Відбудеться відкриття виставки «Наш архіпастир: Андрей Шептицький в митрополичому кріслі»

-
Post font size
+

Виставку «Наш архіпастир: Андрей Шептицький в митрополичому кріслі» представить доцент кафедри історії Українського католицького університету, кандидат мистецтвознавства Ігор Жук.

Пропонована виставка ставить за мету ширшу презентацію і популяризацію творчої спадщини видатного українського художника Олекси Новаківського (1872–1935). Зокрема, її завданням є ознайомлення з рисунками з приватної збірки родини Новаківських. Мова йде про сотні графічних творів, дотепер переважно неопублікованих, серед яких великою групою фігурують портрети митрополита Андрея Шептицького.

В іконографії портретів Андрея Шептицького авторства Олекси Новаківського переважає тип портрету в кріслі, композиційна схема якого наслідує модель портретів римських пап, вироблену за доби Ренесансу і Бароко.

«Наш архіпастир» – написано рукою Новаківського на одному з ескізів, репродукованих на виставковій панелі. Ця формула виразно відображає близькі стосунки художника та його великого мецената. Важливим джерелом історичної інформації є нотатки художника, зроблені на полях.

Цей виставковий проєкт є результатом тривалої співпраці Українського католицького університету з родинною фундацією панства Новаківських. З фондом «Олекса Новаківський та його мистецька школа» нас пов’язують два десятиліття спільної роботи. Виконавцями наміченої програми з боку Українського католицького університету виступають Гуманітарний факультет та Центр Шептицького. Кафедра історії УКУ ставить за мету в повному обсязі каталогізувати збірку рисунків, яка є власністю родини Новаківських, систематизувавши їх за іконографічним принципом.

Захід відбудеться в Науково-технічній бібліотеці Львівської політехніки 19 січня, о 17.30.

Вхід вільний.

Присутніх пригощає Кава Старого Львова і BISCOTTI!

Останні новини

Сьогоднішня неділя вчить нас і заохочує плекати надію та довіру до Бога. Тоді можемо впевнено йти в майбутнє,...
Квітна неділя Флп 4,4-9; Ів 12,1-18. Собор святого Юрія, Львів 28.04.2024. Святий апостол Павло звертався до филип’ян, щоб...
У Лазареву суботу, 27 квітня 2024 року, у Гарнізонному храмі свв. апп. Петра і Павла владика Володимир у...
Молитовний рух Всесвітнього Апостольства Фатіми в Україні ініціював посилену цілодобову 40-годинну молитву на вервиці, яка є потужною духовною...
У п’ятницю шостого тижня Святої Чотиридесятниці ми завершуємо Великий Піст і крок за крок за кроком наближаємося до...