Митрополит Ігор — до вірних парафії святого Йосифа Обручника: «Молімося до святого Йосифа, щоб благав Ісуса про швидке закінчення війни»

-
Post font size
+

В останню неділю 2023 року Архиєпископ і Митрополит Львівський Ігор побував із душпастирськими відвідинами на парафії Святого Йосифа Обручника.

У своїй проповіді владика Ігор зазначив:

— Сьогоднішня неділя — остання в цьому календарному році; а в церковному вимірі — неділя по Різдві Господньому, пам’ять святих і праведних Йосифа обручника, Давида царя, Якова брата Господнього та преподобної Меланії Римлянки. За кожною із названих постатей криється велика історія: історія праведних людей. Храм, в якому молимося, посвячений святому Йосифу, обручнику діви Марії. Це — глибоко побожний чоловік, якого сам Небесний Батько вибрав на опікуна народженого дитяти Ісус, хто був Сином Божим, Спасителем усього світу! Господь готував його на опікуна, а святий Матій в Євангелії називає Йосипа праведним (пор. Мт 1,19), він був заручений з дівою Марією. На місію Йосипа випала важка доля, але він, як праведний чоловік, довіряв Богові, старався точно виконувати волю Господню. Годиться, коли ангел вночі сповістив Йосифа, щоб він вставав й утікав у Єгипет, бо Ірод шукає народжене дитятко Ісус, щоб його вбити і Йосип мерщій зібрався та рушили в дорогу.

Євангелист Матій написав, що після смерті Ірода, ангел знову з’явився Йосипові у сні й велів вставати, щоб з дитям та матір’ю повертатися в Ізраїльську землю. Йосип міг чекати до ранку, бо уже ніхто їх не переслідував, упорядкувати потрібні справи й тоді вирушати у дорогу.? Але святий обручник точний у виконанні волі Бога, бо не гаяв часу, щоб роздумувати, коли і, як вирушати. Встав, забирав матір й дитя, вирушив у дорогу, в землю ізраїльську. Праведний Йосип – відповідальний, уважний до слів ангела, радий виконавець Господньої волі. Він з великою повагою ставився до Марії, коли запримітив, що вона очікує дитинку. Йосиф був заручений з нею, не розумів вагітності Марії, також, не бажав її ославити, тоді задумав таємно відпустити її, хоч мав обов’язок оскаржити «невірну» жінку. Господь над усім проявляв чуйність, а Марія теж, не шукала оправдань. На задум Йосипа відразу реагував ангел і також, у сні мовив: «… Йосипе, сину Давидів, не бійся прийняти дружину твою: бо зачате в ній є від Святого Духа» (Мт 1,20). Подивляймо віру Йосипа, він був переконаний про невинність Марії, але не міг цього собі пояснити.

На допомогу прийшов ангел у сні, пояснив Йосипові, а він, як праведник, в такому сні вмів розібратися, повірив та відразу змінив свій задум, залишив сумнів. Йосип не пішов у суд, був благородною людиною, людяним, був добрим, милосердним, вразливим на людські потреби та слабості… Обручник цілковито віддався дитяті та матері дитини, Божому Синові та Марії. Своєчасно обрізав дитя і назвав його Ісусом, прийняв за свого сина (пор. Мт 1,25). Йосип був земським опікуном Ісуса, вчив його молитви, тодішнього закону і ремесла; мав великий вплив на Ісуса, як земський батько. Коли свята родина повернулася в ізраїльську землю, Йосип із-за передбачливості не поселився в Юдеї, лиш, помарнували в Галилею й поселилися в місті Назарет. Господь спілкувався багато разів з Йосипом, в особливих випадках через сон, обручник сприймав це серйозно і розумів, що все виходить на добро!

Досить, багато слів ми почули про святого Йосипа, обручника Марії та опікуна Сина Божого, який пильнував Ісуса та Марію, всебічно піклувався сім’єю, був відданий до кінця святим особам, яких кожного дня мав перед своїми очима. Праведний Йосип багато вчився від Ісуса та Марії, був спостережливим, присвоював їхню манеру поведінки та спосіб життя. Разом з тим, він керував у цій сім’ї, брав на себе відповідальність за життя Бога та його матір, давав розпорядження, опираючись на свій досвід життя. Велику місію отримав святий Йосип від Господа, яку він з честю та любов’ю виконав. Молімося до нього, щоб проявляв чуйність над нашим життям, особливо, в дні війни та просімо його, щоб благав Ісуса про швидке закінчення війни.

Звернімо увагу на текст короткого уривку послання до галатів, яке писав святий апостол Павло. Він керував увагу вірних, щоб вони розуміли Євангеліє, яке він отримав через об’явлення Ісуса Христа. В написаному тексті чуємо його сповідь, щирість та жаль, що він переслідував Церкву Божу, руйнував її, а чинив це з великою завзятістю. Був фарисеєм, тому боронив батьківські передання більше, як його ровесники. Мимо його лютої постави до віруючих в Ісуса Христа, як Бога та Месію, Небесний Батько вибрав його, щоб він проповідував Христа між поганами! І нам відомо, що святий апостол Павло виконав свою місію бездоганно. Навернувся! Відважно голосив слово Боже, був переконаним про Христа, як Сина Божого, проповідував та відстоював цю ідею. Не відступав від неї, за що заплатив ціною свого життя. Його стяли мечем у Римі, де й спочили його святі мощі. Молімося до нього, щоб святий апостол Павло виблагав нам дару непохитної віри та просімо його про мир в нашій Україні та усьому світі!

Наприкінці Богослуження Архиєрей нагадав присутнім про важливість молитви і посту на підтримку наших захисників. А також поблагословив на щасливий новий рік.

З нагоди Різдвяних свят представники спільноти «Українська молодь — Христові» підготувала вертеп та коляди.

Після спільного перегляду, Архиєпископ звершив водосвяття та окропив присутніх освяченою водою.

Більше фото — на нашій сторінці у фейсбуці.

Останні новини

Церква ввійшла в так зване «Пасхальне Тридення», яке у богослужбовій літургійній традиції починається у Великий Четвер і закінчується...
У Велику середу, 1 травня 2024 року, у відпустовому центрі Львівської архиєпархії – «Страдч», за участі єпископа-помічника Львівської...
Час перебування на землі Ісуса Христа в людському тілі зближався до кінця. Спаситель мав довершити ще кілька справ,...
Декрет Архиєпископа і Митрополита Ігоря о. Михайлу Киричу(редемптористу) вручив єпископ-помічник Львівської Архиєпархії владика Володимир, у вівторок, 30 квітня...
У суботу, 27 квітня 2024 року, завершились квітневі передподружні навчання при Референтурі Родини Львівської Архиєпархії. 21 пара наречених...