«Життя Патріарха Йосифа – це великоднє «воздвиження хреста», — владика Володимир під час Духовно-мистецької програми «Шлях у безсмертя»

-
Post font size
+

Патріарх вмів дивитися на хрест очима великодньої віри, що давало йому силу йти далі. Його життя – це великоднє «воздвиження хреста». Про хрест він часто згадує в своїх промовах та посланнях, називає історію Церкви хресним ходом. Варто в цьому контексті згадати слова з Заповіту: «Силу на оцьому моєму хресному шляху в’язня Христа ради давала мені свідомість, що цим шляхом іде також за мною моє духовне стадо, мій рідний Український народ, всі владики, священики, вірні, батьки і матері, малолітні діти, жертвенна молодь і безпомічні старці. Я не самотній!»

Про це сказав єпископ-помічник Львівської Архиєпархії владика Володимир у Архикатедральному соборі святого Юра під час Духовно-мистецької програми «Шлях у безсмертя» присвяченої 30-ій річниці перенесення тлінних останків Патріярха Йосифа Сліпого з Рима до Львова, у неділю, 25 вересня 2022 року.

У своєму духовному слові владика Володимир зазначив: «Ми звершуємо сьогодні літургійно неділю перед Воздвиженням Чесного Хреста. В черговий раз усвідомлюємо собі, що хрест і воскресіння належать разом. Так було і в житті Блаженнішого Патріарха Йосифа Сліпого».

Архиєрей наголосив, що ми спогадуємо в цей недільний вечір 30-ліття перенесення тлінних останків Патріарха Йосифа з Рима до Львова.

“Нам в цьому товаришує духовно-мистецька програма «ШЛЯХ У БЕЗСМЕРТЯ». Патріарх повернувся до Львова в столітньому віці, але вже в домовині. Він спочив у крипті нашого собору св. Юра, поряд з своїм попередником, праведним Митрополитом Андреєм. Тим самим був виконаний важливий пункт його Заповіту. Життєвий шлях Й. Сліпого, особливо час архиєрейського служіння є суцільною дорогою страждання і хрестів», – каже він.

«Так, цей Праведник не самотній і сьогоднішній вечір, бо ми його вшановуємо. Це потрібно не так йому, а радше нам. Й. Сліпий є великим мотиватором для нас в непростий час воєнного лихоліття. Вітаю всіх присутніх у нашому соборі св. Юра, а особливо творців цієї духовно-мистецької програми. Мої вітання перехрещуються з почуттями великої вдячності. Дякую виконавцям: Заслуженій академічній капелі України Трембіта та Академічному симфонічному оркестру Луганської Обласної Філармонії. Вдячність ведучій Марії Христинич та диригенту Володимиру Вівчарику. Велике спасибі автору проєкту д-ру Михайлу Перуну. Бажаю всім Вам і собі якнайглибше духовно пережити цей вечір!» – зауважив єпископ-помічник Львівської Архиєпархії.

Пригадаємо, що перенесення тіла Патріарха Йосифа відбулося у вересні 1992 року згідно з його «Заповітом». До вічності Блаженніший Йосиф відійшов 7 вересня 1984 року і був похований у Римі. Проте після легалізації та виходу із підпілля УГКЦ його тіло за його прижиттєвим бажанням перевезли до Львова і поклали у крипті Собору святого Юра, де тепер можна відвідати і молитовно вшанувати місце спочинку Патріарха.

Виконавці програми:
солісти, хор та камерний оркестр Заслуженої академічної капели України «Трембіта» та Академічний симфонічний оркестр Луганської обласної філармонії

Ведуча – Марія Христинич.
(Із вуст ведучої заходу Марії Христинич звучало мудре, життєдайне і пророче слово Патріарха Йосифа, побудоване на «Заповіті» Патріярха Йосифа).

Концертмейстер: Марта Бура
Диригент – Володимир Вівчарик
Автор проєкту – Михайло Перун

Слово подяки промовив Михайло Перун, автор проекту, провівши паралелі про служіння Блаженнішого Йосифа Сліпого зі святим Іваном Павлом ІІ, а також подякувавши усім учасникам та викоанвцям Мистецької програми, а також усім, хто долучився до реалізації задуму.

Пан Перун пригадав досвід святого папи Івана Павлв ІІ, який здолав комунізм і висловив сподівання, що завдяки прикладу Патріарха Йосифа сьогодні ми зможемо подолати агресію росії.

У програмі прозвучала музика Мирослава Волинського «Заповіт Йосифа Сліпого» в поетичному переспіві Анни Волинської, Максима Березовського, Дмитра Бортнянського, Андрія Гнатишини, о.Віктора Матюка, фрагмент «Реквієму» Вольфганга Амадея Моцарта, Семена Гулак-Артемовський.

Захід пройшов під патронатом Львівської архиєпархії УГКЦ.
До реалізації проекту долучилися: Товариство українців католиків «Свята Софія» США, їхнє Представництво в Україні «Рідна Хата Йосифа Сліпого», БО «Українська Рада Лицарів Колумба», БФ «Домівка Милосердя», Фундація «Андрей».

Останні новини

Світлий вівторок Ді 2,14-21; Лк 24,12-35 (о. д-р Турконяк Р.) Храм Воскресіння Христового, Львів 07.05.2024. Ісус помер, а...
У день світлого празника Воскресіння Христового владика Володимир, єпископ-помічник Львівської архиєпархії УГКЦ, у співслужінні військових капеланів Львівської архиєпархії...
З материнського лона Церкви сьогодні народжується священик. Ми стаємо свідками і учасниками священичого рукоположення нашого співбрата Романа. Він...
Світлий понеділок Ді 1,12-17,21-26; Ів 1,18-28 (о. д-р Турконяк Р.) Винники 06.05.2024. Уривок із книги апостольських Діянь описує...
Що є важливим у моєму християнстві? Щоб ми розуміли у цю Великодню ніч, що Бог завжди робить крок...