Владика Володимир на свято Благовіщення: «Важливо бути в діалозі з Богом, незважаючи на сумніви!»

-
Post font size
+

Свято Благовіщення Пречистої Діви Марії. 7 квітня. +Володимир Груца

Для мене кожне богородичне свято – це особливе запрошення до материнського дому, до школи Марії. Від неї можна багато чого навчитися.
Сьогодні, в день свята Благовіщення ми зібралися на літургійно-євхаристійну молитву в богородичній обителі. Тут є місце, де люди служать або черпають силу для служіння. Благовіщення Пречистої Діви Марії – це подія, де Боже ТАК зустрічається та поєднується з людським ТАК.
Варто при цьому звернути увагу на дві речі: комунікація (діалог) та сумнів.
Марія веде комунікацію з ангелом Гавриїлом, перебуває в діалозі з Божим посланцем. Цей діалог має чіткі питання та відповіді. Завдяки цьому діалогу Марія пройде нелегкий шлях, вона все зберігає в своєму серці. Якщо нема комунікації, то вмирають відносини.
Євангеліє описує, як Марія сприйняла вістку Ангела Гавриїла, що стане матір’ю. В простір її думання прийшов сумнів.
Марія спочатку тривожиться, що є вибраною, особливою серед жінок. Вона не могла зрозуміти, як не знаючи мужа, можна зачати дитину. Не хотіла зробити кривду Йосифу, якого дуже любила, водночас боялася його втратити. Але Марія не втікає, не заходить в кризу, а щиро ставить відповідне питання ангелу. Ангел її заспокоїв і вона сказала «Так». Це велика наука людям, особливо молоді, щоб не боялися казати «Так» Богові.
Не завжди є легко сказати Богові «Так», бо це не звільнює людину від випробувань, терпінь. Але набагато гірше є сказати Богові «Ні» на його пропозицію чи запрошення. Звичайно, що Бог шанує вибір людини. Але куди поведе така дорога?
Сумнів не повинен ліквідувати діалог з Богом. В випадку Марії сумнів не веде до зневіри, а утверджує у вірі, показує шлях.
Важливі рішення не можна прийняти раптово, в одну мить, за цим стоїть ціла життєва постава. Позитивне ставлення до Бога і життя допомагає особливо тоді, коли стається інакше, ніж людина собі планує.
Важливо обрати правильну дорогу в житті, розпізнати своє покликання. Така людина є щаслива та робить інших щасливими навколо себе. Бо вона готова відповісти людським ТАК на Божу пропозицію, на Його запрошення. Бог говорить до кожної особи в різний спосіб, але дуже особисто. Важливо бути в діалозі з Богом, незважаючи на сумніви!

7.04.2023. Монастир сестер Служебниць, вул. Пасічна

Останні новини

Новий переклад Божественної Літургії — це не про комфорт, це про істинність та правильність, це про повагу до...
"ГОСПОДЬ БЛИЗЬКО. У цей непростий час, який переживаємо, Він ні на мить не покидає нас, перебуваючи поряд серед...
У п’ятницю, 12 квітня відповідальний за екологічне служіння у Львівській архієпархії о. Сергій Довба завітав на парафію свв....
З 18 по 21 квітня 2024 року у Львові, у галереї артцентру «Дзиґа», у межах міжнародного проєкту «SAFEGUARDING....
14 квітня 2024 року у Новояворівську відбулася міська хресна дорога. Очолив молитовну ходу єпископ-помічник Львівської архиєпархії владика Володимир....