«Сьогоднішнє свято запевнює нас, що маємо в небі Матір, яка чує наші молитви і опікується нами», — владика Володимир на свято Покрову Пресвятої Богородиці

-
Post font size
+

Кажуть, що крахом любові не є смерть, а байдужість. Тим самим байдужа людина може бути мертва, ще живучи на землі. І навпаки, наші герої, захисники свідчать, бо біологічна смерть не є останнім словом для тих, хто любить. Сьогодні вдячно і молитовно спогадуємо всіх наших захисників та захисниць. Звичайно, пам’ятаємо про наших військових. Молімося за всіх тих, в чиїй присутності ми коли-небуть віднайшли чи віднаходимо захист.

На цьому наголосив єпископ-помічник Львівської Архиєпархії владика Володимир під час проповіді в Гарнізонному храмі святих апостолів Петра і Павла на свято Покрови Пресвятої Богородиці.
Архиєрею співслужили військові капелани. Опісля Божественної Літургії, з нагоди Дня Захисника і Захисниці, звершили Молебень до Пресвятої Богородиці. У молитві взяли участь генерали, військові, представники різних рівнів влади.

На початку проповіді владика Володимир пригадав історію свята Покрову Пресвятої Богородиці.

“Надіюся, що нам всім є знана історія сьогоднішнього свята. Ми сягаємо думкою в 10 століття, коли жителі цісарської столиці Царгород звернулися до Богородиці за порятунком від нападу ворожого війська. Згідно передання св. Андрій Юродивий і його учень Епіфаній в час моління бачили видіння, як Мати Божа в оточенні ангелів, пророків, апостолів розпростерла над народом свій хустку-омофор на знак цього, що бере людей під свою опіку. І дійсно місто невдовзі було врятоване. На цю згадку Патріарх Царгородський установив свято Покрови Пресвятої Богородиці. Згодом це свято прийшло на наші землі”,— пригадав проповідник.

І зауважив: “Є навіть версія серед істориків, що Андрій Юродивий мав слов’янське походження. А слов’янська душа має особливе відчуття Богородиці”
“Ми не зобов’язані вірити у всі можливі об’явлення, але є певні закономірні явища: Жодна людина не може заперечити існування матері, яка її народила”,— підкреслив архиєрей.
На його переконання, Богородиця є матір’ю в нашій християнській родині. Ми є прочани на дорогах світу до вічної Батьківщини, до Бога, до вічності. Марія є нашою заступницею, покровителькою на цій дорозі. Цього материнського покрову потребує кожна людина, родина, народ… Ніхто не відміняв біологічної смерті.

“З чим прямуємо до вічності? Останнім часом цей храм супроводжує численних наших героїв до вічності. Ми не маємо права до цього привикнути, думаючи, що сьогодні є один з похоронів. Так як не можна привикнути до війни, бо це трагічне явище, яке неможливо жодним способом оправдати”,— переконаний владика Володимир.
“Що ж нам сьогодні просити Богородицю?”,— запитує проповідник і відповідає: “Передусім переможного миру. Ми в своїй суті є мирною державою, яка має право захищатися. Важливо просити нині мудрості, щоб ми не знищили самі себе. Це може статися через брак єдності в суспільстві, через амбіції. Людина може себе знищити через різні узалежнення, через злобу, агресію. Звичайно, що внаслідок затяжної війни люди є виснажені, емоційно збуджені”

Як важливо, — наголошує він,— в цей непростий час зберегти людське обличчя, залишитися людиною. Бо надмірна злоба, розпач ще нікому не допомогли, вона мають радше руйнівну силу. В такий спосіб людина себе нищить. Наші герої не за це віддають життя. Вони віддають своє життя, щоб ми жили і розбудовували нашу державу.
“Доречно просити Богородицю, щоб оберігала людство перед самознищенням. Бо така небезпека існує. На різних етапах історії християни прибігали до Богородиці в час нападу ворогів, різних хвороб чи стихійних лих. Це надзвичайно актуально в сьогоднішній час. Як важливо не бути байдужими”,— підкреслив проповідник.

Опісля Божественної Літургії владика Володимир від імені Ариєпископа і Митрополита Ігоря військовим капеланам: о. Михайлу Білецькому, настоятелю військового храму Стрітення та о. Мирону Горбовому, капелану військового госпіталю надав право носити нагрудний хрест з прикрасами.

“Дякую Вам за сумлінне виконання покладених на Вас душпастирських обов’язків та надаю Вам право носити нагрудний хрест з прикрасами”, – мовиться у грамоті Митрополита Ігоря.

Відтак, з нагоди Дня Захисника та Захисниці, звершили подячний Молебень до Пресвятої Богородиці в наміренні миру та перемоги України.

Останні новини

У Лазареву суботу, 27 квітня 2024 року, у Гарнізонному храмі свв. апп. Петра і Павла владика Володимир у...
Молитовний рух Всесвітнього Апостольства Фатіми в Україні ініціював посилену цілодобову 40-годинну молитву на вервиці, яка є потужною духовною...
У п’ятницю шостого тижня Святої Чотиридесятниці ми завершуємо Великий Піст і крок за крок за кроком наближаємося до...
У п’ятницю, 26 квітня 2024 року, єпископ-помічник Львівської архиєпархії владика Володимир у співслужінні духовенства різних християнських конфесій звершив...
24 квітня 2024 року єпископ-помічник Львівської архиєпархії владика Володимир разом з капеланами освятив центр психо-соціальної реабілітації при спеціалізованому...