Гарнізонний храм святкує десятиліття відкриття

-
Post font size
+

6 грудня 2021 року Високопреосвященний владика Ігор, Архиєпископ і Митрополит Львівський, звершив Архиєрейську Божественну Літургію в Гарнізонному храмі святих апостолів Петра і Павла у Львові (вул. Театральна, 11) з нагоди десятиліття відновлення храму та тридцятої річниці Збройних Сил України.

Архиєрей звершив Літургію у співслужінні єпископа Курії Києво-Галицького Верховного Архиєпископства Преосвященного владики Степана, настоятеля храму о. Тараса Михальчука, Синкела у справах капеланства о. Андрія Хомишина та військових капеланів Львівської Архиєпархії УГКЦ. Разом з духовенством численно молилися військовослужбовці Збройних Сил України, офіцерський склад Національної академії сухопутних військ, офіцери Львівського гарнізону та військовослужбовці Збройних Сил США та Канади.

З пастирськими словами до військовослужбовців, прихожан та усіх вірних звернувся Преосвященний владика Степан – перший настоятель відновленного Гарнізонного храму, котрий пригадав історію відкриття храму: «Сьогодні ми святкуємо десять років з моменту відновлення цієї святині та дякуємо Богові, що дав нам такий храм. Ми як військові капелани у далекому 2006 році роздумували над тим, що нашим воїнам потрібен власний гарнізонний храм. Ми шукали різні варіанти, першим з них був монастир Кларисок на площі Митній, що є відомим як музей Пінзеля. Проте, порадившись зі світлої пам’яті паном Борисом Возницьким, вирішили звернути увагу саме на костел Єзуїтів, який на той час був вже багато років закритим для містян. Тому 1 жовтня 2008 року з благословення Митрополита Ігоря ми почали процес відродження святині, вже як Гарнізонного храму святих апостолів Петра і Павла. На той час ми знали, що в приміщенні храму знаходилось близько 2,5 мільйони книг. Тепер ми знаємо, що це – 144 війскьові вантажівки книг та 30 вантажівок книжкових стелажів. З цього моменту ми почали збирати людей, які б нам допомогли у відкритті храму, що було складною і кропіткою роботою. Завдяки порадам та допомозі директора бібліотеки ім. В. Стефаника п. Мирослава Романчука, начальника академії сухопутних військ ім. П. Сагайдачного генерал-лейтенанта Ткачука Павла Петровича, офіцерів, курсантів академіїї та мерії міста ця, здавалось неможлива робота, була виконана. Ми хотіли, щоб, армія мала свій храм, місце, де можна помолитися, ми хотіли, щоб у ті часи люди також бачили, що військові моляться, що вони присутні у житті нашої країни. Це завдання об’єднало та згуртувало багатьох людей з часто навіть різними політичними і релігійними поглядами. Таким чином 6 грудня 2011 року нам вдалося відкрити храм і освятити його з нагоди 20-ї річниці відродження Збройних Сил України. Це справді було величне свято.

За цих 10 років, що пройшли від відкриття храму, ми пережили дуже багато – Революцію гідності та Майдан, анексію Криму та війну, багато болючих моментів – прощання з першими героями, першими воїнами-курсатами, котрі загинули у зоні проведення АТО. Ми їх усіх пам’ятаємо. Понад 140 похоронів відбулось з цього святого місця на різні цвитарі міста та країни. Багато всього нам довелось пережити, але цей храм за цих 10 років справді переплів молитвами, довір’ям, відкритістю усе те, що ми називаємо людським життям. І зокрема тут багато наших воїнів охрестилися, повінчалися та охрестили своїх дітей. Вони також просто приходять сюди помолитися, цінують цей храм, не лише тому що він – гарнізонний, а тому, що тут вшановують пам’ять воїнів. Цей храм став місцем молитви, місцем пам’яті, де кожен може прийти і відчути себе, як вдома. І навіть вечірні години, коли храм залишається відкритим, є присвячені для тих, хто ще не вірить у Бога, але хоче повірити, для тих, кому потрібен простір, обставини та час, щоб вони побули і відчули, що є щось вище за їхній розум та почуття – є Господь Бог, який є щедрим і дає нам можливість жити і радіти життю».

По завершенні Літургії Митрополит Ігор подякував військовим капеланам за їхнє служіння, а також висловив подяку начальнику національної академії сухопутних військ ім. гетьма П. Сагайдачного генерал-лейтинанту Павлу Петровичу Ткачуку та нагородив його орденом святого великомученика Юрія Побідоносця – нагородою Львівської Архиєпархії УГКЦ. Генерал-лейтинант подякував Митрополитові Ігорю за його служіння та працю на благо Збройних Сил України та подарував картину з зображенням військової святині – єдиного Гарнізонного храму в Україні.

Після Божественної Літургії представники «Укрпошти» презентували конверт зі зображенням Гарнізонного храму та офіційну марку, яку погасили Митрополит Ігор, Преосвященний владика Степан, настоятель храму о. Тарас Михальчук та генерал-лейтенант Павло Ткачук.

Опісля настоятель храму о. Тарас Михальчук щиро подякував Митрополитові Ігорю за завершену Літургію, владиці Степану – за виголошену проповідь, пану генералу – за постійну підтримку, усім присутнім військовослужбовцям ЗСУ, курсантам, жертводавцям, парафіянам та всім вірним.

Джерело: kapelanstvo.info

Останні новини

У Страсну п'ятницю в Архикатедральному Соборі святого Юрія Архиєпископ і Митрополит Львівський Ігор у співслужінні з Єпископом-помічником Володимиром...
Церква ввійшла в так зване «Пасхальне Тридення», яке у богослужбовій літургійній традиції починається у Великий Четвер і закінчується...
У Велику середу, 1 травня 2024 року, у відпустовому центрі Львівської архиєпархії – «Страдч», за участі єпископа-помічника Львівської...
Час перебування на землі Ісуса Христа в людському тілі зближався до кінця. Спаситель мав довершити ще кілька справ,...
Декрет Архиєпископа і Митрополита Ігоря о. Михайлу Киричу(редемптористу) вручив єпископ-помічник Львівської Архиєпархії владика Володимир, у вівторок, 30 квітня...