У Домі Милосердя стартував проєкт Адаптаційного центру св. Йосифа для праці з підлітками

-
Post font size
+

У лютому 2021 року, на базі Центру Опіки Сиріт Львівської Архиєпархії УГКЦ, розпочався новий проєкт – Адаптаційний центр святого Йосифа, основною метою якого є опіка та супровід підлітків у їхньому становленні.

«Життєві дороги підлітків чи тих, хто виходить з інтернату, виховується одним із батьків чи опікуном, потребує адаптації та соціалізації, повноцінного становлення у суспільстві громадян, адже вони є нічим не обмеженими у своїх правах. Пізнавши свої дари, вони можуть бути корисними для суспільства. Саме тому з’явилася ідея творення такого проекту. Щодо назви, то мене особисто надихнув Апостольський лист Папи Франциска з нагоди 150-річчя проголошення святого Йосифа покровителем Вселенської Церкви. Я зрозумів, що саме святий Йосиф буде дуже добрим патроном для нашої справи, тоді ж подав свою ідею іншим представникам нашої команди, яку було підтримано», – зазначив о. Роман Прокопець, голова Центру Опіки Сиріт.

Отець розповідає, що відкриття Адаптаційного центру у Домі Милосердя Центру Опіки Сиріт має аж 3 етапи: І етап – з лютого 2021 року розпочалися щотижневі курси для підлітків, ІІ етап – це відкриття колегіуму у 2022 році з повноцінним супроводом фахівців та кураторів; ІІІ етап – супровід випускників колегіуму: допомога у пошуку праці чи консультація у разі виникнення будь-яких питань. Саме такий повноцінний формат роботи з підлітками, у якому будуть залучені фахівці різних сфер, допоможе їм зрозуміти своє покликання та шлях до самореалізації. Організатори сподіваються, що у майбутньому отриманий досвід допоможе підліткам розірвати замкнене коло сирітства через надання практичних порад для створення сім’ї та допоможе соціально-вразливим категоріям молоді зреалізувати себе у професійному напрямку.

Зараз у Домі Милосердя дуже активно розпочався перший етап проекту. Щосереди о 19:00 год. тут збирається група учасників, яка разом із лекторами матиме можливість протягом року прослухати різні тематичні блоки: фінансова грамотність, практична психологія, ціннісне виховання, знання про успішне працевлаштування, статеве виховання, базова медицина та духовний супровід. Наразі група учасників цього першого етапу складає 20 дітей підліткового віку.

«Ми звернулися до Управління «Служби у справах дітей» Львівської міської ради, представили свою ідею, і нам порекомендували дітей для групи, які потребують перш за все такої підтримки – це підлітки різних соціальних категорій: переселенці, малозабезпечені, діти, які виховуються одним із опікунів – батьком чи матір’ю. Варто зазначити, що ми маємо налагоджену співпрацю із Управлінням – вже близько десяти років, тому наш проект був одразу схвалений», – наголосив о. Роман Прокопець.

До речі, проект є абсолютно безкоштовним, доступним для підлітків із різних сімей,навіть тих, що виховуються обома батьками.

«Дуже часто батьки не знають, як правильно говорити зі своєю дитиною-підлітком, які слова підібрати насамперед. Часто ми кидаємо таких дітей на глибінь різноманітних викликів та труднощів, наша мета – дати підліткам напрямок,відкрити їм шлях і показати, як можна правильно реалізувати свої таланти. Наш проект – це теж допомога батькам чи опікунам. Рівно ж це новий погляд на формування системи цінностей та потреба впровадження цього курсу у навчальні заклади освіти», – розповідає о. Роман Прокопець.

Важливо, що заняття відбуваються не лише у форматі лекторію, спікери розробляють і пропонують учасникам виконувати креативні завдання, також у проекті передбачаються спільні табори, тому захват дітей від навчання вражає організаторів. Також саме тут вони мають можливість знайти нових друзів та однодумців. Окрім лекторію, як зазначив о.Роман Прокопець, передбачається практика для тих, хто слухав курси, що допоможе у майбутньому працевлаштуванні для підлітків, їхнього вибору праці.

Оскільки заняття сформовані індивідуально, то є ще можливість долучитися до створеної групи. Для цього треба звернутися у Дім Милосердя (вул. Короленка, 7).

Джерело: Духовна велич Львова

Останні новини

26 березня 2024 року, у день святкування 10-літнього ювілею Національної Гвардії України, на Львівщині, владика Володимир разом з...
У вівторок, 26 березня 2024 р., у межах діяльності Інституту постійної формації духовенства Львівської Архиєпархії УГКЦ, відбувся навчальний...
Свято Благовіщення дарує велику науку людям, особливо молоді, щоб не боялися казати «Так» Богові. Не завжди є легко...
На свято Благовіщення Пресвятої Богородиці на парафії в селі Старе Рудно Архиєпископ і Митрополит Львівський Ігор звершив Архиєрейську...
Духовенство, монашество та вірні Львівської Архиєпархії щиро вітають Преосвященного владику Володимира, єпископа-помічника та Протосинкела Львівської Архиєпархії, із восьмою...