Владика Володимир до Катехитів: «Кожна людина є покликана ділитися вірою в Бога, бути свідком Його дії в її житті»

-
Post font size
+

Але певно категорія людей має особливу місію, післаництво для катехизації. Великою підтримкою для катехита є свідомість того, що він є вибраний, післаний Церквою до цього служіння. А учень не більший від свого Вчителя – наголошує Ісус Христос. На цьому наголосив єпископ-помічник Львівської Архиєпархії владика Володимир під час проповіді в Архикатедральному соборі святого Юра з нагоди святкування Дня Катехита.

«Вітаю всіх на спільній молитві з нагоди Дня катехита. Св. Тереза від дитятка Ісус нагадує: Молитися – це не значить багато говорити, а багато любити. Катехити прийшли нині на молитву з великою любов’ю. Ми святкуємо цей день восени, а це є часом подяки Богові за дари природи. Ми звертаємо погляд вдячності на наших катехитів. Маємо чудову нагоду пригадати собі наших катехитів, це не обов’язково були люди з відповідними дипломами. В багатьох випадках ними були наші предки, зокрема бабусі. Ми не лише пам’ятаємо, що нас навчили, але і хто нас вчив – це нерозривно пов’язано», – сказав проповідник.

А також зауважив, що сьогодні є субота по Воздвиженні Чесного Хреста. Він пояснив, що тут не йдеться про хрест як матеріал чи знаряддя смерті. «Споглядаємо на Спасителя. Він не покинув Хрест, а прийняв і виніс його на Голгофу. Він знав, що хрест є тимчасовим, бо за хрестом приходить спасіння, що і дало Йому силу пройти цей шлях. Так і я можу нести хрест, але тільки тоді, коли буду наслідувати Ісуса Христа. Пасхальна подія відкрила для нас Царство Небесне, для тебе і для мене!» – додав архиєрей.
«Змінюються часи, методи навчання, але правди віри ці самі, тому що Бог є той самий вчора, сьогодні і навіки. Тим самим незмінне покликання кожної людини до вічної радості», – підкреслив він.
На перший погляд, каже владика Володимир, служіння катехита є просте і приємне – сприяти, допомагати іншим людям буди близько Бога. Ще на певні свята можуть нам подарувати квіти. Але це служіння може бути пов’язане також з знеохоченням, фрустрацією.

«Сьогоднішнє євангельське слово наголошує, що численні люди увірували в науку Ісуса Христа, який проповідував з перспективи єдності з Отцем Небесним. Ісус заохочує скеровувати свій життєвий погляд вгору, це є наша перспектива. Не варто піддаватися силі тяжіння розчарувань чи знеохочень», – наголосив він.

«Катехизацію не слід зрозуміти як лише один з уроків. Це живий досвід віри, який передаємо іншим, зокрема наступним поколінням. Або, іншими словами, – це постійний процес християнського навчання, виховання і передавання віри. Ми стараємося зробити присутнім Бога у світі і в житті людей. Тому так важливо не так вчити про Бога, а допомагати іншим зустрічати Його. Сьогодні зустріньмо Бога самі, а тоді несімо далі!» – закликав Преосвященніший Володимир.

Опісля Божественної Літургії відбувся чин благословення катехитів.

Відтак п. Віра Ценглевич, Голова Катехитичного центру Львівської Архиєпархії п. Віра Ценглевич подякувала владиці Володимиру за спільну молитву з катехитами та благословення на працю на новий 2022-23-й навчальний рік, наголосивши що благословення архиєрея є надзвичайно важливим для кожного катехита і піднімає його служіня на відповідний рівень відповідальності.

Завершилося святкування святковим почастунком.

Останні новини

У Лазареву суботу, 27 квітня 2024 року, у Гарнізонному храмі свв. апп. Петра і Павла владика Володимир у...
Молитовний рух Всесвітнього Апостольства Фатіми в Україні ініціював посилену цілодобову 40-годинну молитву на вервиці, яка є потужною духовною...
У п’ятницю шостого тижня Святої Чотиридесятниці ми завершуємо Великий Піст і крок за крок за кроком наближаємося до...
У п’ятницю, 26 квітня 2024 року, єпископ-помічник Львівської архиєпархії владика Володимир у співслужінні духовенства різних християнських конфесій звершив...
24 квітня 2024 року єпископ-помічник Львівської архиєпархії владика Володимир разом з капеланами освятив центр психо-соціальної реабілітації при спеціалізованому...