У храмі Преподобної Параскеви в селі Зубра вперше з XVIIІ століття висвятили священника

-
Post font size
+

У храмі Преподобної Параскеви в селі Зубра, що неподалік Львова, 11 жовтня відбулася особлива подія ― як наголосив настоятель цієї церкви отець Олег Пігій: тут вперше від часів зведення, а це ― кінець XVIIІ століття ― відбувся чин пресвітерського рукоположення. Тайну свячення отця Святослава Онищака звершив Митрополит і Архиєпископ Львівський Ігор.

Після Архиєрейського Богослуження Митрополит ігор звернувся до нововисвяченого отця та рідних, знайомих і тих, то прийшов розділити радісну подію отця Святослава:

― Святий апостол Павло націлює людей на вдячність Богові за всі Його добродійства. Дорогий брате, священнику Святославе, це стосується тебе у великій мірі, щоб відсьогодні ти ще з більшою вдячністю виконував священницькі обов’язки, за які будеш особисто здавати рахунок перед Господом. Він обрав тебе, а ти відгукнувся ― будь гідним Божого вибору.

Господь віддав себе за Церкву, тобто за всіх вірних, щоб освячувати нас. Бог дав тобі покликання ― служити Йому, а отже служити людям, які приходитимуть до тебе. А це будуть дуже різні люди, як і ті, які приходили до Спасителя світу та Його апостолів. Приходитимуть ті, які потребуватимуть допомоги, поради, дорого слова… Проси у Господа мудрості, як цар Соломон, який не хотів ані багатства, ані багатьох років життя, ані помсти над ворогами, а ― пізнання, щоб вислухати сутність. «Тож дай рабові твоєму розумне серце, щоб він судив твій народ та розбирав між добрим та лихим, бо інакше хто зможе правити тим великим народом» (1 Царів 3:9). І відповів йому Господь: «А як ходитимеш моїми путями, пильнуючи моїх установ та моїх заповідей, як ходив батько твій Давид, то дам тобі й вік довгий» (1 Царів 3:14).

Пам’ятаймо: Бог завжди щедріший від того, що чинить людина доброго чи просить у своїх молитвах. Постійне завдання священника ― молитися за своїх вірних та за свій народ, не зважаючи на його духовний стан. Апостол Павло в посланні до ефесян 1:4 наголошує: «щоб ми були святі й бездоганні перед ним у любові». Коли він звертається таким піднесеним закликом до вірних, то скільки більше вимагатиме святості від священника!

Пригадаймо слова, якими Господь звертався до Мойсея. «І вдягнеш Арона в священні ризи; помажеш його і освятиш його, щоб служив мені священиком» (Вихід 40: 13-15).
Пам’ятай, брате Святославе, вимоги людей до священника великі, справедливі, бо він має справу у відношенні до Бога та до вічності. Тому дорогий брате, священнику Святославе, докладай зусиль усе своє життя, щоб Господню волю служіння виконувати якнайкраще.

Нехай Бог благословить тебе на праведне і мирне служіння. Віддаю тебе під покров Пресвятої Богородиці.

Після благословення на Многая літа отець Святослав звернувся до присутніх:

― Дякую усім, хто розділив зі мною цей важливий етап в моєму житті. Особливо вдячний Вам, владико, за акт довіри і за Ваш приклад. Дякую також своїм батькам, які ростили мене в чеснотах, за підтримку впродовж життя. Та своїй дружині за те, що йде зі мною через усі труднощі, ― наголосив нововисвячений священник.

Особливі слова вдячності лунали і він настоятеля храму Преподобної Параскеви отця Олега Пігія:

― Наш храм збудований наприкінці XVIIІ століття. Та ще ніколи в цій церкві не була звершена Тайна священства. Дорогий владико, Ви сьогодні звершили для нас історичний крок. Дякуємо, що стали початківцем доброї традиції. Впевнений, що покликань буде більше.

Останні новини

У неділю, 19 травня 2024 року, єпископ-помічник Львівської архиєпархії владика Володимир у співслужінні настоятеля Архикатедрального собору святого Юра...
Нехай жінки-мироносиці та Йосиф Ариматейський будуть для нас добрим прикладом рішучості та любові у служінні. Побажав єпископ-помічник Львівської...
Неділя Мироносиць Ді 6,1-7; Мр 15,43-16,8 (о. д-р Турконяк Р.) Храм святого священномученика Йосафата, Львів 19.05.2024. Діяння апостольські...
17-18 травня у Камʼянці-Подільському відбувся IV Всеукраїнський зʼїзд мирян УГКЦ. На ньому були групи представників з усіх єпархій...
Відбудеться щорічна піша проща до святині Львівського передмістя - Годовицької чудотворної ікони Божої Матері Утішительки! Це — одноденна...