Захист ліценціату о. Тараса Гадомського на філософсько-богословському факультеті Українського Католицького Університету

-
Post font size
+

22 квітня 2021 року в Українському Католицькому Університеті відбувся успішний захист ліценціатської праці священнослужителя Львівської Архиєпархії УГКЦ о. Тараса Гадомського на тему «Профілактика алкоголізму серед шкільної молоді – душпастирська праця священнослужителя в школі на прикладі Личаківського та Винниківського деканатів Львівської Архиєпархії Української Греко-Католицької Церкви».

Керував написанням наукової праці о. д-р Назарій Мисяковський – керівник деканату душпастирських справ УКУ.

У праці крізь призму Святого Письма, історії та сучасності досліджено, що алкоголізм як явище є руйнівним для розвитку шкільної молоді у її духовному, психо-соціальному та фізичному вимірах, а також доведено, що молодь потребує присутності священнослужителя у школі.

Автор укладає панорамне тло актуальності тематики алкоголізму та його профілактики як колись так і сьогодні. Зокрема поєднано Біблійну мудрість про цінність тверезості з традицією Церкви, яка через святоотцівські документи та послання покликана розвивати культуру формування інтелекту, серця та моральних цінностей молодої особи.

На основі минулого та сучасних досліджень проаналізовано реакцію греко-католицького духовенства на розвиток алкоголізму. Зокрема, показано як Греко-Католицька Церква у ХІХ-ХХ століттях реагувала на поширення пияцтва в Галичині, а також описано новітню діяльність Львівської Архиєпархії УГКЦ у сфері подолання та профілактики алкоголізму серед населення та шкільної молоді та доведено, що ця пасторальна сфера потребує від Церкви більш конструктивного підходу, уваги та зусиль, в кооперації з медично-освітніми установами.

В практичному розділі праці, згідно результатів соціологічного дослідження серед шкільної молоді міста і села у Личаківському та Винниківському деканатах ЛА УГКЦ, представлено розв’язання проблематики праці: попри істотне вживання алкоголю, молодь бачить потребу у профілактичних заходах та готова до живого діалогу і слухання з сторони Церкви.

Повідомив о. Тарас Гадомський, Референт Курії Львівської Архиєпархії у справах душпастирства закладів охорони здоров’я

Останні новини

Світлий понеділок Ді 1,12-17,21-26; Ів 1,18-28 (о. д-р Турконяк Р.) Винники 06.05.2024. Уривок із книги апостольських Діянь описує...
Що є важливим у моєму християнстві? Щоб ми розуміли у цю Великодню ніч, що Бог завжди робить крок...
Дорогі в Христі браття і сестри! У цей світлий день перемоги життя над смертю, добра над злом, правди...
Преосвященним і боголюбивим владикам, всесвітлим та всечесним отцям, високопреподобним і преподобним отцям, ченцям та черницям, дорогим та достойним...
У Страсну п'ятницю в Архикатедральному Соборі святого Юрія Архиєпископ і Митрополит Львівський Ігор у співслужінні з Єпископом-помічником Володимиром...