Владика Володимир у Кротошині: «Материнського покрову Богородиці потребує кожна людина, родина і народ»

-
Post font size
+

Доки світить сонце над землею, доти Марія як мати буде опікуватися своїм народом. А сонце світитиме до кінця віку. На цьому наголосив єпископ-помічник Львівської Архиєпархії Преосвященний Володимир під час проповіді до вірних у храмі Покрови Пресвятої Богородиці села Кротошин, з нагоди храмового празника.

На початку проповіді владика Володимир пригадав історію свята Покрови, яка пов’язана з порятунком цісарської столиці Царгороду, що його під свій покров взяла Пресвята Богородиця.

Є навіть версія серед істориків, – пригадує проповідник, – що Андрій Юродивий мав слов’янське походження. А слов’янська душа має особливе відчуття Богородиці.
За його словами, ми не зобов’язані вірити в об’явлення, але є певні закономірні явища: жодна людина не може заперечити існування матері, яка її народила. Зі смертю Ісуса Його мати Марія опиняється в обіймах учня Івана, бо так сам Ісус на хресті велів. Тим самим має початок нова християнська сім’я, в якій Богородиця є нашою матір’ю.
«Скільки є Марійних храмів, відпустових місць, куди приходять численні прочани. Проща є відбитком, вираженням людського життя. Ми всі є прочани на дорогах світу до вічної Батьківщини, до Бога, до вічності. Марія є нашою заступницею, покровителькою на цій дорозі. Цього материнського покрову потребує кожна людина, родина, народ… », – підкреслює проповідник

Архиєрей звернув увагу на те, що ми часом думаємо дуже по-людськи: Ісусе, якщо Ти зробиш чудо, то буду в Тебе вірити. Проте, на його переконання, чудо є радше відповіддю на віру людини, бо чуда стаються постійно, хоч ми їх не завжди бачимо.

«Великими чудом нашого часу є цей храм Покрови Пресвятої Богородиці у селі Кротошин, який був недавно освячений. Незважаючи на нечисельну громаду, різні люди трудилися, щоб цей храм за такий короткий час постав. Завжди буде тут линути молитва за добродіїв, за тих, хто дбає про красу цього храму, це дуже влучна інвестиція, яка виходить поза межі земного життя», – наголосив єпископ-помічник і додав: «Можемо подумати: а чому Бог всього не робить? Бо Він має нас. Людина є Божими руками в світі. Тепер потрібно тут будувати живу Церкву Божого люду, життєдайне джерело якої лежить у Святих Таїнствах».

Проповідник пригадав, що ніхто не відміняв біологічної смерті.
«З чим прямуємо до вічності? Що ж нам на цій дорозі просити Богородицю?» – запитує Архиєрей.
І відповідає: «Можливо, щоб оберігала нас від нас самих, бо людина може себе знищити. Численні християни, на жаль, нехтують моральними цінностями, виставляючи себе на велику небезпеку. І тут не врятує аргумент, що багато так зараз роблять. Є християни, які погоджуються з вбивством ненароджених чи евтаназією немічних, стареньких та калік. Або вбивають себе алкоголем».
«Колись християни прибігали до Богородиці в час нападу ворогів, різних хвороб чи стихійних лих. Сьогодні нам потрібно втікати під Її омофор, просячи про захист від власної релігійної байдужості. Така просьба буде без сумніву вислухана», – переконаний він.
«Сьогоднішнє свято Покрову Пресвятої Богородиці запевнює нас, що маємо в небі Матір, яка чує наші молитви і опікується нами», – наголосив на завершення Преосвященний Володимир.

По завершенні Божественної Літургії владика Володимир освятив воду та окропив нею вірних.

Зазначимо, що це перший празник парафії у селі Кротошин, оскільки церкву Покрови Пресвятої Богородиці було освячено 7 березня 2021 року.

Історію про заснування, становлення та розвиток парафії можна прочитати Тут – Греко-католицька парафія с. Кротошин: заснування, становлення, розвиток

Останні новини

Новий переклад Божественної Літургії — це не про комфорт, це про істинність та правильність, це про повагу до...
"ГОСПОДЬ БЛИЗЬКО. У цей непростий час, який переживаємо, Він ні на мить не покидає нас, перебуваючи поряд серед...
У п’ятницю, 12 квітня відповідальний за екологічне служіння у Львівській архієпархії о. Сергій Довба завітав на парафію свв....
З 18 по 21 квітня 2024 року у Львові, у галереї артцентру «Дзиґа», у межах міжнародного проєкту «SAFEGUARDING....
14 квітня 2024 року у Новояворівську відбулася міська хресна дорога. Очолив молитовну ходу єпископ-помічник Львівської архиєпархії владика Володимир....