«Дякую Господу, що благословив вас за короткий час зготувати храм для Нього»: Митрополит Ігор на освяченні храму в смт. Рудно

-
Post font size
+

Сьогодні для мешканців смт. Рудно свято Різдва Пресвятої Богородиці стало подвійним ― відбулося освячення новозбудованого храму та престолу.

Очолив урочисте Богослуження Архиєпископ і Митрополит Львівський Ігор. У своєму святковому зверненні владика підкреслив значимість такої події та подякував усім, хто причетний до зведення храму. А також побажав : «Хай Господь винагородить усім вам: рівновагою духу, мудрістю розуму, силою терпеливості, добрим здоров’ям на багато років гідного життя!»

Значимості для кожного з нас одного з найбільших християнських свят ― Різдва Пресвятої Богородиці ― була приурочена проповідь митрополита Ігоря.
«Не журімося, що ми не жили в час Ісуса Христа, але будьмо старанними у збереженні слів Христа, Його науки, бо це приближує до Бога. Свято Різдва Богородиці стало для людства дуже знаменним, бо з Неї народився Спаситель світу, ― розпочав свою святкову проповідь митрополит Ігор. ― Господь вчинив надзвичайну увагу Пресвятій Діві Марії та вклав у Неї неймовірні духовні скарби. Світ очікував приходу Спасителя, хоч ніхто з людей не знав, як це станеться, але про все знає Бог».

Говорячи про особливість сьогоднішнього празника, архиєпископ підкреслив:
«Йоаким і Анна не знали, що Господь постановив з їхнього подружжя привести у світ Марію, що стала Матір’ю Сина Божого. Це ― вибір Бога. Його святе провидіння діє так, щоб довершувати спасіння людей. Марія стала великою радістю для батьків, які довго очікували Її. В молодому віці Марію віддали на виховання у святиню, бо дбали передовсім про Її духовне життя».
Цікаво те, що перша звістка про Марію у Святому Писанні описана в обставинах благовіщення Архангела Гавриїла від Бога. Про малу Марію знаходимо дописи лише в апокрифах.
«Для нас головним є те, що Господь від віків передбачив Марію, як унікальний святий духовний твір, людину, яка своєю святістю перевищує усі розумні особи, покликані до життя Пресвятою Трійцею. Заради творення світу Господь повідомив перших людей після падіння в гріх, що «Я покладу ворожнечу між тобою і жінкою і між твоїм потомством та її потомством. Воно розчавить тобі голову, а ти будеш намагатися ввіп’ястися йому в п’яту» (Буття 3,15)», ― продовжив владика Ігор.
Він додав також, що для кожного з нас важливо те, що ми знаємо Діву Марію, як нашу Матір, яка піклується нами та вболіває за нас.
«Молімося ще більше до Богородиці за навернення грішників, просімо, щоб виблагала прощення наших гріхів, любімо Її, не забуваймо, що Ісус Христос відізвався до Своєї Матері та святого апостола Івана Богослова і сказав: «ви ― Її сини та дочки» . у свою чергу Вона ― наша Мати».

Митрополит Ігор закликав присутніх докладати зусиль, щоб за прикладом Марії бути вірними Богові через усе наше життя усім нашим єством.
«Окрім того, що Марія стала Матір’ю Бога, Її життя знаменувалося багатьма терпіннями. Але з Її уст та у Її серці не появилося жодної думки чи слова докоряти Богові за терпіння. Наслідуймо Марію в любові до Ісуса. Хто щиро молиться до Богородиці, того душа не загине».

Посвятивши іменем Діви Марії храм, утвердили, що Вона є покровителькою та опікункою.
«Не забуваймо, що ми ― діти Марії. А наша Мати, Богородиця, не дасть занапаститися Своїй дитині, ― зазначив владика. ― Дякую Господу, що благословив вас за короткий час зготувати храм для Нього. Ця церква ― святиня Божа, бо в ній перебуватиме постійно Ісус Христос у Пресвятому Причасті. Приходьте до цього храму. Вас тут очікує не хто-небуть, а сам Ісус Христос ― Бог і наш Спаситель».

Наскільки великим насправді є скарб, який отримуємо, беручи участь у Богослуженнях, Архиєпископ пояснив на простому прикладі:
«Коли б у цьому храмі щоденно роздавали по 10 доларів, думаю, ніхто б не оминув, щоб зайти і взяти їх. Та не забуваймо, що бути на Службі Божій, сповідатися, запричащатися, ― це духовний скарб на вічність. Нині ми не відчуваємо скарбу в руках, та, як отриманий гріш, та, отримуємо нагороду у вічності, що не зрівняється із жодними мільйонами доларових купюр. Велике значення має те, що ви збудували храм. Ще є трішечки роботи, щоб завершити цю справу. Тому пам’ятайте про це і за можливості долучайтеся до цього».
Про те, яке значення мало зведення храму для наших праотців, владика Ігор розповів на приладі царя Давида:
«Колись цар Давид говорив до пророка Натана: «… Ось я живу в кедровім домі, і божий кивот сидить посеред шатра» (2Самуїла 7, 2). Цар Давид бажав збудувати храм Господові, але воля Бога була іншою: «… підніму твоє насіння після тебе, яке буде з твого лона, і приготую його царство. Він збудує мені дім для мого імени, і піднесу його престол на віки» (2Самуїла 7, 12-13). Святиню для Господа збудував син царя Давида, Соломон. Сьогодні радіє небо збудованому храму, радіємо ми, радіють ті, хто у вічності, беручи з нами участь у цьому посвячені святині».
На завершення митрополит Ігор закликав усіх:
«Молімося до Пресвятої Богородиці, щоб виблагала миру на нашій землі так, як вона просила у Кані на весіллі про вино в Ісуса! Благаймо Богородицю, щоб руками наших воїнів найшвидше Господь завершив непотрібну війну – затіяне ворогом кровопролиття».
Наприкінці урочистого заходу митрополит Ігор нагородив подячними грамотами адміністратора храму отця Ігоря Червінського, парафіяльну громаду, благодійників, які долучилися до будівництва церкви.

«Наша молода громада ― п’ять років тому була оголошена парафія Різдва Пресвятої Богородиці ― дякує Господу за те, що допоміг нам звершити цю величну справу. Дякуємо Діві Марії за її опіку, а також вдячні Вам, владико, за батьківську опіку, молитви і добрі поради. Адже впродовж тих років, коли формувалася громада, коли ми шукали територію під храм, коли ми становлювалися як церква, Ви були завжди поруч ― порадою, добрим словом, молитвою. Дякуємо, що нині звершили освячення храму і престолу. Вдячний також усім священникам, які сьогодні з нами молилися, всій парафіяльній громаді, яка доклалася до того, щоб ми сьогодні мали храм. Нехай милостивий Господь береже вас», ― такими словами завершив урочистий захід настоятель церкви Різдва Пресвятої Богородиці отець Ігор Червінський.

Також священник запросив дітей на уроки катехизації, які проводитимуть у храмі, який розташований за адресою: смт. Рудно, вул. Мазепи, 1.

Останні новини

24 квітня 2024 року єпископ-помічник Львівської архиєпархії владика Володимир разом з капеланами освятив центр психо-соціальної реабілітації при спеціалізованому...
У рамках проведення Великопосної екосоціальної ініціативи «Екологічне навернення для порятунку створіння» відповідальний за екологічне служіння у Львівській архієпархії...
Упродовж трьох днів ― 26 квітня, 30 квітня та 1 травня ― прозвучить пасійний твір Йозефа Гайдна «Сім...
У Львові Центр гідності дитини Українського католицького університету 18-21 квітня презентував проєкт «SAFEGUARDING. Безпека дитини в середовищі церкви»,...
Сьогодні на 74-му році життя упокоївся у Бозі митрофорний протоієрей Роман Мірчук, колишній віце-ректор Семінарії у Рудно. Тіло...