«Свята людина є живим коментарем Євангелії, який вона пише своїм життям, день за днем», — Владика Володимир у неділю Всіх святих

Неділя всіх святих. Мт. 10,32-33.37-38.19, 27-30. +Володимир Груца

Дорогі мої співбраття в священичому та дияконському служінні, возлюблені в Христі брати і сестри. Особливо вітаю нашу молодь на прощі у Новосілці. Ми тут разом святкуємо першу неділю після П’ятидесятниці. Вона називається неділею Всіх Святих. Відразу приходить на думку таке порівняння: в першу неділю після дня народження Церкви ми святкуємо своєрідні іменини. Бо слово «святість» вказує на покликання християнина, на його життєве завдання. Тобто, ціллю життя є святість. Сьогоднішнє свято є результатом дії Святого Духа. Але ніхто не може нас зробити святими без нашої згоди.

Що значить для вас слово “святий”? Ніби нескладне питання, на яке можна легко відповісти, але не завжди вдається так жити. Бути святим – означає поставити Господа Бога на перше місце в своєму житті. Це актуально на кожному етапі історії чи притаманне кожній культурній епосі. Також сьогодні, навіть коли відчутна тенденція споживацтва, секуляризації.
Євангельське слово сьогоднішнього дня нагадує, що Господь Бог має бути нам дорожчий ніж такі близькі особи як батько і мати чи діти. Тут не йдеться про те, що потрібно інших ненавидіти, а ставити Бога на перше місце, тоді все інше буде на своєму місці. Якщо задля наслідування Ісуса Христа чи для служіння добру чогось відрікаємося, то отримуємо набагато більше. А також радісну вічну перспективу. Таке запевнення отримує апостол Петро.

Дехто має стереотип, що святі – це такі сумні, строгі люди. Ні, сумний святий якраз є сумнівний святий. Я думаю, що св. Іван Боско з нами в цьому б погодився. Святість не є релігійним фанатизмом, а робить нас якраз нормальними, адекватними людьми. Таких людей не бракувало в історії Церкви.

Неділя Всіх Святих є дуже радісна. Бо в центрі уваги стоять не лише великі імена канонізованих святих, а також безконечне число тих, які можливо не були зауважені. Але вони жили в Божій присутності, Бог не менше обдаровував їх своєю любов’ю. Тому, сьогодні є свято також «маленьких» святих. Можливо йдеться про тих, які відійшли до вічності з наших родин. Наших батьків, друзів, а також багато тих, імена яких невідомі, які десь в історії чи в сьогоденні посвятили своє життя на служіння ближнім. Або, як ми говоримо в наш час, соціальне служіння.
Скільки людей віддає своє життя, захищаючи нас в час новітньої війни. Тому, це свято набирає ще більшої важливості посеред можливих розчарувань і поразок, серед болів війни. Це не є свято перфекціоністів, досконалих людей. Але ці люди не побоялися бути людьми з усіма немочами. Ми сьогодні про них пам’ятаємо, бо людина вважається мертвою лише тоді, коли про неї ніхто не пам’ятає.
Ми вшановуємо всіх святих, які прославилися впродовж століть аж до нинішнього дня. Ми дякуємо нашим святим попередникам за їхнє служіння. Святі – це тренери нашого духовного життя. Ми на них прагнемо рівнятися, їх наслідувати. Але це вимагає багато зусиль, тренувань, трапляються і помилки.

Церква нагадує також нам про наше покликання – бути з Богом, бути святими. Це свято святих і тих, хто ще в дорозі, хто вміє правильно інвестувати в своє власне життя.

Ми приймаємо власне життя як великий дар і скарб. Але для освячення, удосконалення вимагається наша співпраця. Тут Бог немов би є залежний від нашої волі, яку нам подарував разом із життям. Святість є плодом цілого нашого життя. Свята людина є живим коментарем Євангелії, який вона пише своїм життям, день за днем. Святі тим самим нахиляють небо до землі.

Отже, святість – це не лише якась далека перспектива, вона дотикає мого життя сьогодні. Тому нехай нинішній недільний день буде нашим особистим святом.

+ Володимир

11.06.2023 р. Б. с. Новосілка

Останні новини

Церква ввійшла в так зване «Пасхальне Тридення», яке у богослужбовій літургійній традиції починається у Великий Четвер і закінчується...
У Велику середу, 1 травня 2024 року, у відпустовому центрі Львівської архиєпархії – «Страдч», за участі єпископа-помічника Львівської...
Час перебування на землі Ісуса Христа в людському тілі зближався до кінця. Спаситель мав довершити ще кілька справ,...
Декрет Архиєпископа і Митрополита Ігоря о. Михайлу Киричу(редемптористу) вручив єпископ-помічник Львівської Архиєпархії владика Володимир, у вівторок, 30 квітня...
У суботу, 27 квітня 2024 року, завершились квітневі передподружні навчання при Референтурі Родини Львівської Архиєпархії. 21 пара наречених...