«Важливо дати простір правді», — Владика Володимир у розмові з журналістом Віденської архідієцезії

-
Post font size
+

Наші очікування від Заходу, особливо від західних ЗМІ найперше полягають в тому, щоб дати простір правді. Відомо, що правда завжди є першою жертвою війни. Правда України полягає в тому, що українці не хочуть нічого іншого, як жити мирно у своїй країні, а росія вже 15 місяців намагається позбавити нас ідентичності та права на існування шляхом абсолютно невиправданої загарбницької війни.

На цьому наголосив єпископ-помічник Львівської архиєпарії владика Володимир у розмові про роль Церкви у війні з журналістом ресурсу Віденської архідієцезії в саду віденського монастиря редемптористів.

«Війна, яка триває 15 місяців повністю змінила життя на західній Україні, а також виклики для Церкви і душпастирів. На щастя, наші священики залишилися на своїх місцях. Це не є самозрозумілим явищем, бо більшість священнослужителів одружені. Як і інші чоловіки в Україні, священики вивозили свої родини в безпечне місце за кордон, коли це було можливо. Тоді вони могли повертатися і спокійно душпастирювати», – зазначив у розмові архиєрей.

Також єпископ-помічник Львівської архиєпархії розповів, що парафії УГКЦ стали духовно-гуманітарними центрами, передусім для внутрішньо переміщених осіб, а душпастирсько-психологічна опіка над біженцями вже довший час є центральною темою для нашої Церкви в Україні.

Нещодавно Патріарх Святослав і Синод єпископів Української Греко-Католицької Церкви презентували навчальну програму для душпастирів під назвою «Зцілення ран війни», спрямовану на надання професійної душпастирської та духовної підтримки травмованим жертвам війни.

«Часто душпастирство проявляється в уважному слуханні та небагатьох словах. Блаженніший Святослав виразно говорить про обов’язок кожного душпастиря пройти необхідну підготовку, щоб уможливити духовне батьківство, зцілення ран війни, якого сьогодні потребує багатостраждальний український народ від своєї Церкви, щоб мати можливість їх ефективно, правильно і успішно супроводжувати», – сказав владика Володимир.

У розмові було згадано, що на фронті не має атеїстів, а сама війна ще більше показує, що в людей зростає потреба молитви і Святих Таїнств.

«Самі солдати на фронті переживають новий досвід віри і часто свідчать про силу молитву. Ба більше всі вважають дивом, що Україна досі ще стоїть. На початку війни на давали кілька тижнів. Після 15 місяців люди втомлені, виснажені, але ніхто не думає здаватися», – зазначив архиєрей.

На запитання журналіста, де Бог у цій війні, єпископ-помічник відповідає: «Ми відчуваємо, що Бог є на нашій стороні. Наприклад, коли людей по-звірячому вбивають і кидають у могили в Маріуполі, Бучі та під Києвом, ми переконані, що Ісуса вкидають у могилу разом з ними. Ми переконані, що Ісус також воскресне там разом з ними».

Насамкінець владика Володимир поділився надією, що цьому жаху війни може прийти кінець – можливо, навіть скоро: «Для Бога немає нічого неможливого».

Останні новини

У Страсну п'ятницю в Архикатедральному Соборі святого Юрія Архиєпископ і Митрополит Львівський Ігор у співслужінні з Єпископом-помічником Володимиром...
Церква ввійшла в так зване «Пасхальне Тридення», яке у богослужбовій літургійній традиції починається у Великий Четвер і закінчується...
У Велику середу, 1 травня 2024 року, у відпустовому центрі Львівської архиєпархії – «Страдч», за участі єпископа-помічника Львівської...
Час перебування на землі Ісуса Христа в людському тілі зближався до кінця. Спаситель мав довершити ще кілька справ,...
Декрет Архиєпископа і Митрополита Ігоря о. Михайлу Киричу(редемптористу) вручив єпископ-помічник Львівської Архиєпархії владика Володимир, у вівторок, 30 квітня...