Владика Володимир у Львівській Опері: «Молитва і тихе служіння є рушійною силою у життєвих санях Митрополита Ігоря»

-
Post font size
+

Сьогодні два ювілеї зустрілися разом. Просимо Бога дарувати Патріарху Йосифу вічні обійми, а Митрополиту Ігорю – благословенну дорогу життя і служіння. Про це сказав єпископ-помічник Львівської Архиєпархії у вітальному слові під час ювілейної урочистої академії, присвяченої 130-річчю від дня народження Блаженнішого Патріарха Йосифа та 20-ої річниці єпископської хіротонії Львівського Митрополита Високопреосвященного Ігоря, у четвер, 17 лютого 2022 року, у Львівській Національній Опері.

«Сьогодні ввесь український світ керує свій погляд у с. Заздрість, що на Тернопільщині. Саме там 130 років тому народився Йосиф Сліпий, майбутній Патріарх УГКЦ. Саме там почалася історія, яку він писав своїм життям, зокрема кров’ю терпінь і переслідувань», – зазначив Архиєрей.

Псальмопівець, каже він, наголошує, що «Уста праведника мовлять мудрість, язик його говорить правду» (Пс. 37,30). З-під пера славного Патріарха Йосифа вийшли численні твори, послання, звернення… Чого лише вартує «Заповіт», написаний «на санях», на фінальній естафеті перед вічністю. Можливо, ці сани були спогадом про дитинство у Заздрості. Життєві сани везли його на навчання до альпійського Інсбрука, ці сани певний час служили йому у Львові, а згодом возили його сибірськими снігами. Вони кінцево зупинилися на ватиканському пагорбі.

«Заповіт голосить різні настанови. Мені припало до серця наступне: «Християнська Родина і Рідна Українська Школа – це передумови здорового виховання прийдешніх поколінь». На перший погляд, це мало б бути самозрозуміло і дуже просто. Але реально ці інституції сьогодні під великою загрозою. Тому відчуваємо пророчий дух Патріарха. Після звільнення з неволі він не нарікає, не шукає помсти за 18 тюремних років, не витрачає енергію на образи, а засновує Український Католицький Університет та будує храм св. Софії в Римі. Наголошує в Заповіті: Полюбіть науку, плекайте і збагачуйте її своєю працею і своїм знанням, будьте її служителями! … Немислиме життя Церкви і Народу без рідної науки. Наука – це їхнє дихання життя!», – наголосив владика Володимир.

Відтак Преосвященний Володимир звернув увагу на те, що 17 лютого 20 років тому народився новий Архиєрей Української Греко-Католицької Церкви Ігор Возьняк, нині Високопреосвященний Архиєпископ і Митрополит Львівський.

«Тоді, у теплий недільний день, вся наша Церква споглядала на святоюрську гору м. Львова. Сьогодні Митрополит запросив нас сюди на свято. Владика Ігор має свою історію життя і покликання. В цій історії мають місце також сторінки підпілля, переслідування, але надихає весна відродження Церкви і нашої держави. В житті Митрополита відображені такі головні аспекти: молитва і тихе служіння. Саме вони є тими двома полозами та служать рушійною силою для життєвих саней», – сказав Протосинкел Львівської Архиєпархії.

Останні новини

Із благословення Архиєпископа і Митрополита Львівського Ігоря та на прохання Керівника Центру розвитку фізичної культури і спорту Львівської...
27 квітня за участі Архиєпископа і Митрополита Львівського Ігоря відбудеться IV Зʼїзд мирян у Львівській Архиєпархії під гаслом...
21 квітня Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав зустрівся зі спільнотою Подружніх зустрічей. Цьогоріч спільнота відзначає своє 25-річчя....
Сьогодні цілий наш народ йде хресною дорогою. Ми об’єдналися у молитві за справедливий мир та за перемогу над...
П’ята неділя Великого посту Євр 9,11-14; Мр 10,32-45 (о. д-р Турконяк Р.) Село Черкаси 21.04.2024. У листі до...