До храму святого Климента Папи привезуть чудотворну ікону Розп’яття Спасителя

-
Post font size
+

З 16 по 21 квітня 2021 року в храмі святого Климента Папи (м. Львів, вул. Генерала Чупринки, 70) перебуватиме чудотворна ікона Розп’яття Спасителя із Зарваниці.

Святиня прибуде до храму у п’ятницю, 16 квітня, о 17:00 годині. У час перебування в ньому ікони храм буде відчинений протягом цілого дня. Охочі помолитися перед святинею зможуть це зробити з дотриманням карантинних вимог – за умови уникнення надмірного скупчення людей, зберігання дистанції та вжитку засобів індивідуального захисту, якими можна буде скористатися в храмі.

Ікона Спасителя перебуватиме у храмі святого Климента Папи до середи, 21 квітня. Цього дня о 16:00 її буде перенесено в інше місце почитання.

Повідомив о. Зеновій Завидівський

Довідка

Історія ікони Розп’яття Спасителя сягає 1728 року, коли мешканець Зарваниці Стефан Долган у полі дорогою з Дарахова до Зарваниці помітив «чорну шухляду», у якій зберігалось зображення сцени розп’яття Ісуса Христа написане на шовку. Стефан забрав святиню додому. Через якийсь час завдяки святині стали траплятися дива. Чутки швидко ширилися селом. Іконою зацікавився тодішній власник Зарваниці, який дуже хотів мати її у своїй колекції, але ікону передали до церкви.

У 1742 році ікона була коронована та визнана чудотворною київським Митрополитом та львівським Архиєпископом Атанасієм Шептицьким. Майже 200 років вона зберігалася в церкві Пресвятої Трійці в Зарваниці і була дуже шанованою. Та під час Другої світової війни ікона зникла. Ймовірно, її таємно перевезли до Львова.

Понад 70 років про оригінал не було жодних згадок, однак кілька років тому в Івано-Франківську віднайшли елемент ризи – розкішний оклад ікони, виготовлений із чистого срібла із позолотою.

29 квітня 2019 року у Ватикані в базиліці Святого Петра  Святіший Отець Франциск, Папа Римський, поблагословив ікону, а також корону – терновий вінок, і цим жестом відновив її почитання та засвідчив чудотворну силу.

Дізнайтеся більше про ікону Розп’яття Спасителя у Вікіпедії

Останні новини

26 березня 2024 року, у день святкування 10-літнього ювілею Національної Гвардії України, на Львівщині, владика Володимир разом з...
У вівторок, 26 березня 2024 р., у межах діяльності Інституту постійної формації духовенства Львівської Архиєпархії УГКЦ, відбувся навчальний...
Свято Благовіщення дарує велику науку людям, особливо молоді, щоб не боялися казати «Так» Богові. Не завжди є легко...
На свято Благовіщення Пресвятої Богородиці на парафії в селі Старе Рудно Архиєпископ і Митрополит Львівський Ігор звершив Архиєрейську...
Духовенство, монашество та вірні Львівської Архиєпархії щиро вітають Преосвященного владику Володимира, єпископа-помічника та Протосинкела Львівської Архиєпархії, із восьмою...