Празник парафії святих безсрібників Косми і Дам’яна в Червоному

-
Post font size
+

14 листопада 2021 року Високопреосвященний владика Ігор, Архиєпископ і Митрополит Львівський, у день храмового празника відвідав парафію святих безсрібників Косми і Дам’яна у с. Червоне Княжого деканату Львівської Архиєпархії.

Храмовому празникові приурочили святкування 135-ліття храму святих Косми і Дам’яна. З цієї нагоди Митрополит Львівський у співслужінні місцевого і запрошеного духовенства звершив тут Архиєрейську Божественну Літургію, а відтак – Чин освячення води.

Слово проповіді Архиєрей спрямував на роздуми над євангельським епізодом притчі про сіяча. Сіяння Божого слова – це нелегекий процес, і кожна людина покликана трудитися над тим, аби воно давало в її душі добрі плоди: «Слово Боже слід боронити у своєму серці та сприяти його духовному росту! Ісус образно змалював небезпеки для росту зерна та принесення ним плоду, але навіть те зерно, що зійшло й проросло, принесло різний урожай. Тому дбаймо про те Боже слово, яке приходить до нас у різний спосіб: з натхнення духа; з проповіді; в часі молитви; під час духовного читання; в добрій розмові з ближніми, в тишині роздумування тощо. Господь кожній людині посилає світло Божого слова, яке слід прийняти та простувати за його одушевленням, натхненням. Господь щедрий для кожної людини, бо усім бажає спасіння – Ісус помер ради нашого спасіння на хресті».

Святі покровителі храму, безсрібники-лікарі Косма і Дам’ян, за словами проповідника, своїм життям та мученицькою смертю засвідчили, як важливо є трудитися задля спасення своєї душі, а також допомагати в цьому шляху іншим. Бо не тільки тілесне лікування, але насамперед духовний стан має значення. «Наше життя пульсує до вічності, охоче пам’ятаймо про це! Не біймося хвороби, яка вбиває тіло, але лякаймось демона, що вбиває душу!» – наголосив Архиєрей, зауважуючи, що саме піклування про порятунок душ недуєжих було основою чеснотливого життя святих Косми і Дам’яна.

Згадав Митрополит і про цінність червонянської святині: «Цьому храму святих мучеників та безсрібників Косми і Дам’яна виповнилося 135 років. Багато молитов, багато духовного добра довершилося в цьому храмі! Кожна молитва, сповідь, святе Причастя, тайни хрещення, миропомазання, подружжя чи інші, які звершилися в цьому храмі, стверджують, що ми – діти Божі, що Господь – наш батько, який дбає про нас та очікує, щоб нагородити. Бог не хоче нікого карати, лиш бажає, щоб люди проживали з Ним у мирі, любили Його та почувалися у Його безпеці. Він довів свою любов до нас через смерть свого Сина, Ісуса Христа! Показуймо і ми нашу любов до Господа через мирне співіснування з Ним. Кожен день приближує нас до Бога – хай нікого не віддалює!»

Святкового дня адміністратор парафії, о. Микола Мандрик, за гідне священниче служіння був нагороджений із рук Митрополита жовтим хрестом.

Освятивши воду, Архиєрей окропив і благословив нею вірних – парафіян та гостей – що зібралися на спільну молитву та празничні урочистості.

Світлини

Останні новини

Новий переклад Божественної Літургії — це не про комфорт, це про істинність та правильність, це про повагу до...
"ГОСПОДЬ БЛИЗЬКО. У цей непростий час, який переживаємо, Він ні на мить не покидає нас, перебуваючи поряд серед...
У п’ятницю, 12 квітня відповідальний за екологічне служіння у Львівській архієпархії о. Сергій Довба завітав на парафію свв....
З 18 по 21 квітня 2024 року у Львові, у галереї артцентру «Дзиґа», у межах міжнародного проєкту «SAFEGUARDING....
14 квітня 2024 року у Новояворівську відбулася міська хресна дорога. Очолив молитовну ходу єпископ-помічник Львівської архиєпархії владика Володимир....