Відбулася екопроща львівської молоді на Закарпаття

-
Post font size
+

6–7 квітня 2024 року на Закарпатті проходила Молодіжна місійна екопроща «Христос воскрес – воскресне все створіння», яку організувала Референтура Бюро з питань екології УГКЦ у Львівській архієпархії спільно з монастирем Святого Миколая отців-Василіян та Станицею «Мукачево» НСОУ «Пласт».

У прощі зі Львова, окрім священика-екореферента, взяли участь четверо братів Львівської Духовної Семінарії Святого Духа та п’ятеро дівчат-аніматорок. Саме львівські прочани й попровадили у неділю, яка у Мукачівському монастирі була Томиною або Неділею Божого Милосердя активну танцювальну молитву Прослави Воскреслого Творця під назвою Великодні гаївки, яка згуртувала в одне вдячне молитовне «серце» понад сотню місцевих парафіян, насамперед дітей, молодь, пластунів та гостей мукачівського монастиря.

У рамках еко-прощі львівська молодь отримала змогу «читати» першу й неписану «Книгу Божого Об’явлення» через споглядання неймовірної краси Карпатських гір по прочанській дорозі, а також наповнитися душевним миром, естетикою і радістю через відвідини історико-культурних перлин Закарпаття – замків «Сент-Міклош» у містечку Чинадійово та «Паланок», що у м. Мукачево.

Також, у перший вечір прощі відповідальний за екологічне служіння у Львівській архієпархії упродовж двох годин провадив тематичний семінар, під час якого розкрив поняття «інтегральна екологія», тобто сенс і стиль щасливого життя людини у гармонійних відносинах із Богом, іншими людьми, із самою собою та з усім Божим створінням. Окрім цього екореферент навів типові приклади «екологічного гріха» у повсякденному житті, сфокусував увагу присутніх на конкретних «кроках» вираження екологічних чеснот та екологічно-відповідальної поведінки щодо Божого створіння та Його дарів, в т.ч. повітря, води, енергоресурсів, їжі тощо.

Під час еко-семінару присутні переглянули декілька тематичних відео-роликів та презентацію на тему «Екологічна місія Андрея Шептицького як взірець відповідальності за Боже створіння для сучасного покоління», а також отримали змогу довідатися про «енергоефективні лайфхаки» із «Валізи енергоефективності». Присутнім пластунам було неабияк цікаво поглянути на постать свого мецената й покровителя в особі галицького митрополита, а також поглянути на свої мандрівки й таборування через призму духовно-екологічного розуміння слів апостола Павла (Рим.1,20).

Приємно і знаково, що до Еко-прощі долучився й Михайло Біланич, член Комісії з питань екології Мукачівської греко-католицької єпархії, фахівець зі збереження біорізноманіття і Міжрелігійного та громадянського природоохоронного форуму Східної Європи, котрий отримав від львівського екореферента ряд тематичних матеріалів, в т.ч. енцикліку «Laudato Si», Екологічну Хресну Дорогу, церковно-екологічний календар, ігри «Абетка енергоефективності» та «Марафон енергозбереження» тощо. Роздаткову еко-літературу для бібліотеки монастиря було передано також і настоятелеві ієромонаху Луці.

В рамках прощі серед парафіян і гостей місцевого монастиря ЧСВВ було реалізовано чимало духовної та тематичної еко-просвітницької літератури.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології

Останні новини

Декрет Архиєпископа і Митрополита Ігоря о. Михайлу Киричу(редемптористу) вручив єпископ-помічник Львівської Архиєпархії владика Володимир, у вівторок, 30 квітня...
У суботу, 27 квітня 2024 року, завершились квітневі передподружні навчання при Референтурі Родини Львівської Архиєпархії. 21 пара наречених...
Минув другий день Страсного тижня, який веде нас до найбільшого християнського свята ― Воскресіння Господнього. Доктор богослов’я, отець...
У неділю, 28 квітня 2024 року, у Гарнізонному храмі святих апостолів Петра і Павла, за участі єпископа-помічника Львівської...
Сьогоднішня неділя вчить нас і заохочує плекати надію та довіру до Бога. Тоді можемо впевнено йти в майбутнє,...