Звернення Владики Володимира щодо трьох основних напрямків душпастирського служіння в УГКЦ на 2023 рік

-
Post font size
+

На найближчий час чи навіть на найближчі роки УГКЦ визначила три основні напрямки душпастирського служіння:

1. Близькість до вбогих, маргіналізованих, біженців і постраждалих від війни;

Особливо з початком війни підвищився рівень солідарності зі сторони наших вірних до потребуючих осіб. Доми та парафії прийняли біженців. Кожний на своєму рівні робить, що може. Прийшов момент надавати служінню певні структури, щоб ефективніше служити. Тому є доречним заснування парафіяльних харитативно-соціальних груп чи навіть карітасів. Цей процес поступово йде, навіть в сільських парафіях. Тоді на місцях людям краще видно, як допомагати іншим. Також є структура, довіра і звітність.

2. Зцілення ран

Зцілення потребує комплексного підходу. З сторони Церкви є вже зроблено немало. Ми просили священиків, щоб храми, особливо у Львові, були протягом дня відчинені. Також має бути присутній черговий душпастир.
Існує велика потреба створення консультацій, де психологія, психотерапія і душпастирство разом служили б людині.
Військові капелани віддано служать родинам загиблих героїв, організовуючи моління на цвинтарі, реколекції та табори для дітей.
Медичні капелани разом з медиками роблять свій вагомий внесок.

3. Християнська родина.

Тут є багато викликів. Одним з них є процес приготування до таїнства вінчання. Ми маємо такий курс при референтурі у справах родини ЛА. У Львові парафії організовують науки, в селах на рівні деканатів. Але часто людей ділять великі віддалі, вони прибувають лише на кілька днів, чи на сам шлюб, зокрема з фронту. Є можливість курсів онлайн. Дуже важливо є завчасно запланувати собі такий курс, навіть якщо ще не відома дата вінчання. Чимало сімей виїхало з України. Або чоловіки самі залишилися тут. Пішла тенденція заснування молитовних груп для чоловіків.
Набирають розвитку подружні зустрічі, які служать скріпленню відносин. Також катехизація дорослих є актуальною при кожній нагоді. Наприклад, батьки приводять дітей на урок в катехитичну школу, а в цей час є також наука для них.
Кладеться акцент на спільній родинній молитві, участі в святих таїнствах.

До всіх цих трьох напрямках важливо наголосити, що Церква є не є лише соціально-гуманітарним центром, її скарб криється у святих Таїнствах, зокрема в Євхаристії. Це дає життєдайну силу.

+ВОЛОДИМИР,
Протосинкел, єпископ-помічник Львівської Архиєпархії

Розклад навчань при Референтурі у справах родини, мігрантів та іммігрантів ЛА на 2023 р.

Навчальні предмети: Бог і людина; Богослов’я подружжя; Психологія нареченства і подружнього життя; Канонічне і цивільне подружнє право; Біоетичні аспекти подружжя та сім’ї; Відповідальне батьківство та материнство і дар життя.

Пригадаємо, що в УГКЦ триває Третя сесія Всецерковного форуму

Останні новини

"ГОСПОДЬ БЛИЗЬКО. У цей непростий час, який переживаємо, Він ні на мить не покидає нас, перебуваючи поряд серед...
У п’ятницю, 12 квітня відповідальний за екологічне служіння у Львівській архієпархії о. Сергій Довба завітав на парафію свв....
З 18 по 21 квітня 2024 року у Львові, у галереї артцентру «Дзиґа», у межах міжнародного проєкту «SAFEGUARDING....
14 квітня 2024 року у Новояворівську відбулася міська хресна дорога. Очолив молитовну ходу єпископ-помічник Львівської архиєпархії владика Володимир....
Цими вихідними, 12-14 квітня, у Зарваниці зібрані духівники, координатори, голови осередків молодіжного руху нашої Церкви «Українська молодь —...