З нагоди празника Архиєпископ звершив Архиєрейську Літургію у монастирському храмі Згромадження Сестер Пресвятої Родини

-
Post font size
+

Із нагоди свята Миколая Чудотворця у монастирському храмі при головному домі Згромадження Сестер Пресвятої Родини Архиєпископ і Митрополит Львівський Ігор звершив Архиєрейську Літургію у співслужінні з владикою-номінантом Андрієм Хім’яком та владикою-номінантом Миколою Семенишином.

У своїй проповіді Митрополит Ігор звернувся історії життя і служіння святого Чудотворця Миколая:

Глибокий душпастир та поціновувач людських душ – святий Миколай, якого усі люблять задля його милосердя та прихильності до людей. Миколай Мирликійський, Чудотворець ― християнський священник грецького походження. Народився у Патарі, в історичній області Лікія, що на той час належала Римській імперії. У молодості здійснив паломництво до Єгипту та Святої Землі. Народився з батьків Теофана та Нонни, біля 270 року в місті Патара, в Лікії, південно-західній області Малої Азії, що тепер знаходиться в Туреччині. Упокоївся в Господі коло 352 року в місті Мира, теж, Туреччина. Святий Миколай, пізніше, візантійський єпископ, що прославився своєю любов’ю до дітей і допомогою бідним. Проживав він у III-IV сторіччі. За переказами, святий Миколай народився в заможній та побожній сім’ї, в родині багатих греків-християн, котрі довго не мали дітей і в молитвах пообіцяли Богу віддати своє дитя на служіння йому. Миколай, справді, став священиком. Після смерті єпископа міста Мири, головного міста Лікії, (зараз м. Демре в Туреччині) він був обраний єпископом цього міста.

Коли його батьки померли, він отримав величезний спадок, але не став жити в розкоші, а відзначився неабиякою щедрістю, допомагаючи бідним. Про його діяння складено чимало легенд. Як розповідає історія про святого Миколая, він був надзвичайно чесною та доброю людиною.

Знаючи складне становище, в якому перебували бідні люди, він усіляко їм допомагав. А, щоб не принижувати нужденних милостинею, він непомітно підкладав свої подарунки їм під двері та вікна. Йому приписують порятунок від кари трьох цісарських урядовців, охорону трьох дочок міщанина від розпусти, бо дарував їм посаг, щоб вийти заміж, також, інші чудесні справи.

Наслідуймо святого Миколая у ділах милосердя, бо: «Дорога праведности і милосердя знайде життя і славу» (Прит 21,21), навчає Мудрець.

Святий чудотворче Миколаю, виблагай у Господа закінчення війни розпочатої російським агресором! Пресвята Богородице рятуй нас!

На завершення Святої Літургії усі присутні в храмі разом заспівали «Боже Великий».

Митрополит привітав усіх зі святом, а також нагадав, що у Львівській Архиєпархії встановлений щовівторковий піст за наших воїнів.

Нашим військовим зараз дуже нелегко, тому стараймося таким нашим духовним подвигом підтримати їх. Молімося також, щоб Господь Бог якнайшвидше завершив цю жорстоку війну, яку росія розпалила проти нашого народу, ― наголосив владика Ігор.

Від імені усіх присутніх отець-доктор Ігор Бойко подякував Митрополитові за спільну молитву і батьківське слово та побажав, щоб Господь благослови усіма своїми ласками і благодатями в міцному здоров’ї під постійним покровом Матері Божої Неустанної Помочі на многая літа.

Останні новини

Новий переклад Божественної Літургії — це не про комфорт, це про істинність та правильність, це про повагу до...
"ГОСПОДЬ БЛИЗЬКО. У цей непростий час, який переживаємо, Він ні на мить не покидає нас, перебуваючи поряд серед...
У п’ятницю, 12 квітня відповідальний за екологічне служіння у Львівській архієпархії о. Сергій Довба завітав на парафію свв....
З 18 по 21 квітня 2024 року у Львові, у галереї артцентру «Дзиґа», у межах міжнародного проєкту «SAFEGUARDING....
14 квітня 2024 року у Новояворівську відбулася міська хресна дорога. Очолив молитовну ходу єпископ-помічник Львівської архиєпархії владика Володимир....