«Молодь – це насамперед наше теперішнє, а не лише майбутнє», – владика Володимир під час дискусії на «Вітрі На-Дії»

-
Post font size
+

Як душпастир, не можу уявити життя Церкви без молоді і молодіжної спільноти. Тут нема потреби навіть говорити про майбутнє, бо виникає серйозніше питання про те, як нам зараз жити без молодіжного креативу і запалу, а навіть збитків, які нас мобілізують і тримають у тонусі. На цьому наголосив єпископ-помічник Львівської Архиєпархії Преосвященний Володимир відповідаючи на питання “Чи молодь потрібна Церкві?” під час дискусійного майданчика “Чи є простір для молоді?” під час шостого фестивалю «Вітер На-Дії», який відбувся 12 вересня 2021 року на території Українського Католицького Університету,

Учасниками дискусії також були: Ірина Полєтуха – радниця Міністра молоді та спорту України, експертка з питань молодіжної інфраструктури, консультантка з розбудови партнерських мереж, о. Юрій Козловський – викладач Івано-Франківської Теологічної Академії, філософ-аспірант, ієрм. Лука (Михайлович) – духівник УКУ, студит. Модерував зустріч о. Юрій Остапюк – студентський капелан НУ “Львівська політехніка”, голова Центру Студентського Капеланства ЛА УГКЦ.

Молодь – це не лише наше майбутнє, а також і теперішнє!

За словами владики Володимира, ми часто стереотипно говоримо чи думаємо, що молодь – це наше майбутнє, саме тому в неї потрібно інвестувати багато ресурсів.
«Я маю все більше аргументів, щоб із цим висловом не погодитися. Одна з причин – це те, що до старості не всі доживають, тому її не варто боятися і чекати, щоб почати діяти, а також не потрібно казати, що молодь має мовчати, бо не має досвіду. Важливо говорити і діяти тут і зараз», – пояснив Архиєрей.

Церква – це не будинок, а «ви» і «я», кожна людина…

У питанні підкреслено, – зауважує владика, – чи саме Церкві потрібна молодь. Щоб віднайти на нього відповідь, насамперед мусимо уточнити, що Церква – це не будинок, не парох, а усі ми, ви, я і кожна людина. Погляньте, ми тут сьогодні зібралися і вже є живою і мобільною Церквою, бо ми її творимо.
Молодіжні спільноти – дуже великий скарб нашої Церкви
«Як душпастир, не уявляю не те, що майбутнє, а теперішнє життя Церкви без молоді. На моє переконання, молодь Церкві не лише потрібна, а необхідна, бо в іншому випадку не буде кому задавати тонус, ритм і дихання. Це зовсім не означає, що старші люди є непотрібними. Всі є потрібними, бо з віком приходить досвід», – наголосив Преосвященний Володимир.

І додав: «Молодь хоче творити, кудись їхати. Відтак потребує інвестицій різних ресурсів, зокрема фінансових. Проте це дуже перспективна інвестиція».
Відтак Архиєрей признався, що при різних нагодах, зокрема таких, як адміністратор в ЦНАП чи сімейний лікар, особисто обирає молодих людей: «Можливо, вони не завжди у всьому мають досвід, але вони вміють комунікувати. Молоді люди є мобільні у різних мережах і можуть собі дуже легко дати раду. Вони є творчі і креативні».
«В час карантину не одна молода людина навчила бабцю чи дідуся користуватися комп’ютером. Навіть щоб послухати Службу Божу», – пригадав владика Володимир і подякував за родинну зустріч і розмову про те, що є в тій хвилі на серці.

Фоторепортаж

Останні новини

Новий переклад Божественної Літургії — це не про комфорт, це про істинність та правильність, це про повагу до...
"ГОСПОДЬ БЛИЗЬКО. У цей непростий час, який переживаємо, Він ні на мить не покидає нас, перебуваючи поряд серед...
У п’ятницю, 12 квітня відповідальний за екологічне служіння у Львівській архієпархії о. Сергій Довба завітав на парафію свв....
З 18 по 21 квітня 2024 року у Львові, у галереї артцентру «Дзиґа», у межах міжнародного проєкту «SAFEGUARDING....
14 квітня 2024 року у Новояворівську відбулася міська хресна дорога. Очолив молитовну ходу єпископ-помічник Львівської архиєпархії владика Володимир....