з благословення Митрополита Ігоря відбувся навчальний модуль для молоді «Сила прославлення», присвячений молитві прослави....