У Львівській архієпархії провели екологічно-патріотичний табір «Місія»

-
Post font size
+

Екобюро УГКЦ Львівської архієпархії під проводом о. Сергія Довби провело екологічно-патріотичний табір у горах під назвою «Місія». Табір проходив з 1 до 14 липня на одній із церковних баз відпочинку, що у с. Нижня Рожанка неподалік від містечка Славське, у два заїзди і зібрав з 1 до 7 липня 36 діток віком від восьми до одинадцяти років, а з 8 до 14 липня – півсотні дітей-підлітків від 12-ти до 15-ти років.

Дітвора отримала змогу відпочити, відновитися і збагатитися духовно, душевно та тілесно, адже розпорядок Табору включав руханку, Божественну Літургію, різноманітні ігри, банси, квести, майстерки, фільми та ролики, співи під гітару, походи в гори, купання у гірській річці, а також чотириразове збалансоване й корисне харчування (усі гарячі страви і напої були приготовані на дровах). Слід зауважити, що багато хто з дітей вперше отримав досвід щоденного вживання джерельної цілющої гірської води.

Важливою складовою Табору були щоденні тематичні лекції та відео-презентації від священика-екореферента, з яких учасники довідалися про цінність Божого створіння – природи та дарів нашого Творця: повітря, води, їжі, енергії та різних природних ресурсів; про руйнівну силу екологічного гріха, про важливість плекання екологічних чеснот та формування гармонійних відносин із Богом, ближніми, собою та усім навколишнім світом; про взаємну відповідальність за наш спільний Дім-Землю та усіх його жителів, зокрема ж рослин і тварин.

Упродовж двох тижнів Табору діти тричі піднімалися на відомі вершини Карпат – гори Погар, Тетерівка і Маківка, під час яких молитовно вшановували Героїв, смакували лісовими ягодами (малиною і чорницями), проводили еко-акції прибирання гір від пластикового сміття.

Від початку Табору діти вчилися сортувати побутові відходи – власноруч склали відповідні контейнери для роздільного збору відходів та упродовж тижня наповнювали їх. Окрім цього, «корисною родзинкою» Табору стали відсутність Wi-Fi та дозвіл на користування особистими смартфонами лише у вечірній час (півгодини) для спілкування з батьками. Однією із цікавих й екологічних майстерок було розмальовування еко-торбинок («шоперів»), які усі діти й аніматори отримали в подарунок від організаторів. Також, за окремі еко-ініціативи та активність діти отримали в дарунки тематичні ігри (серед яких «Абетка енергоефективності») та книги.

Одним із справжніх «хітів» Табору стала відома в молодіжному середовищі пісня під назвою «Екологічна проповідь» (або «Сніжинка»), яку частенько співали під гітару й при ватрі. Крім цього, вивчили кант-молитву «Усе є від Нього і в Ньому створено», яку виконували під час Богослужінь. На завершення кожен учасник отримав від організатора табору подарунковий набір: еко-церковний календар, відповідну наліпку і закладку до книги з еко-порадою про те як стати більш дружнім до Божого створіння – природи.

Щедрі схвальні та позитивні відгуки щасливих дітей та їх батьків із побажанням повторного проведення Табору ще цьогоріч – є чудовим свідченням доцільності проведення подібних заходів.

Екобюро УГКЦ Львівської архієпархії висловлює щиру подяку команді аніматорів із м. Жовква (спільнота «МоКаДо»), медичним працівникам і кухарю за два тижні плідного служіння, а також за підтримку центральному офісу Бюро УГКЦ з питань екології.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології

Останні новини

7 вересня 2024 року, о 17:30, в Архикатедральний Собор св. Юрія, до 40 річчя відходу у вічність Блаженнішого...
У п’ятницю, 6 вересня 2024 року, у Гарнізонному храмі свв. апп. Петра і Павла єпископ-помічник Львівської архиєпархії Владика...
У кожної спільноти є власні вкрай важливі спогади минувшини, власний поколіннєвий контекст. Але минуле — це не просто...
5 вересня 2024 року в Національному університеті «Львівська політехніка», за участі єпископа-помічника Львівської архиєпархії Владики Володимира, відбулася презентація...
У середу, 4 вересня 2024 року, у приміщенні курії Львівської Архиєпархії Протосинкел Владика Володимир представив п. Оресту Чемерису,...