Митрополит Ігор привітав вірних парафії Святої Софії з 30-літтям відкриття храму

-
Post font size
+

Для парафіян і священників церкви Святої Софії, що у Львові, сьогодні велике свято ― 30-ліття з часу, коли вперше після 42-літьої мовчанки в храмі знову зазвучала молитва.

Знищуючи український народ фізично, ментально і духовно, радянська влада зачиняла наші храми, перетворюючи їх на склади, спортзали чи клуби. В стародавній будівлі цієї церкви, яку з глибокою вірою в Бога та бажанням служити на Його славу, звели ще в XVI столітті, понад чотири десятиліття розміщували склад музею ім. Івана Франка. Завдяки небайдужим людям (дехто з них сьогодні був присутній на Архиєрейській Літургії), церква знову ожила і вже 30 років тут відбуваються Богослуження.

З цієї нагоди до храму завітав Архиєпископ і Митрополит Львівський Ігор, щоб розділити радість вірних і духовенства храму.

У своїй проповіді владика Ігор особливу увагу приділив боротьбі зі злом. Наводячи аналогію зі сьогоднішнім Євангелієм, наголосив:

― Святий Учитель Церкви перестерігає, навчаючи про демонів, які можуть чинити певні діла: «Своєю силою ― звичайно, ні, але з дозволу Бога можуть зробити дещо. І, якщо Бог дозволить, тоді я, теж можу зробити щось. Із якої причини ти дивуєшся тому, що диявол без сили Божої не може ніколи нашкодити людям, коли він не міг принести шкоду, навіть свиням …» (св. Ів. Золот. на Ісаю 𝚇LΙ).

Також підкреслив, що дуже небезпечно діяли юдеї, які радше воліли виконувати волю диявола, як бути слухняними Богові.

― Ісус переміг диявола на пустині, який спокушав його їжею, владою та поклонінням злу. Господь тоді прогнав його і розуміємо, що в Гадаринській землі демон знову приблизився до Ісуса, благаючи, щоб не мучив його, а томився він сам від того, що противився Богові, принаймні, свиням хотів нашкодити. Дияволи зробили собі перебування в цьому бідному чоловікові, невідомо з якої причини. Господь дозволив демонам увійти в свині, а біси, вийшовши з чоловіка, увійшли в свиней, які відразу кинулися з кручі в озеро й втопилися. Історія розвинулася до того, що пастухи розбіглися від побаченого й повідомили в місті та по селах, що сталося зі стадом свиней. Люди вийшли напроти Ісуса, вони були прив’язані до своїх поросят, жаліли за ними, але не раділи звільненням чоловіка від напасливих злих духів. Просили Ісуса, щоб віддалився від них ― Господь повернувся, залишив Гадаринський край. Люди, до яких прибув Бог, Світло, залишилися у темноті при своїх земних інтересах, віддаляючи від себе спасіння, ― додав Митрополит.

Насамкінець пояснив:

― Господь дає кожній людині можливість вибирати, навіть, коли вона вибирає зло, замість добра, осудження, замість спасіння! Бог шанує вільну волю, теж ― злу кожної людини. Інша справа, куди заведе людину цей вибір, коли вона опиниться у вічності? Пам’ятаймо про це, що наш найбільший ворог на землі ― диявол! Він радо погубив би усіх людей в пекельному вогні, а не у водяному озері. Той дух не відпочиває, не спить, не бере відпустки, лише день і ніч працює, щоб придбати якусь людську жертву, яка слухає його та іде за ним. Не забуваймо, що Ісус Христос помер за нас на хресті, щоб ми були щасливими у вічності. Борімося за щасливу вічність у небі відважно та мужньо, хоч би так, як наші воїни захищають нас, нашу землю, жертвуючи часто своїм життям.

Владика Ігор подякував священникам і парафіянам за віддане служіння, а також нагадав присутнім про важливість жертвувати свої молитви та піст задля наших воїнів, які вже понад дев’ять місяці боронять нас від ворожої навали. У Львівській Архиєпархії піст за Збройні сили України встановлений на кожен вівторок.

Після завершення Архиєрейської Літургії священники та парафіяни подякували Митрополитові Ігореві за візит, привітали його зі 70-літтям від Дня народження. Незрячий хлопчик зі Спеціальної школи-інтернату №100 у Львові Олександр Гривнянський у подарунок владиці заспівав «Ave Maria».

Парох храму Святої Софії отець Тарас Савчук також подякував усім благодійникам і громадським діячам, які допомогли відкрити цей храм для служіння Богові та вірним, які допомагають підтримувати діяльність і розвиток парафії й сьогодні, не шкодуючи власного часу, та священникам, які служили і служать у цьому храмі.

Митрополит Ігор вручив подячні грамоти тридцяти особам, благословивши їх на многая літа.

Останні новини

Із благословення Архиєпископа і Митрополита Львівського Ігоря та на прохання Керівника Центру розвитку фізичної культури і спорту Львівської...
27 квітня за участі Архиєпископа і Митрополита Львівського Ігоря відбудеться IV Зʼїзд мирян у Львівській Архиєпархії під гаслом...
21 квітня Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав зустрівся зі спільнотою Подружніх зустрічей. Цьогоріч спільнота відзначає своє 25-річчя....
Сьогодні цілий наш народ йде хресною дорогою. Ми об’єдналися у молитві за справедливий мир та за перемогу над...
П’ята неділя Великого посту Євр 9,11-14; Мр 10,32-45 (о. д-р Турконяк Р.) Село Черкаси 21.04.2024. У листі до...