У храмі Преподобної Параскеви в селі Зубра вперше з XVIIІ століття висвятили священника

-
Post font size
+

У храмі Преподобної Параскеви в селі Зубра, що неподалік Львова, 11 жовтня відбулася особлива подія ― як наголосив настоятель цієї церкви отець Олег Пігій: тут вперше від часів зведення, а це ― кінець XVIIІ століття ― відбувся чин пресвітерського рукоположення. Тайну свячення отця Святослава Онищака звершив Митрополит і Архиєпископ Львівський Ігор.

Після Архиєрейського Богослуження Митрополит ігор звернувся до нововисвяченого отця та рідних, знайомих і тих, то прийшов розділити радісну подію отця Святослава:

― Святий апостол Павло націлює людей на вдячність Богові за всі Його добродійства. Дорогий брате, священнику Святославе, це стосується тебе у великій мірі, щоб відсьогодні ти ще з більшою вдячністю виконував священницькі обов’язки, за які будеш особисто здавати рахунок перед Господом. Він обрав тебе, а ти відгукнувся ― будь гідним Божого вибору.

Господь віддав себе за Церкву, тобто за всіх вірних, щоб освячувати нас. Бог дав тобі покликання ― служити Йому, а отже служити людям, які приходитимуть до тебе. А це будуть дуже різні люди, як і ті, які приходили до Спасителя світу та Його апостолів. Приходитимуть ті, які потребуватимуть допомоги, поради, дорого слова… Проси у Господа мудрості, як цар Соломон, який не хотів ані багатства, ані багатьох років життя, ані помсти над ворогами, а ― пізнання, щоб вислухати сутність. «Тож дай рабові твоєму розумне серце, щоб він судив твій народ та розбирав між добрим та лихим, бо інакше хто зможе правити тим великим народом» (1 Царів 3:9). І відповів йому Господь: «А як ходитимеш моїми путями, пильнуючи моїх установ та моїх заповідей, як ходив батько твій Давид, то дам тобі й вік довгий» (1 Царів 3:14).

Пам’ятаймо: Бог завжди щедріший від того, що чинить людина доброго чи просить у своїх молитвах. Постійне завдання священника ― молитися за своїх вірних та за свій народ, не зважаючи на його духовний стан. Апостол Павло в посланні до ефесян 1:4 наголошує: «щоб ми були святі й бездоганні перед ним у любові». Коли він звертається таким піднесеним закликом до вірних, то скільки більше вимагатиме святості від священника!

Пригадаймо слова, якими Господь звертався до Мойсея. «І вдягнеш Арона в священні ризи; помажеш його і освятиш його, щоб служив мені священиком» (Вихід 40: 13-15).
Пам’ятай, брате Святославе, вимоги людей до священника великі, справедливі, бо він має справу у відношенні до Бога та до вічності. Тому дорогий брате, священнику Святославе, докладай зусиль усе своє життя, щоб Господню волю служіння виконувати якнайкраще.

Нехай Бог благословить тебе на праведне і мирне служіння. Віддаю тебе під покров Пресвятої Богородиці.

Після благословення на Многая літа отець Святослав звернувся до присутніх:

― Дякую усім, хто розділив зі мною цей важливий етап в моєму житті. Особливо вдячний Вам, владико, за акт довіри і за Ваш приклад. Дякую також своїм батькам, які ростили мене в чеснотах, за підтримку впродовж життя. Та своїй дружині за те, що йде зі мною через усі труднощі, ― наголосив нововисвячений священник.

Особливі слова вдячності лунали і він настоятеля храму Преподобної Параскеви отця Олега Пігія:

― Наш храм збудований наприкінці XVIIІ століття. Та ще ніколи в цій церкві не була звершена Тайна священства. Дорогий владико, Ви сьогодні звершили для нас історичний крок. Дякуємо, що стали початківцем доброї традиції. Впевнений, що покликань буде більше.

Останні новини

Світлий вівторок Ді 2,14-21; Лк 24,12-35 (о. д-р Турконяк Р.) Храм Воскресіння Христового, Львів 07.05.2024. Ісус помер, а...
У день світлого празника Воскресіння Христового владика Володимир, єпископ-помічник Львівської архиєпархії УГКЦ, у співслужінні військових капеланів Львівської архиєпархії...
З материнського лона Церкви сьогодні народжується священик. Ми стаємо свідками і учасниками священичого рукоположення нашого співбрата Романа. Він...
Світлий понеділок Ді 1,12-17,21-26; Ів 1,18-28 (о. д-р Турконяк Р.) Винники 06.05.2024. Уривок із книги апостольських Діянь описує...
Що є важливим у моєму християнстві? Щоб ми розуміли у цю Великодню ніч, що Бог завжди робить крок...