Владика Володимир у день пам’яті святого Герарда: «Замало дитину народити, також нелегким є процес її виховання»

-
Post font size
+

Святий Герард, можна б сказали сьогоднішньою мовою, був мудрим менеджером. Він робив правильні інвестиції, був далекоглядний, бо інвестував у вічність. Вибираючи убоге життя, бачив в цьому перспективу Царства Небесного. Про це сказав єпископ-помічник Львівської Архиєпархії владика Володимир у день пам’яті святого Герарда у Кохавині.

«Сьогодні святкуємо другий кохавинський празник, оскільки під покров св. Герарда посвячений місцевий монастир. Цей празник припадає цього року в недільний день. Ми стаємо водночас паломниками цього відпустового місця, проведемо тут не лише кілька годин життя, це також частинка нашої дороги до вічності»,— зазначив проповідник.

На його переконання, наша особиста історія переплітається з євангельським словом. Ісус є сьогодні з нами, так як був з народом на березі генезаретського моря. Ісус кличе до учнівства, до наслідування.
Благословенна та людина, — каже владика Володимир, — яка цей голос чує і відповідає на нього.
«Петро разом з товаришами всю ніч ловили рибу і нічого не впіймали. Бо надіялися на себе, на власні сили, навіть на власну професійніть. Петро вважався фаховим рибаком, тому спочатку сумнівався, що Ісус просить закидати сіті вдень, якщо нічна риболовля була безуспішна. Але на слово Ісуса закинули сіті і сталося чудо, сіті наповнилися рибою. Послух дає свій результат. Петро, Яків та Іван напевно відчували страх, перемішаний з захопленням. Вони зрозуміли, що зустріли не лише одного з проповідників. Його проповідь була дуже діяльна. Що більше, коли людина наближається до Бога, бачить себе в Божому світлі, то усвідомлює власну гріховність і “,— коментуючи євангельський уривок роздумує архиєрей.
І додає: «Ісус Христос є великим педагогом. Він входить в життя людини також тоді, коли людина цього не очікує чи вже знеохочена, промовляє її мовою, дуже зрозуміло»
. Так Ісус каже до Петра: «Не бійся, віднині будеш ловити людей!» Він не каже: будеш богословом, мучеником…
« Ти залишаєшся надалі тою самою людиною, рибаком, але будеш мати справу з людьми, а не з рибою. Твоє життя не стане новим, а отримає новий напрямок. Твоя історія лишається з тобою, але віднині ти можеш її писати по-іншому. Але не бійся, бо я з тобою! Як важливо це розуміти. Тоді неважливо, яким буде майбутнє, але істотне є це, що в ньому є Бог»,— пояснює проповідник.

Хоча Ісус згодом мав з Петром клопіт, але все-таки довіряв йому. На його переконання, апостол Петро є прикладом віруючої людини, незважаючи на недоліки. Можливо спочатку в Петра був ідеалізм та людські міркування, бо праця рибака була нелегка. А тут сталося чудо з риболовлею, тому кидає все, хоче бути в такій школі. Петро згодом Ісуса навіть відречеться, але сльози жалю відновлюють зв’язок між ними. Ісус не толерує відречення, але любить Петра. Бог ненавидить гріх, але виявляє любов та милосердя для грішника. Незважаючи на все, Ісус надалі Петрові довіряє.
«Довіра є великим скарбом, вона цементує відносини. Без довіри неможлива віра»,— наголошує архиєрей.

«Ми молимося, багато чого просимо. Навіть самі не знаємо, чи або коли це отримаємо. Головне, щоб ми були готові це прийняти. Ми отримаємо це, що для нас найкраще. Ми щось просимо, але, водночас через слабку віру, пояснюємо Богові, що це неможливо. Ми можемо навіть вже й забути, що просили. Молитва не має терміну дії, Бог її чує та пам’ятає»,— каже він.
На думку проповідника, важливим критерієм успішної риболовлі було відчалити на глибінь. Тому Ісус велить Петрові так зробити. А Петро слухає, навіть якщо міг мати свої погляди чи думки з цього приводу.

Відтак єпископ-помічник Львівської Архиєпархії звернув увагу на постать Герарда, який, за його словами був людиною беззастережного послуху.
« Вибравши дорогу монашого життя, він добровільно відрікається багатства та демонструє цілковитий послух. Це не означає, що він нічого не мав. Але багато роздавав. А Бог його та монашу братію щедро обдаровував великими ласками, можливостями послужити потребуючим. Горда людина з Богом розминається, Він обдаровує покірних великою благолаттю. Убожество не означає бідність»,— зазначив проповідник.
«В контексті риболовлі на глибині можемо зробити висновок, що стабільність чи міцність стосунків, відносин залежить від глибини їхнього закорінення. Поверховість не має великої перспективи. В чому і на якій глибині закорінені мої стосунки з Богом, з собою? Бо такими будуть мої відносини і з ближніми»,— додав на завершення Преосвященний Володимир.

Під час Божественної Літургії відбулося прийняття в кандидатуру Згромадження Редемптористів брата Василя.

Також, вже традиційно, з нагоди празника, відбулися облечини молоді, яка вступила до молодіжної спільноти “Кохавинські зорі” парафії Покрову Пресвятої Богородиці при монастирі св. Герарда Згромадження Редемптористів у Кохавині.

Останні новини

Сьогоднішня неділя вчить нас і заохочує плекати надію та довіру до Бога. Тоді можемо впевнено йти в майбутнє,...
Квітна неділя Флп 4,4-9; Ів 12,1-18. Собор святого Юрія, Львів 28.04.2024. Святий апостол Павло звертався до филип’ян, щоб...
У Лазареву суботу, 27 квітня 2024 року, у Гарнізонному храмі свв. апп. Петра і Павла владика Володимир у...
Молитовний рух Всесвітнього Апостольства Фатіми в Україні ініціював посилену цілодобову 40-годинну молитву на вервиці, яка є потужною духовною...
У п’ятницю шостого тижня Святої Чотиридесятниці ми завершуємо Великий Піст і крок за крок за кроком наближаємося до...