«У спільній молитві дякуємо Богові за всіх і за все», – Владика Володимир під час подячної молитви спільноти св. Егідія з нагоди 56-річчя

-
Post font size
+

У п’ятницю, 1 березня 2024 року, єпископ-помічник Львівської архиєпархії владика Володимир очолив подячну молитву спільноти св. Егідія з нагоди 56-річчя в Гарнізонному храмі свв. апп. Петра і Павла.

У молитві взяли участь священники різних християнських конфесій, представники влади різних рівнів, учасники спільноти, а також спільнота нечуючих та запрошені гості.

У вітальному слові владика Володимир привітав спільноту з днем народження, а також підкреслив цінність служіння потребуючим людям.

«Ось ми є люблені Богом, які зустрілися сьогодні тут, щоб подякувати Йому за дар народження спільноти святого Егідія 56 років тому», – сказав архиєрей.

На його переконання, в істоті людини лежить потреба послужити, бути комусь потрібними. Навіть за кимось тужити, за кимось плакати, комусь себе жертвувати. Хоча можна сказати, що це дуже легко сказати. А як це є в житті на практиці?

«Маємо приклад цієї довгої історії служіння. Ми чули в євангельському слові про велику місію милосердного самарянина, який був в околиці чужинцем. Віруючий чи невіруючий, не знаємо наскільки і що він розумів з писання. Але він проявив милосердя. Чому? Тому що він в потребуючому побачив людину. Самарянин не вияснював з якої віри, релігійної течії чи конфесії він спочатку показав діло милосердя. Бо людина мала рану, яка кровоточила», – зазначив він.

Сучасна війна, – продовжив далі архиєрей, – також нам принесла дуже багато ран в наш дім. Маємо серед нас внутрішньо переселених осіб. Вони є потребуючі. Але вони стали також добрими Божими руками у цій спільноті, бо вже допомагають іншим. Вони стали добрими милосердними самарянинами. Можливо ще три роки не очікували, що будуть, але бачать в іншій людині свого ближнього.

«Але чого нас також вчить історія в цей день уродин? Спільнота святого Егідія постала серед студентів. Бо ми привикли, що студент веде безтурботне, романтичне життя. Мусить вчитися, коли приходить сесія. Студенти зібралися і відчули потребу милосердя у світі. Ми не раз кажемо, що молодь це наше майбутнє Ні! Це наше теперішнє і сучасне! Ці студенти не чекали, коли будуть дорослі і щось зміниться. Вони були мотивовані питанням служіння. Ми дякуємо сьогодні Богові за дар цієї спільноти, на заході України, де збираємося на спільну молитву у серці Львова, нашому Гарнізонному храмі. Щоб когось не оминути сьогодні ми у цей день, у спільній молитві, дякуємо Богові за всіх і за все», – додав владика Володимир.

Опісля Голова спільноти св. Егідія в Україні п. Юрій Ліфансе подякував архиєрею та усім присутнім за спільну молитву та присутність, пригадавши цікаві факти з історії життя спільноти святого Егідія.

Довідка: спільнота св. Егідія – це міжнародний рух мирян-християн. Молитва — перша справа Спільноти. Вона займається допомогою безпритульним, резидентам геріатричних пансіонатів, ромським родинам тощо. Папа Франциск дуже влучно пояснив, що таке Спільнота святого Егідія, трьома словами: preghiera, poveri, pace (пер. з італійської — молитва, бідні, мир).

Останні новини

У перший понеділок місяця, 6 травня 2024 року, в Архикатедральному соборі святого Юра відбувся молитовний вечір для медиків...
8 травня 2024 року єпископ-помічник Львівської Архиєпархії владика Володимир очолив екуменічну панахиду біля пам'ятного хреста на місці колишнього...
3 травня упокоївся у Бозі отець Микола Балух. Хай Господь прийме отця Миколу у батьківські обійми та дарує...
Світлий вівторок Ді 2,14-21; Лк 24,12-35 (о. д-р Турконяк Р.) Храм Воскресіння Христового, Львів 07.05.2024. Ісус помер, а...
У день світлого празника Воскресіння Христового владика Володимир, єпископ-помічник Львівської архиєпархії УГКЦ, у співслужінні військових капеланів Львівської архиєпархії...