«Небо починається там, де є Божа любов», — владика Володимир на свято Вознесіння Господнє

-
Post font size
+

Через Вознесіння Ісуса Христа не пропадає його любов до світу, вона присутня серед нас. Не шукаймо Ісуса за хмарами. Небо починається там, де є Божа любов, яку вдихаємо, якій дозволимо ввійти до серця. В такий спосіб ми вже тепер самі стаємо частинкою неба.
Про це сказав єпископ-помічник Львівської архиєпархії владика Володимир у проповіді в Архикатедральному соборі святого Юра на свято Вознесіння Господнє, 13 червня 2024 року
.

Сьогоднішнє свято Вознесіння Господнього дарує нам відчуття смутку, але водночас радості. Завершується пасхальний час, який нас супроводжував від великоднього ранку.

Коли Ісус вознісся на небо, то учні вернулися до Єрусалиму з радістю, як це чуємо з Євангелії Луки. Ми дуже добре пам’ятаємо, в якому стані перебували учні після хресної дороги і смерті Вчителя. Вони були перелякані і замкнені в цьому ж Єрусалимі. Яка ж причина радості в момент Вознесіння, адже Вчитель возноситься на небо, вже не буде їх супроводжувати на землі. Ми могли б думати людськими категоріями чисто схематично: Ісус Христос був посланий на нашу землю, народився, прийнявши людське тіло, трохи пожив на землі, потім, терпівши, помер, воскрес і покинув землю, вернувся назад до свого Отця Небесного. Правда, ще прийде наприкінці світу. Ну а що тоді нам з того?

Коли нас покидає якась улюблена особа, ми супроводжуємо її на летовище чи вокзал, то повертаємося додому з відтінком смутку в серці. Хоча плекаємо надію, що знову зустрінемося, за деякий час знову таки їдемо на летовище чи вокзал з радістю зустріти цю особу.

Під час сучасної брутальної війни ми хоронимо наших захисників-героїв. Віддаючи тіло землі, плекаємо надію на зустріч з ними у вічності. Такий оптимізм дарує нам великодня віра. А поживу для цієї віри подає нам зокрема сьогоднішнє свято та євангельське слово.

Сьогоднішнє свято може мати також подвійне значення:
По-перше, завершується земна діяльність Ісуса Христа. Ісус прийшов від Бога і йде знову до Бога. І ми віримо, що це також наша дорога. Небо не є якимось фізичним виміром, це стан. Ісус не пішов туди царювати в розкішних палатах. Бог є всюди сущий, бо так він об’явив своє ім’я ще Мойсею. Повернувшись до Отця, наш Воскреслий Спаситель у новій природі перебуває скрізь, не має стабільного місця побуту. Напевно нелегко це зрозуміти людським розумом. В будь-якому випадку Ісус сам запевнив учнів про свою присутність з ними до кінця віку (Мт. 28,20). А ми Йому віримо.

По-друге, ми святкуємо початок Церкви, бо до цього часу ще не було Церкви як такої. Було, правда, певне коло учнів, але вони після Воскресіння були в сумнівах, перестрашені. З цього ніколи б не вийшло Церкви, зеніт якої відбувся у день П’ятидесятниці. Тому для апостолів важливо було зустріти Воскреслого, який повторює «Мир вам», бо бачить їхню непевність. Як же ми прагнемо бути цього слова «мир», перебуваючи в стані війни! Ми з цим словом лягаємо ввечері та встаємо зранку.

Сьогоднішнє Євангеліє також звертає увагу на дві важливі деталі: поклоніння і місія (післаництво). Учні поклонилися Ісусові, а тоді з радістю пішли в Єрусалим, прославляючи Бога. В цьому місті вони будуть скріплені силою з висоти, тобто Святим Духом.

Ми прагнемо неба і надіємося, що там будуть відкриті відповіді на наші запитання. Там, у вічності вже є багато рідних та дорогих нам людей, тому надіємося на зустріч з ними. Вірити в небо – значить вірити, що Бог приготував нам майбутнє, також тоді, коли перестає битися наш біологічний годинник. Ми носимо вже в собі «частинку неба». Наприклад, людина мріє про стабільність, почувається найкраще вдома, має постійне прагнення кращого майбутнього, а це є риси неба. Небо – це не лише ціль, а також дорога, тут і тепер.

Останні новини

Іван скеровував погляд на Бога, будучи надійним слугою. Служіння – це дорога, яка провадить до коронування в небесній...
У понеділок, 24 червня 2024 року, на святоюрській горі учасники товариства «Бойківщина» вшанували пам'ять блаженнішого Мирослава-Івана Любачівського –...
Різдво Предтечі Рм 13,11-14,4; Лк 1,1-25,57-68,76,80 (о. д-р Турконяк Р.) Новояворівськ 25.06.2024. Святий апостол Павло писав до мешканців...
Святий Дух приходить з щедрими дарами. Нехай мудрість, яка є першим даром Святого Духа, провадить нас! Побажав єпископ-помічник...
Сьогодні, у понеділок 24 червня, єпископ-помічник Львівської архиєпархії владика Володимир в Львівському онкологічному регіональному лікувально-діагностичному центрі на запрошення...